Nova vest
Košarka

Četvrtak, 01.09.2011.

14:17

'Orlovi' slavili i protiv Letonije

Košarkaška reprezentacija Srbije zabeležila i drugu pobedu u grupi B na šampionatu Evrope u Litvaniji, savladavši selekciju Letonije 92:77.

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

U utakmici koja je za selekciju Dušana Ivkovića bila mnogo teža nego što rezultat govori, najefikasniji je bio Nenad Krstić sa 23 poena.

Duško Savanović je uz 19 poena, imao pet skokova. Miloš Teodosić završio je meč sa devet poena i osam asistencija.

Letonce je predvodio Rolands Freimanis sa 19 poena i osam skokova, a sledio ga je Janis Blums sa 15 poena.

Srbija u petak od 14.15 igra protiv Izraela meč trećeg kola Grupe B.

Selektor Srbije Dušan Ivković na teren je nakon izuzetno važne pobede protiv Italijana, izveo startnu postavu u sastavu: Tepić, Savanović, Teodosić, Krstić i Kešelj.

Prvi napad imala je Srbija i poečelo je veoma lepio zakucavanjem Kešelja.

Letonci nisu uspeli da se više od dva minuta upišu u strelce. Krstić je povećao na 4:0, a Kešelj trojkom na 7:0. Viđena je i atraktivna igra, loptu je iza leđa Teodosić poslao do Krstića za 9:0.

Do kraja četvrtine u igru je išao Kosta Perović, preko kojeg je naša selekcija igrala veći deo napada, jer su Letonci ekipa koja svoju igru gradi na spoljnim pozicijama, a ne pod košem.

Srbija je četvrtinu završila u sastavu Perović, Mačvan, Bjelica , Marković i Rašić sa prednošću 23:7.

I kada se činilo da će selektor Ivković moći da "meša karte" i odmara neke igrače koji su izneli najveći teret meča sa Italijanima, igra u odbrani je oslabila, a proradila igra Letonaca na spoljnim pozicijama i njihov šut. Letonci su počeli drugu četvrtinu serijom 7:0.

Srbija je loše igrala prvih tri minuta, a na terenu su bili Perović, Tepić, Rašić, Mačvan i Marković. Seriju je prekinuo Tepić trojkom za 26:14. Letonce je krenuo šut za tri poena , pa su se brzo vratili u meč na 26:20.

Letonci su nastavili da "sipaju" trojke i smanjili su na 29:27. Ivković je vretio Teodosića, Krstića, Savanovića, Rašića i uveo Paunića, ali su protivnici uspeli da izjednače na 29:29.

Preokret je doneo Paunić sa četiri poena, uz jednu ukradenu lotpu i kontru, a onda je prednost posle trojke Savanovića iznosila sedam poena, 36:29.

Na poluvremenu je bilo 38:33.

Najefikasniji nakon prvog poluvremena u našem timu bio je Savanović sa 12 poena, Perović je ubacio 6, Kešelj 5, kod Letonaca najefikasniji je bio Frejmanis sa 9 poena, Bermans je dodao 8.

U trećoj deonici u prvih nekoliko minuta viđena je slična igra kao i tokom većeg dela druge četvrtine , u 23.minutu nakon prekršaja nad Krstićem, kapiten našeg tima ubacio je oba penala i doneo ponovo nešto osetniju prednost od 44:36.

U tom trenutku igrala je petorka, Krstić,Tepić,Teodosić,Savanović i Kešelj...

Međutim, u poslednjoj sekundi napada koji je odigran za 6 sekundi, posle tajm-auta Kuksiks je ubacio trojku preko Teodosića.

Veliko opterećenje i puno „spuštanja“ lopti Nenadu Krstiću rezultiralo je petom ličnom Meiersa već u 24.minutu.

Međutim, i nakon poena Krstića sa penala i Teodosića iz naskoka, videlo se da mnogo toga ne štima u igri izabranika Dušana Ivkovića...

Međutim, na -5, odbranjen je važan napad, a Krstić je nakon sjajne asistencije Teodosića, pogodio uz faul i ponovo se „lakše disalo“ posebno nakon još jednog lob pasa Teodosića ka Krstiću...

Prva polovina treće deonice obilovala je prekidima, prekršajima i rastrzanom igrom...

Ono što je Ivković zamerao svojim igračima, česti usponi i padovi, vidjeno je i u finišu treće četvrtine. Ovoga puta, na sreću, sjajna deonica je „naplaćena“ serijom od 8 poena, od toga dve trojke Savanovića i Rašića, za maksimalnih 62:47.

Tu prednost košarkaši Srbije, delom i zahvaljujući trojci Rašića i poenima Markovića sa linije slobodnih bacanja, održali su do kraja treće četvrtine koja je završena rezultatom 70:58.

Najefikasniji nakon tog perioda bio je sjajni Nenad Krstić koji je maksimalno koristio dominaciju u reketu. Posle 30 minuta ubacio je 17 poena, Savanović je dodao 15, Teodosić je uz 9 poena imao i 7 asistencija.

Poslednju deonicu otvorila je petorka Perović, Bjelica, Mačvan, Marković i Rašić.

Prvi u poslednjoj četvrtini su ubacili dvojku Letonci, preko Freimanisa koji je u tom trenutku bio i najefikasniji sa 15 poena.Perović je ubacio jedan penal, Rašić napravio korake, i već u 33.minutu Letonci su nakon trojke Blumsa prišli na samo 65:71.

I ovaj nalet Letonaca je zaustavljen trojkom Mačvana, pogodio je odmah u narednom napadu uz dosta sreće i Tepić, i Srbija se odlepila na 76:66.

U 35.minutu, ponovo je bilo kritično, Letonci su propustili jedan napada, a košarkaši Srbije u narednom dva puta promašivali, ali i hvatali lopte u napadu, da bi konačno muke prekratio Savanović ubačenim penalima sa 78:70, a nakon novog pokušaja Letonaca za tri poena (lopta igrala po obruču i ispala), Marković je poentirao iz polaganja i ponovo se lakše disalo...

Ušlo se u završnicu sa +10 za Srbiju, nakon teškog promašaja Savanovića i snalažljive dvojke Paunića za 82:72, Letonci su u sledećem napadu ubacili samo jedan penal, nakon ofanzivnog skoka promašili trojku, a kada je Krstić ubacio daleko dvojku sa "visokog posta" bilo je jasno da Srbija stiže i do druge pobede.

Na kraju, nakon nekoliko brzih pokušaja Letonaca za tri poena i promašaja, Arbija je stigla i do visoke pobede, kažnjavajući svaki promašaj uglavnom preko igrača utakmice Nenada Krstića, koji je meč završio sa 21 poenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve