Nova vest
Odbojka

Petak, 14.03.2008.

14:52

FIVB ograničava broj stranaca?

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Kongres Svetske odbojkaške federacije (FIVB) odlučivaće u junu o predlogu da se ograniči broj igrača iz inostranstva u klubovima na dvoje istovremeno na terenu. Na sednici u Dubaiju, Administrativni odbor FIVB, izneo je predlog da u sezoni 2008/2009. godine u jednom klubu može istovremeno na terenu biti samo dva igrača koji nisu iz nacionalnog saveza kome pripada klub. Da bi taj predlog stupio na snagu, potrebno je da ga odbori Kongres, na zasedanju u junu.

To znači da, na primer, za neki španski klub, u prvoj postavi mora biti barem pet igrača iz Španije. Za tu sezonu, prema predlogu Borda, neće biti ograničen broj "stranaca" na klupi, ali se pod strancima podrazumevaju i igrači koji dolaze iz jedne u drugu zemlju Evropske unije.

Brod je ovaj predlog obrazložio željim da poveća broj lokalnih igrača u klubovima, kako bi se "zaštitio identitet i kultura svake zemlje".

"Krajnji cilj Borda je da u jednom klubu bude devet lokalnih igrača i tri igrača iz drugih nacionalnih federacija, dozvoljavajući da dva stranca u isto vreme budu na terenu za svaki klub. Bord je odlučio da postepeno povećava broj lokalnih igrača u svakom klubu", navodi se u saopštenju postvljenom na zvaničnom sajtu FIVB.

Za sezonu 2009/2010. klubovi će moći da registruju četvoro igrača iz drugih nacionalnih federacija, ali će rakođe samo dvoje iz inostranstva moći da budu na terenu u isto vreme. Za sezonu posle te, u sastavu od 12 igrača, devet igrača će morati da bude iz nacionalne federacije kojoj pripada klub, a troje iz inostranstva, takođe uz ograničenje da dva stranca mogu biti istovremeno na terenu.

"Potpuno razumeno evropske zakone, ali verujemo da sport nije isto što i posao", rekao je predsednik FIVB Ruben Akosta. "FIVB i Evropska odbojkaška konfederacija su se složile o ovom pitanju i nastaviće da rade na tome kako najbolje ovaj plan primeniti u Evropi. Bićemo spremni da obezbedimo odgovore na eventualna pitanja EU", dodao je on.

U saopštenju se navodi da klubovi neće moći da imaju ni jednog igrača iz inostranstva, ukoliko budu ignorisali ova pravila.

Administrativni bord je takođe predložio Kongresu kazne za klubove koji ne isplaćuju plate svojim igračima ili odbiju da ih plate tokom njihovog angažovanja u reprezentaciji. Bord je zaključio da takvim klubovima ne treba dozvoliti da angažuju igrače koji dolaze iz drugih nacionalnih federacija.

Nacionalni odbojkaški savezi biće odgovorni za praćenje ovih pravila.

Svi predlozi koji su usvojeni na Administrativnom odboru biće prošleđeni Kongresu, koji će se sastati 16. i 17. juna u Dubaiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu