Troškovi odlaganja OI mogu dostići 2,8 milijardi dolara

Troškovi odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju bog pandemije koronavirusa mogli bi dostići cifru od 2,8 milijardi dolara, saopštili su organizatori.

SSIzvor: B92, Beta
Podeli
 Photo by Carl Court/Getty Images
Photo by Carl Court/Getty Images

Kako se navodi, operativni troškovi zbog odlaganja Igara iznose 171 milijardu jena ili oko 1,64 milijardi dolara po sadašnjem kursu.

Organizacioni odbor i vlada Tokija pođednako učestvuju u pokrivanju troškova, dok će nacionalna vlada pokriti manji deo.

Troškovi mera zbog korona virusa iznose 96 milijardi jena, odnosno 920 miliona dolara i taj trošak će pokriti vlade Tokija i Japana.

Organizatori su naveli i da bi mogli dodati još 27 milijardi jena (oko 260 miliona dolara) iz rezervnog fonda za pokrivanje dodatnih troškova.

Pre odlaganja, saopšteno je da su troškovi Olimpijskih igara 12,6 milijardi dolara, od čega je 5,6 milijardi iz privatnih fondova.

Univerzitet Oksford je ove godine objavio studiju u kojoj je naveo da će Igre u Tokiju biti najskuplje u istoriji Letnjih olimpijskih igara.

Olimpijske igre trebalo je da se održe ovog leta u Tokiju, ali su pomerene na godinu dana zbog pandemije korona virusa i trebalo bi da počnu 23. jula 2021. godine.