Dikić: Vidi se pomak u razmišljanju

Direktor Antidoping agencije Srbije (ADAS) Nenad Dikić, lekar, rekao je da se na Olimpijskim igrama u Londonu video veliki pomak u razmišljanju sportista.

Shvatili su da za dobar rezultat nisu potrebna nedozvoljena sredstva.

"U Sidneju 2000. bilo je 11 pozitivnih, četiri godine kasnije u Atini 26, a u Pekingu 2008. godine 27, tako da dosadašnjih šest u Londonu izgleda ne samo značajno manje, već i kao veliki pomak u razmišljanju sportista i svih onih oko njih, a to je da za dobar rezultat nije potreban doping".

on je istakao i da je broj testiranja udvostručen u odnosu na Sidnej.

Među doping kontrolorima na Igrama u Londonu bilo je i pet iz Antidoping agencije Republike Srbije.

"Pokazali smo da znamo ono što znaju i najbolji u oblasti dopinga na svetu. Vodili smo kontrolu u ženskom fudbalu, uradili testiranje velikom broju američkih sportista, uključujući i NBA košarkaše, radili finale u rukometu i imali jednog od tri predstavnika u konjičkom sportu. Kada se od toliko naših institucija traži da idu u korak sa Evropom, onda je ovo više nego uspeh i dostojno predstavljanje zemlje", rekao je Dikić.

On je istakao da mu je neverovatno da sportisti još koriste anabolike iako se oni sada rutinski otkrivaju.

"Još se ne zna konačan broj sportista pozitivnih na doping, ali od njih šest, troje je koristilo anabolike i obrukalo sebe, svoj sport i zemlju. Neverovatno je da još ima sportista koji ne shvataju da se anabolički steroidi rutinski otkrivaju i da na Igre treba doći čist", istakao je Dikić.

Direktor ADAS je rekao da je bilo pritužbi sportista na ponašanje nekih kontrolora u Londonu ali ne i na srpske koji su svi lekari sa velikim iskustvom u sportskoj medicini.

"Samo ona doping kontrola koja se ne vidi i koja nije važnija od samog sporta i događaja je dobro sprovedena. Međutim, u Londonu je bilo pritužbi sportista na ponašanje nekih kontrolora, što samo pokazuje da u svemu treba imati stila i znanja, a ne izigravati policajce i tretirati sportiste kao kriminalce", rekao je Dikić.

"Na to su se požalile i srpske odbojkašice. To je možda moguće kod engleskih doping kontrolora, ali je nemoguće da ih uporedimo sa srpskim, koji su svi lekari sa velikim iskustvom u sportskoj medicini i poštovanjem samog sporta", dodao je on.

Igre u Lodnonu posetio je i predsednik Republike Tomislav Nikolić i razgovarao sa sportistima i sa doping kontrolorima iz Srbije.

"Verovali ili ne, Nikolićeva izjava da jedina hemija koja se koristi u sportu treba da bude adrenalin, najviše je puta preneta izjava od novina do magazina, pa i tvitera. Činjenica i jeste takva da kada nema adrenalina, sportista izgleda bezvoljno, a takvih je bilo dosta u našem timu", kaže Dikić.

Reprezentativci Srbije su na Igrama u Londonu osvojili po jednu zlatnu i srebrnu, i dve bronzane medalje.