Silađi ispunio olimpijsku normu i oborio državni rekord

Srpski plivač Čaba Silađi obezbedio je normu za Olimpijske igre u Tokiju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Silađi je ostvario drugo vreme u Evropi u trci na 100 metara prsno, rezultatom 59,40 sekundi. On je to učinio na otvorenom prvenstvu u mađarskom Debrecinu.

Silađi je za 54 stota dela sekunde nadmašio "A" normu za Olimpijske igre, a takođe je za 34 stotinke nadmašio lični i državni rekord koji je postavio prošle godine na istom takmičenju.

Čaba će tako četvrti put učestvovati na Olimpijskim igrama, posle Pekinga, Londona i Rio de Žaneira. Treći je iz Tima Srbije za Tokio pošto su norme ranije ispunili strelaci Zorana Arunović i Damir Mikec.

Pored mnogih drugih uspeha, treba reći i da je na Evropskom prvenstvu u kratkim bazenima 2009. u Istanbulu osvojio je bronzanu medalju i to u trci na 50 m prsnim stilom, što mu je bila prva seniorska medalja.

"Oduševljen sam. Ne zbog norme, nego zbog toga što sam sebi dokazao da mogu. Rekao sam pre dolaska u Debrecin da bi me zadovoljio svaki rezultat ispod minuta. Ovo je bilo preko svih očekivanja. Istina je da sam se iz dana sve bolje osećao. U finalu je sve leglo. Od starta, preko podvodnog do okreta i vraćanja", izjavio je Silađi za "Sportski žurnal".