Nova vest
Olimpizam

Sreda, 30.09.2009.

12:32

VIP u Kopenhagenu na skupštini MOK

Španski kralj, brazilski predsednik i prva dama SAD u sredu će doputovati u Kopenhagen,kako bi podržali kandidature svojih gradova za dobijanje OI 2016 godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izabraće u petak na svojoj skupštini domaćina Olimpijskih igara 2016. godine. Pošto lobiranje ulazi u završnu fazu, oni veruju da svojim ličnim zalaganjem mogu da utiču na odluku delegata MOK-a. U konkurenciji za organizaciju Igara 2016. nalaze se Rio de Žaneiro, Čikago, Madrid i Tokio.

Glavni konkurenti za dobijanje ove najveće sportske manifestacije su Čikago i Rio, međutim ni Madrid, a ni Tokio nisu odustali od borbe. Očekuje se dolazak i novog japanskog premijera Jukia Hatojame, ali čelnici Tokia nisu saopštili kada će on doputovati u Kopenhagen.

Prva danma SAD Mišel Obama će odmah po dolasku u glavni grad Danske imati sastanak sa čelnicima MOK-a. Predsednik Brazila Luis Inacio Lula da Silva, čiji je dolazak najavljen za popodne, takođe će se u sredu sastati sa delegatima MOK-a.

Tajna glasanja MOK-a su često veoma nepredvidiva i jaki lobiji u poslednjem trenutku mogu da promene krajnji rezultat. Najbolji primer za to je poseta Tonija Blera kongresu MOK-a u Singapuru, kada je London dobio organizaciju igara 2012 godine. Tadašnji premijer Engleske je tokom dva dana imao individualne sastanke sa svim delegatima MOK-a, na kojima je lobirao da engleska prestonica dobije Igre 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu