Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 15.12.2008.

23:05

POKS: Najbolji Perićeva i Mitrović

Stotnoteniserka Borislava Perić Ranković i atletičar Draženko Mitrović proglašeni su za najbolje sportiste sa invaliditetom u 2008. godini.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Vicešampionka Evrope u stonom tenisu Borislava Perić Ranković proglašena je za najbolju sportistkinju sa invaliditetom jer je osvojila srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, ali i pet zlatnih medalja na medjunarodnim takmičenjima. Perić Ranković je izrazila zadovoljstvo dobijenim priznanjem.

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam dobila ovu nagradu jer Paraolimpijski komitet prvi put proglašava najbolje sportiste. Srce mi je puno jer se mnogo ulaže u rad sa osobama sa invaliditetom", rekla je Perić Ranković novinarima.

Osvajač srebrne medalje u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Pekingu Draženko Mitrović najbolji je sportista sa invaliditetom za 2008. godinu. Osim diska, Mitrović se bavi i bacanjem koplja i kugle.

On je u bacanju koplja ostvario četvrto mesto na Igrama, a rezultati u bacanju diska (29 metara i devet centimetara) i bacanju koplja (27,42) bili su bolji od tada važećih svetskih rekorda.

"Osvojio sam srebrnu medalju na Olimpijskim igrama i ostvario niz dobrih rezultata na medjunarodnim takmičenjima. Zadovoljan sam ovom nagradom", rekao je Mitrović.

Predsednik (POKS) Zoran Mićović rekao je da su paraolimpijci postigli veliki uspeh osvajanjem dve srebrne medalje sa Igara u Pekingu.

"Osobe sa invaliditetom su specijalni sportisti za čiji uspeh su vezani veliki rad i trud. Oni su pobednici iznad pobede. Izuzetna čast za Srbiju su njihove srebrne medalje iz Pekinga", rekao je Mićović.

Mićović je istakao da su srpski sportisti sa invaliditetom - atletičari, stonoteniseri, plivači i strelci osvajali mnogo medalja na medjunarodnim takmičenjima i dodao da je Paraolimpijski pokret u velikom zamahu.

"U saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Ministarstvom rada i socijalne politike želeli smo da približimo POK gradjanima Srbije. Zbog dobrog odnosa sa ministarstvima paraolimpijski pokret je u velikom zamahu", rekao je.

POKS je dodelio plakete i zahvlanice ministarstvima za pomoć i saradnju u radu sa osobama sa invaliditetom.

Ministarka sporta i omladine Snežana Samardžić Marković rekla je da je to ministarstvo izjednačilo paraolimpijce sa ostalim sportistima.

"Ovu nagradu doživljavam kao obavezu ali i potvrdu da je ministarstvo pronašlo formulu kako da pomogne sportistima sa invaliditetom. U strategiji za sport paraolimpijce smo izjednačili sa ostalim sportistima. Gradjani su iz budžeta finansirali sportiste čime smo pokazali da država i društvo idu u dobrom pravcu", rekla je Samardžić Marković.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da je to ministarstvo imalo obavezu da pomogne.

"Moje ministarstvo je osećalo obavezu da pomogne. Činili smo to u skladu sa mogućnostima jer smo prepoznali kome je podrška neophodna", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

2 d

U fokusu

Vidi sve