Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 24.08.2008.

04:32

Kenijac Vansiru najbrži u maratonu

Kenijac Samjuel Vansiru pobednik je maratonske trke, kojom su završena atletska takmičenja u Pekingu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vansiru je u trci održanoj u nedelju rano ujutro po lokalnom vremenu oorio oliompijski rekord, pretrčavši 42.195 metara za dva sata, 6 minuta i 32 sekunde. On je prvi Kenijac sa zlatnom olimpijskom medaljom u maratonu. Srebro je pripalo Žauadu Garibu iz Maroka, koji je u cilj ušao 44 sekunde posle pobednika, dok je trećeplasirani Tsegaj Kebede iz Etiopije u cilj ušao posle tačno dva sata i 10 minuta.

Etiopljani su tako osvojili samo bronzu, iako su među prvih sedam imali tri takmičara, a Deriba Merga, koji je vodio tokom većeg dela trke, pao je u finišu na poziciju četiri.

Najbolji predstavnik Evrope bio je Švajcarac Viktor Rotlin na šestom mestu.

Svetski prvak Luk Kibet iz Kenije odustao je na pola trke zbog stomačnih problema, a svetski rekorder Hajle Gebreselasije ranije je rešio da trči samo na 10.000 metara, zbog zagađenog vazduha u Pekingu.

Vansiru, kojeg takođe zovu i Vandžiru, do Pekinga je trčao maraton samo dva puta, ali je prošle godine dva puta rušio rekord u polumaratonima.

U završnih pet kilometara on je iza sebe ostavio dvostrukog prvaka sveta Gariba, a oba takmičara ubedljivo su oborila olimpijski rekord Karloša lopeša iz Los Anđelesa 1984. godine – 2:09,21.

Maraton na Igrama u Pekingu počelo je 98, a završilo 76 atletičara. Takmičenje je počelo u 7:30 po lokalnom vremenu, uz temperaturu od 24 stepena, a do kraja ona se popela na 30 stepeni, uz jako sunce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Odiseja olimpijske baklje

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Beta

11:50

19 h

Olimpizam

Olimpijska baklja stiže u Marsej

Olimpijska baklja zapaljena 16. aprila u Grčkoj i potom brodom Belem iz te zemlje krenula 27. aprila, stiže danas u Marsej, gde će ostati ceo dan, pre nego što nastavi obilazak francuskih gradova, preneli su danas tamošnji mediji.

Beta

9:30

21 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu