Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 10.04.2014.

18:22

Spektakl iz Rovinja na TVB92

Predstojećeg vikenda u Rovinju će biti održana druga trka Red Bull Air Race svetskog šampionata, uz direktan prenos na televiziji B92.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Britanac Pol Bonom nastaviće borbu sa Austrijancen Hanesom Arhom i grupe najboljih svetskih pilota, a prenos okršaja na nebu iz Rovinja na program je u nedelju od 16 časova.

Red Bull Air Race stiže u Evropu na drugo po redu takmičenje Svetskog šampionata 2014, a na prvo koje će biti održano u Rovinju u Hrvatskoj.

Takmičenje u Rovinju 12. i 13. aprila će najbržu motosport seriju na svetu dovesti blizu Celtvega, u Austriji, gde se održala prva ikada Red Bull Air Race trka 2003. godine. Takođe, pružiće avijatičarskim entuzijastima na Balkanu dugo očekivanu šansu da prisustvuju vazdušnoj trci na kojoj se ostvaruju velike brzine na maloj visini.

U jednoj od najneizvesnijih trka u istoriji tog sporta, na otvaranju sezone u Abu Dabiju, Bonom je cilj prešao za 56.439 sekundi i tako pobedio Arha (56.776) za svega nekoliko stotinki.

Bonom, Arh, Kanađanin Pit Meklaud i Australijanac Met Hol bili su najbolja četvorica pilota u Abu Dabiju. Iza njih su se našli Britanac Najdžel Lamb, Nemac Matijas Dolderer, Martin Šonka iz Češke i Francuz Nikolas Ivanof.

Sa novim pravilima, po kojima svih 12 pilota moraju da lete uz pomoć standardizovanih motora, takmičenje je postalo konkurentnije nego ikada. Tako da se čak i četvorica pilota koji su imali poteškoća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – Japanac Jošihide Muroja, Mađar Peter Bešenji, Amerikanac Kirbi Čemblis i njegov sunarodnik Majkl Gulijan nadaju da će uspeti da se popnu na podijum u Rovinju.

Nisam očekivao da će svima vreme letenja biti gotovo izjednačeno“, rekao je Bonom, koji je odahnuo pošto je uspeo da obezbedi svoju 14. pobedu u Abu Dabiju, „Očekivao sam da će vremenska razlika biti mala usled promene pravila, ali ovo je bila baš mala razlika. Sada je u pitanju prava trka i ne smete da dopustite ni jednu grešku“.

Trka u Rovinju će biti nešto kao povratak kući za Arha koji je poreklom iz obližnje Austrije i Dolderera, koji dolazi iz južne Nemačke. Obojica su imali veliki broj fanova na poslednjoj trci u Budimpešti 2009. godine i nadaju se velikoj podršci koja će doputovati u spektakularan grad.

Ovo je najlepša lokacija ove godine“, kaže Arh, svetski šampion iz 2008, koji ima sedam pobeda u karijeri, a za kojeg će navijati lojalni Red Bull Air Race fanovi iz regiona i iz njegove rodne Austrije, „Mislim da će ovo biti jedna od najuzbudljivijih trka ikada”.

U Red Bull Air Race svetskom šampionatu piloti idu do granica izdržljivosti kako svog tela, tako i aviona, a sve sa ciljem da bi ostvarili najbolje vreme, pritom leteći svojim avionima kroz izazovnu slalom stazu na maloj visini ispunjenu vazdušnim kapijama kao preprekama. Piloti postižu brzinu i do 370 km/h i izdržavaju silu i do 10G prilikom oštrih okreta na stazi.

Publika u Srbiji moći će da prati dešavanja u Rovinju putem direktnog prenosa na televiziji B92 u nedelju od 16 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu