Nova vest
Sportovi na vodi

Subota, 23.08.2014.

09:03

Veslači spremni za SP

Svetsko prvenstvo u veslanju za seniore počinje u nedelju u Holandiji, a Srbiju će predstavljati deset takmičara.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images

Naš tim će nastupiti u oslabljenom sastavu, bez evropskih prvaka i osvajača bronze sa Svetskog kupa u Lucernu Dušana Bogičevića i Veselina Savića, koji zbog povrede Bogičevića neće veslati u dvojcu bez kormilara.

Srbija će se takmičiti u pet čamaca i to dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić sa rezervom Nenadom Beđikom i skif za lake veslače Miloš Stanojević u muškoj, odnosno skif Ivana Filipović i dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović u ženskoj konkurenciji.

Led na planetranom šampionatu probija Miloš Stanojević koji će u nedelju od 13 časova veslati kvalifikacije skifa za lake veslače, discipline u kojoj je prijavljeno 29 čamaca.

“Stanojević je uspeo da odradi ceo pripremni period bez ikakvih problema i u Amsterdam je došao maksimalno spreman. Sudići prema rezultatima sa treninga očekujem da izvesla za od dve do četiri sekunde bolja vremena nego što je bio slučaj u Lucernu kada je trijumfovao u B finalu”, kazao je trener reprezentacije Oleksandr Fedotov.

Sat vremena posle Stanojevića nastupaće i ženski dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović, koje će u kvalifikacijama ove discipline, u kojoj je prijavljeno 15 čamaca, izveslati svoju prvu zvaničnu trku.

“Ženski dvojac je spoj mladosti i iskustva. Ova čamac je formiran pre samo tridesetak dana a napredak koji je pokazao tokom priprema premašio je sva očekivanja. I Iva i Jovana su u potpunosti ispunile plan priprema, odlično funkcionišu, atmosfera u čamcu je na najvišem nivou i kipe od želje da se u Holandiji pokažu u najboljem svetlu. Pričati o dometima u ovom trenutku je ilizorno budući da se ova posada tek gradi i da će u Amsterdamu imati tek svoju prvu zvaničnu trku. Takođe, Jovana je prvi put u karijeri sela u dvojac i to na stranu na kojoj nikada nije veslala. Sve u svemu ovo takmičenje bi trebalo da pokaže šta od ove posade možemo da očekujemo u budućnosti”, istakao je Saša Mimić, član stručnog štaba.

Četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić u kvalifikacijama startuje od 15,48 časova. Kao rezerva u Amsterdam je otputovao i Nenad Beđik, Stojićev prošlogodišnji partner iz dvojca bez kormilara koji je postao evropski prvak u Sevilji.

“Imamo petoricu veslača koji ravnopravno konkurišu za sastav ovog čamca. Svi su maksimalno odradili pripremni period i spremni su došli u Holandiju. Poslednja tri dana završnih priprema u Segedinu Nenad Beđik je imao zdrastvenih problema pa je umesto njega na poziciju jedan u čamcu upao Goran Jagar. I u ovoj kombinaciji čamac je išao odlično tako das mo odlučili da u ovom sastavu počenom šampionat a posle kvalifikacija ćemo da odlučimo šta dalje”, rekao je Fedotov.

U nedelju poslednja na stazu od naših predstavnika izlazi Ivana Filipović koja od 17,40 č vesla kvalifikacije skifa u kojem je prijavljeno rekordnih 29 čamaca.

“Sve što vredi u ženskom skifu došlo je u Amsterdam. Konkurencija će biti paklena. Ivana je u pripremama odradila sve što je bilo planirano i mnogo je spremnija i brža u odnosu na Svetski kup u Lucernu kada je bila 11. Ima ogroman motiv da postigne dobar rezultat što bi bio sam plasman u polufinale”, smatra Petar Ibročić, član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije.

Jedina naša posada koja će startovati na šampionatu u ponedeljak, biće dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. U ovoj disciplini je prijavljeno 26 čamaca a prva kvalifikaciona trke je na programu od 15,36 časova.

“Marjanović i Filipović su tempirali formu za ovo takmičenje. U pripremama za ovo takmičenje odradili su sve što je planirano i verujem se da će biti na visini zadatka. Dubl skul je specifična disciplina u kojoj više od deset posada, među kojima je i naša, ravopravno konkuriše za finale i medalju. Sve će zavisiti od trenutne inspiracij a nadam se da će naš čamac ovoga puta uspeti da dođe do finala, za koje mu je malo nedostajalo na nekoliko prethodnih takmičenja”, kazao je član selektorske komisije VSS Dejan Guslov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve