Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 29.07.2010.

12:04

Petković: „Olimpijac košta 22.000€“

Generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije Nenad Petković izjavio je za „Sport“ da jedan olimpijac godišnje košta oko 22.000 evra.

Izvor: B92, Sport

Autor:B92, Sport

Default images

Govoreći o teškoj finansijskoj situaciji u SSS, Petković je istakao da su sredstva izdvojena iz budžeta za srpske strelce, pre tri godine za 60% bila veća.

Petković je dodao da je situacija problematična u mnogim savezima, podsetivši da Srbiju naredne godine očekuje organizacija Evropskog prvenstva.

Naravno da sredstva koja dobijamo iz budžeta Republike Srbije nisu dovoljna da bi se celokupan program realizovao. Mnogi granski Savezi imaju veliki broj međunarodnih nastupa. Posebno je prošla godina bila kritična, jer je rebalansom budžeta, pored i ovako malih sredstava, skinuto oko 20 odsto, tako da smo se svi prateći sudbinu naroda i države, našli u nezavidnoj situaciji“, rekao je Petković.

Petković je podsetio da su izdvojena finansijska sredstva svake godine sve manja i manja.

Očekujemo da bi sredstva za sledeću godinu mogla da budu veća, jer, realno problem je što su sredstva izdvojena 2007. godine 60% veća nego sada. Da ne pričamo o kursu dinara, evra“, dodao je Petković.

Petković je najavio da će sledeće godine morati da se izdvoji znatno više novca zbog organizacije Evropskog prvenstva.

Streljački savez je organizator Evropskog prvenstva 2011. godine i to je poslednje takmičenje za osvajanje kvota za učešće na Olimpijskim Igrama u Londonu 2012. godine. To iziskuje velike troškove, jer će biti oko hiljadu sportista i nadamo se da će država pomoći naše potrebe u tom cilju“, rekao je Petković.

U nedostatku novca, Savet zse na različite načine snalazio kako bi rešio tekuće materijalne probleme.

Bavili smo se nekim dodatnim delatnostima, obukom građana u rukovanju vatrenim oružjem, zakonom o oružju i municiji. To su minimalna sredstva koja, ipak, pokrivaju deo režijskih i materijalnih troškova funkcionisanja Saveza. Što se tiče drugih sredstava, imamo značajnu pomoć Olimpijskog komiteta Srbije, koji je prepoznao deset strelaca kao potencijalne kandidate za OI 2012. godine i taj broj bi mogao da bude i veći zbog sjajnih rezultata naših strelaca“, naglasio je Petković.

Petković je dodao da ne postoji način da veliki svetski proizvođači streljačke opreme sponzorišu Savez jer su koncentrisani na pojedince, dodavši kako Savez nema dovoljno novca za putovanja na takmičenja i da sportisti sami ulažu sredstva koja im se refundiraju.

Računali smo da jedan olimpijac, u toku godine, sa dve vrste oružja, putovanjima, pripremama, košta 22.000 evra po čoveku. Ukoliko nemamo dovoljno, oni angažuju svoja sredstva, a Savez im posle refundira“, zaključio je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve