Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 30.07.2012.

16:03

Tenis: Tri pobede i poraz naših

Janko Tipsarević plasirao se u osminu finala Olimpijskih igara, pošto je pobedio Nemca Filipa Pečnera sa 3:6, 6:3, 6:4.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Janko će u osmini finala igrati sa Džonom Iznerom, a u istu fazu takmičenja plasirala se Ana Ivanović trijumfom nad Elenom Baltačom 6:4, 7:6 (7-5).

Ivanovićevu sada čeka Belgijanka Kim Klajsters. Novak Đoković i Viktor Troicki u prvom kolu dublova izgubili su od Šveđana Linšteda i Brunstroma sa 7:6 (10-8), 6:3, Tipsarević i Nenad Zimonjić pobedili su Kližana i Lacka sa 6:3, 6:3.

Pečner, koji je u žreb ušao zahvaljujući povredi Iva Karlovića, eliminisao je Lacka i odlično je počeo meč sa Tipsarevićem. Prvi gem na svoj servis osvojio je bez izgubljenog poena, a zatim je došao do dve uzastopne brejk lopte.

Međutim, Tipsarević je dvama dobrim servisima neutralisao obe, zatim još jednu napadom iz forhenda, da bi potom izjednačio na 1:1 u gemovima.

Ono što nije uspeo tada, Nemac je učinio u sledećem gemu na servis Tipsarevića. Došao je do brejk lopte preciznim napadom, a zatim i do brejka uz obilatu pomoć mreže – 3:1.

Janko je već u sledećem gemu imao dve vezane šanse za brejk, ali je Pečner obe spasao snažnim servisima. Tipsarević je bio veoma nervozan, posle sledećeg izgubljenog poena slomio je reket, a Nemac je ubrzo poveo sa 4:1.

Pečner je do kraja sačuvao prednost i osvojio set sa 6:3. Jedinu priliku imao je u poslednjem gemu, kada je vodio 0:30 i imao aktivan poen. Međutim, izgubio ga je, a Pečner je sjajnim servisima uzeo set.

U prva tri gema drugog seta igrači nisu imali većih problema u ‘svojim’ gemovima, a onda Janko napokon stiže do brejka – vratio je nekoliko teških servisa, iskoristio drugu brejk šansu i poveo sa 3:1.

Tipsarević je prvu priliku da okonča set imao pri rezultatu 5:2 na Pečnerov servis, ali se Nemac izvukao preciznim servisima. To nije poremetilo srpskog tenisera, koji je u narednom gemu slavio bez izgubljenog poena za 1-1 u setovima (6:3).

Na isti način Nemac je spasao i treću brejk loptu, ali Tipsarević je mnogo bolje riternirao nego na startu meča – stigao je do nove brejk šanse i briljantnim volejom je poveo sa 1:0.

Janko je odlično servirao i posle brejka je bio koncentrisan skoro isključivo na gemove na svoj servis. Jedinih problema imao je pri rezultatu 4:3, kada je Pečner posle izvrsnog riterna na Jankov drugi servis poveo sa 0:30.

Tipsarević nije izgubio odvažnost – nastavio je sjajno da servira i beskompromisnom, agresivnom igrom osvojio je sledeća četiri poena, samim tim i gem. Nekoliko minuta kasnije Janko je servirao za meč, izgubio je samo jedan poen i zasluženo je napravio preokret – 3:6, 6:3, 6:4.

U osmini finala Tipsarević će igrati Džonom Iznerom iz SAD, koji je u dva seta izbacio Maleka Žazirija iz Tunisa.

Ana ponovo u dva seta, sledi Klajsters

Srpska teniserka Ana Ivanović pobedila je Elenu Baltaču sa 6:4, 7:6 u drugom kolu Olimpijskih igara.

Ana Ivanović je bey izgubljenog poena osvojila gem na svoj servis, a briljantnim forhendima odmah je napravila brejk za 2:0. Prvi problemi došli su u trećem gemu, ali je Ana spasla dve brejk lopte i dobrima servisima povela sa 3:0.

Međutim, Baltača je bila veoma motivisana, a imala je i podršku iz gledališta. Podigla je nivo igre i osvojila je tri od naredna četiri gema izjednačivši na 4:4.

Naredni gem Ivanovićeva je odigrala nervozno, ali uspela je da ga osvoji i povede sa 5:4. To joj je donelo veliko olakšanje, pa je sledeći gem osvojila bez izgubljenog poena, poslednji uz pomoć mreže – 6:4.

Sa prvim problemima u drugom setu Ivanovićeva se suočila u sedmom gemu, ali je spasla brejk loptu i povela je sa 4:3.

Pri rezultatu 5:4 Ivanovićeva je došla do dve uzastopne meč lopte na servis Britanke, ali je požurila u oba poena koji su završeni Aninim greškama iz forhenda.

Stvorila je srpska teniserka još jednu meč loptu, ali se Baltača izvukla lepim napadom i ‘drop šotom’ (5:5).

Ana je ‘pregrmela’ nervozni sledeći gem i ubrzo se ušlo u taj brejk. Srpkinja je mnogo bolje počela, asom je povela 1:0, a zatim je Baltača napravila duplu grešku, zatim je bekhendom poslala predugu lopticu, a posle novog napada forhendom Ivanovićeva je povela sa 4:0.

Međutim, Baltača se tada razigrala i anulirala je oba mini-brejka (5:4 za Anu). Ivanovićeva neodbranjivim servisom stiže do nove dve vezane meč lopte.

Prvu je Britanka spasla snažnim servisom, ali je Srpkinja uzvratila istom merom i došla do pobede.

Naredna protivnica srpskoj teniserki biće Kim Klajsters iz Belgije, koja je u dva seta dobila Karlu Suares Navaro iz Španije. Statisika ne govori Ani u korist, pošto je od Klajsters izgubila svih šest dosadašnjih mečeva.

Novak i Viktor izgubili na startu

Novak Đoković i Viktor Troicki u prvom kolu dublova izgubili su od Šveđana Roberta Linšteda i Johana Brunstroma sa 7:6 (10-8), 6:3

Do rezultata 4:4 u prvom setu nije bilo prilika za brejk, a onda su Đoković i Troicki spasli brejk loptu. Već u narednom gemu propustili su set loptu, pa se nedugo zatim ušlo u taj brejk.

U ‘dodatnom’ gemu srpski dubl propustio je još jednu set loptu, a Brunstrom i Linšted ključni mini-brejk napravili su pri rezultatu 8-8. Potom su iskoristili svoju treću set loptu i poveli sa 1:0 u setovima.

Srpski dubl je već na početku drugog seta imao priliku da protivniku oduzme servis, ali nije uspeo da iskoristi brejk loptu, što je Šveđanima kod vođstva 4:3 pošlo za rukom, pa su došli do pobede.

Nenad i Janko u drugom kolu

Nenad Zimonjić i Janko Tipsarević pobedili su u prvom kolu dubla Slovake Martina Kližana i Lukaša Lacka sa 6:3, 6:3.

Ključni brejk za osvajanje prvog seta srpski dubl napravio je u osmom gemu, a zatim su slavili u prilično dugom gemu i osvojili su prvi set.

Sredinom drugog seta naš dubl napravio je novi brejk, što je bilo presudno za trijumf i prolaz dalje. u osmini finala Tipsarević i Zimonjić igraće sa Kanađanima Danijelom Nestorom i Vašekom Pospišilom, koji su pobedili rumunski par Orija Tekau/Adrijan Ungur sa 6:3, 7:6 (11:9).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

2 d

U fokusu

Vidi sve