Nova vest
Olimpizam

Petak, 19.08.2016.

10:49

Hoće li Srbija dočekati i 'ženski' Sidnej?

Istorjski uspeh u Sidneju 2000. godine ostvarili su srpski odbojkaši, a posle 16 godina obradovala nas je i ženska selekcija koja je izborila finale na OI.

Izvor: SM

Autor: SM

Hoće li Srbija dočekati i 'ženski' Sidnej?
Getty Images

Srpske ‘heroine’ napravile su istorijski uspeh na Igrama jer su do sada učestvovale dva puta - u Pekingu 2008, kada su zauzele peto mesto i u Londonu 2012, kada su bile 11.

U Pekingu su zabeležile pet poraza i dve pobede.

Srpkinje su tada savladale Kazahstan sa 3:1 (25:21, 25:17, 23:25, 25:21) kao i Alžir (25:14, 25:13, 25:13), ali su ubedljivo poražene od reprezentcija Brazila, Italije, Rusije i Kube.

Četiri godine kasnije, u Londonu, doživele su debakl i izgubile utakmice od odbojkašica iz Kine, Koreje, Turske, SAD i Brazila.

Na putu do finala u Riju nisu bile favoritkinje, ali su do utakmice sa SAD ostvarile četiri pobede i dva poraza.

Na samom startu pokazale su svoju moć nad ekipama Italije i Portorika i lako ih savladale u tri seta. Usledio je poraz upravo od ‘favorizovanih‘ Amerikanki (3:1), kao i pobeda nad Kineskinjama rezultatom (3:0) koja im je obezbedila četvrfinale, pa poraz od Holandije (3:2) nije imao rezultatskog značaja.

Niko nije očekivao da će sa takvom lakoćom četa Zorana Terzića savladati aktuelne evropske prvakinje, selekciju Rusije i u prvom setu dobiti neverovantnim rezultatom 25:9 i zakazati polufinale sa Amerikankama.

Tokom ovog turnira devojke su bile kao jedno, Maja je organizovala igru, Brankica Mihajlović je bilo svuda, u napadu je pretila i bila nezaustavljiva, a i u bloku nije dozvoljavala protivniku da poentira. Mlada Tijana Bošković, koja je sa 19 godina oborila rekord i servirala neverovatnom brzinom od 101 km/h, predstavljala je najveću opasnost i bila je nezaustavljiva. Silvija Popović je hvatala ’nemoguće’ lopte, a iskusna Milena Rašić je bila smirena i poentirala za finale.

Narvano, ne treba zaboraviti i ostale devojke koje su odigrale odlično tokom celog turnira i kvalifikacija za OI, kao što su Tijana Malešević, Stefana Veljković, Jovana Stevanović, Bjanka Buša, Jelena Nikolić, Jovana Brakočević, Bojana Živković.

One su donele šestu medalju za Srbiju, posle osvojenih medalja zlatnog rvača Davora Štefaneka, srebrne tekvondistkinje Tijane Bogdanović, bronzane Ivane Španović, srebrnih kajakaša Marka Tomićevića i Milenka Zorića, a pored odbojkašica finale su obezbedili i vateropolisti koji će se boriti sa Hrvatima.

Prošla godina za srpske devojke bile su jako uspešne, pa i ova medalja ne treba ni da nas čudi. Na svetskom kupu uzele su srebrnu medalju u Japanu, a na Evropskim igrama u Bakuu osvojile su treće mesto.

Finale je sa reprezentacijom Kine je na program u subotu na nedelju od 03.15.

Sara Milićević (@SaraMilievi1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

2 d

U fokusu

Vidi sve