Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 21.08.2016.

16:20

Australijanci se spetljali, Španija sa "penala" do bronze

Košarkaši Španije osvojili su bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Izvor: SM

Autor: SM

Australijanci se spetljali, Španija sa
Foto: Getty Images

"Crvena furija" je u dramatičnom meču za treće mesto savladala Australiju 89:88, u penal završnici.

Španci su ispustili 12 poena prednosti tokom drugog perioda, Australija je predvođena Patijem Milsom sjajno pratila rivala u drugom poluvremenu te izborila napad za pobedu, ali su "Bumersi" očajno odigrali akciju u poslednjih pet sekindi te opet ostali bez medalje.

"Furija" je osvojila četvrto odličje u košarci, prvu bronzu nakon tri srebra. U borbi za zlato od 20:45 sastaju se branilac trofeja SAD i selekcija Srbije.

Španija je odlično otvorila meč te predvođena tandemom Gasol-Mirotić povela 16:9, ali Mils ostavlja Australiju u igri koja održava -6 do kraja prvog perioda.

Na samom startu drugog Španci su se dodatno razigrali, Gasola su počeli da prate Rodriges i Fernandes trojkama, pa je razlika brzo porasla na maksimalnih +12 (40:28).

Međutim, "Bumersi" odgovaraju na isti način, Mils i Andersen pogađaju tri trojke te vraćaju svoj tim na svega koš zaostatka pred drugo poluvreme (40:38).

Usledila je žestoka borba, raspucali su se i jedni i drugi, pogađali su trojke, skok-šuteve, iz pika, polagali, pa je do poslednjeg minuta bila aktuelna rezultatska "klackalica".

Na uslasku u odlučujućih 60 sekundi Rodriges ne uspeva da kazni promašaj Milsa i donese Španiji +3, to je dovelo do penal završnice u kojoj su oba tima bila impresivna.

Za Australiju su pogađali Bejns i Andersen, s druge strane Gasol i Rodriges, nakon čega "Bumersi" dobijaju pet sekundi da reše meč. Akciju je trebalo da kreira kapiten Andersen, ali se 36-godišnji krilni igrač nije najbolje snašao, pa su Australijanci ostali bez senzacije.

Dominirao je Pau Gasol sa 31 poenom (12/15 iz igre) i 11 skokova, dok je s druge strane blistao Peti Mils sa 30 poena (11/23) uz četiri izgubljene lopte.

Gasola je najbolje pratio Nikola Mirotić sa 14 poena (3/3 za tri) uz 7 skokova, 11 je dodao Serhio Rodriges, a deset je ubacio Rudi Fernandes.

S druge strane, najveća podrška Milsu bili su kapiten Dejvid Andersen sa 15 poena i 5 skokova, Rajan Brekhof sa 13 poena, te Motum sa 12 uz 6 uhvaćenih lopti.

Tok meča:

Duel dve reprezentacije otvorio je Bejns šutom za dva poena, ali je Pau Gasol uz zakucavanje pogodio dodatno slobodno za prvo vođstvo Španaca 3:2, da bi Nikola Mirotić na to dodao trojku za 6:2. Usledio je odgovor "Bumersa "trojkom Milsa, ali je Mirotić još jednom pogodio za tri nakon čega je Bogut smanjio prednost.

Španiju su vodili Gasol i Mirotić koji su postigli po osam poena za 16:9. U liste strelaca upisali su se Fernandes i sa linije slobodnoh bacanja i Felipe Rejes sa po dva pogotka. Na drugoj strani Mils je pogodio novu trojku, ali Klaver odgovara istom merom za vođstvo Španije 23:17 u prvoj četvrtini.

Ekipe su bile raspoložene na otvaranju drugog perioda, pogađali su Rejes, Delavedova, Andersen, Ernangomes, Motom, da bi Rejes i Navaro sa pet poena u nizu odveli Špance na 32:23. Posle tajm-auta Australija prekida seriju Španije te pogocima Brekhofa i Milsa smanjuje na 35:28, ali Gasol "veže" pet poena uključujući trojku te donosi dvocifrenu prednost "furiji" (40:28).

Međutim, Australijanci ne posustaju, Ingles prekida novu seriju rivala poenima sa penala, nakon čega Španci ulaze u seriju promašaja što Mils i Andersen kažnjavaju trojkama za samo -4. U samoj završnici poluvremena kapiten "Bumersa" Andersen je izbegao isključenje nakon udaranja Ljulja, dobio je samo faul. "Furija" ne koristi ni sledeći napad, a 3,2 sekunde pre kraja Gasol faulira Andersena na šutu za tri koji pogađa dva šuta i smanjuje na samo 40:38 za Španiju posle prvog poluvremena.

Drugo poluvreme počelo je egal igrom i naizmeničnim poenima dva tima, Australijanci su pratili rivala u stopu, ali su 18 minuta pre kraja utakmice ostali bez jednog od ključnih igrača, Bogut je napravio peti faul.

Imao je samo dva poena, ali sedam skokova i tri asitencije. Međutim, to nije poremetilo "Bumerse", Mils je ušao u sjajan ritam te sa nekoliko sjajnih poteza preokrenuo na 52:51 za svoj tim. Španci brzo reaguju na ovo, sjajni Gasol uprkos velikom prtisku u reketu postiže dva koša, dok su ga pratili Rodriges i Mirotić trojkama za 60:57.

Sjajan košgeterski obračun nastavljen je do kraja trećeg perioda. Mils i Motum su održavali Australijance u egalu, ali su "Brumersi" previše srljali, pa je Španija zahvaljujući poenima Ljulja, Gasola i Mirotića zadržala blagu prednost pred poslednji kvartal (67:64).

Odlučujući period Španci otvaraju trojkom Fernandesa, Mils pogađa samo jedan penal, nakon čega Australijanci poentiraju iz kontre u kojoj je rival imao igrača manje zbog povrede Mirotića. "Bumersi" su imali odgovor na svaku akciju "furije", pogodio bi Rodriges, uzvratio bi Brekhof, poentirao bi Fernandes, koš bi dao Mils, ubacio bi Mirotić, odgovorio bi Delavedova, pa je tokom cele poslednje četvrtine trajala rezultatska klackalica (81:80).

Usledio je dramatičan finiš borbe za bronzu. Mils i Gasol su zadržali glavne uloge, Španija je u poslednji minut ušla sa poenom prednosti (85:84), nakon promašaja Milsa, Rodriges ne uspeva da donese +3, pa Australijanci traže tajm-aut. Mils je opet promašio, ali 36-godišnji Andersen osvaja loptu i dobija faul, te pogađa oba penala za 86:85, 35 sekudi pre kraja.

Usledio je tajm-aut Skariola. Rodriges je poveo napad, Ljulj je pronašao Gasola u reketu, a Bejns je napravio faul. Iskusni centar takođe pogađa oba, nakon čega je usledio dug napad Australije. Mils je kružio oko reketa, delovalo je kao da nemaju ideju kako da završe napad, spustio je na kraju loptu do Bejnsa koji sjajno pogađa horog preko Gasola za 88:87, deset sekundi pre kraja.

Posle novog tajm-auta Skariolo je pozvao identičan napad, ovaj put Rodriges je krenuo sam da završi akciju, delovalo je to traljavo, zaleteo se u Milsa, a sudije sviraju faul, od odbrane. Španac nastavlja seriju pogodaka sa linije za slobodna bacanja, pa donosi svom timu 89:88, pet sekundi pre kraja.

Međutim, Australijanci su se spetljali u najvažnijem napadu u istoriji ove generacije, kapiten Andersen nije uspeo da preda loptu, pa je Španija na kraju opravdala status favorita i sa 89:88 osvojila bronzanu medalju u Rio de Žaneiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

2 d

U fokusu

Vidi sve