Nova vest
Olimpizam

Utorak, 07.08.2012.

12:57

Šta se sluša na Igrama u Londonu

Na teniskim terenima u Londonu čuje se Adel, u košarkaškim dvoranama Bijonse, a na odbojkaškim igralištima odjekuje "We Will Rock You" grupe Kvin.

Izvor: Miloš Jević

Autor: Miloš Jević

Default images

Inspirisan britanskom muzičkom istorijom reditelj otvaranja Igara u Londonu Deni Bojl izabrao je "klasike" britanske scene od "The Kinks" i "Sex Pistols" do Dizija Raskala.

Izvođači su većinom Britanci, ali uz poneki izuzetak poput grupe "U2" ili Džej Zija i Britni Spirs.

Sportovi sa istorijom poput tenisa, veslanja i konjičkih disciplina imaju "klasičan" saundtrek - Adel, grupe "The Rolling Stones" i "Led Zeppelin" uz povremeno iznenađenje u vidu živih nastupa Piksi Lot i "Pet Shop Boys".

Ekstremni sportovi poput boksa ili vožnje BMX-a imaju i glasniju, energičniju muziku "Foo Fighters". Energični sportovi poput plivanja i košarke imaju i urbaniju muzičku temu.

Na košarkaškim utakmicama neke pesme izazvale su masovno pevanje publike, najpopularniji je "Wonderwall" grupe "Oasis". Tokom utakmice SAD - Nigerija, publika je pevala "Mercy" Velšanke Dafi, kao i "Tubthumping" grupe "Chumbawumba".

Jedan od najpopularnijih sportova OI je odbojka na plaži, delom i zbog opuštene atmosfere i odlične muzike od "Wake Me Up Before You Go-Go" do "My Sharona".

Premijer Dejvid Kameron, čija se rezidencija nalazi u blizini odbojkaškog terena, šalio se više puta da ga noćima drži budnim besomučno ponavljanje numere "We Wil Rock You".

Retki su oni koji se žale na glasnu muziku, ali ih ima. "Dejli telegraf" kritikovao je "pop i tehno muziku" koja se pušta na borilištima.

Agencija AP izdvojila je pesme od kojih je nemoguće pobeći ovog leta u Londonu, "Heroes" Dejvida Bouvija kao himna britanskog tima, "Gold" grupe "Spandau Ballet" i Vangelisova tema iz filma "Vatrene kočije".

Grupa koja dobija najviše kritika su "The Beatles" i Pol Makartni. Mnogi posetioci žalili su se na neumereno pojavljivanje Makartnija na Olimpijskim igrama. Prvo na ceremoniji otvaranja a potom i na okupljanjima atletičara i trkama biciklom kada je predvodio neizbežna javna pevanja "Hey Jude" i "All You Need Is Love".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

2 d

U fokusu

Vidi sve