Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 02.05.2016.

20:15

Zvezda odbranila titulu ABA!

Košarkaši Crvene zvezde odbranili su titulu prvaka regionalne ABA lige savladavši Mega Leks sa 3-0 u finalnoj seriji.

Izvor: AK

Autor: AK

Zvezda odbranila titulu ABA!
Foto: StarSport

Crveno-beli su do konačne pobede stigli u slaboj košarkaškoj predstavi u Sremskoj Mitrovici sa 61:49.

Zvezda je postala tek drugi tim u istoriji takmičenja koji je uspeo da odbrani trofej, posle Partizana koji je to radio pet puta u nizu.

Meč u Mitrovici nije doneo željeni košarkaški spektakl, oba tima su igrala slabo, mnogo grešila, promašivala, a Zvezda je Megu slomila minut i po pre kraja.

Zvezda je vodila od starta meča, ali je stizala tek do +6, 7, 8, pa je Mega uspevala da lako svaki put da se vrati u egal. Međutim, nije imala snage u završnici, kada su crveno-beli prvi put stigli do dvocifrene razlike.

Goste je u trećem meču predvodio Kvinsi Miler sa 18 poena i 8 skokova, Amerikanac je bio jedini igrač sa dvocifrenim učinkom u redovima šampiona.

S druge strane igru Mege je "nosio" sjajni Rade Zagorac sa 21 poenom, 6 skokova i 4 ukradene lopte, ali je i izgubio 5 lopti.

Zvezda je osvojila 27. titulu u istoriji, drugu u ABA ligi, a ima još 16 nacionalnih titula, osam Kupova, te jedan Saporta kup.

Mega je ove sezone osvojila Kup Radivoja Koraća, a oba tima očekuje borba za još jedan trofej, u srpskoj Superligi.

Tok meča:

Nekoliko grešaka, promašaja i faulova, obeležio je početak meča, da bi Zvezda preko Dangubića i Cirbesa stigla do prve osetne prednosti (7:2).

Nikolić trojkom, te Zagorac odmah vraćaju domaćina u egal, ali gosti opet prave mini seriju te poenima Mitrovića, Kinzija, Cirbesa i Milera stiču šest poena prednosti (15:9).

Mega pokušava da opet uzvrati šutem s polja, Nikolić pogađa novu trojku, ali promašuju Simić i Ivanović, pa Zvezda novim poenima Milera i Micića stiže do 24:16 posle prvog perioda.

Zagorac sa dva koša u nizu brzo vraća domaćina na četiri poena zaostatka, Micić uzvraća trojkom, ali nakon sjajne odbrane i blokade Nikolića nad Milerom, Đoković i kapiten održavaju domaćina u dobrom ritmu. Jović trojkom prekida nalet Mege, ali mu uzvraća Ivanović i Zvezda ostaje na samo koš prednosti (31:29).

Crveno-beli nastavljaju da promašuju i gube lopte, pa Ivanović sa penala preokreće rezultat, nakon čega je usledila rezultatska "klackalica".

Zvezda u finišu poluvremena pravi novu mini-seriju preko Simonovića i Kinzija, ali Veljković održava domaćina u egalu, pa crveno-beli stiču samo tri poena posle prvih 20 minuta tvrde igre u Sremskoj Mitrovici (37:34).

Nastavljena je rovovska borba i u drugom poluvremenu, teško su ekipe dolazile do poena, za nijansu bolja je bila odbrana Zvezde koja nije primila poen punih pet minuta, dok su s druge strane pogađali Lazić i Miler za novih +7.

Konačno na isteku petog minuta domaći postižu prve poene u trećem periodu, Janković je poentirao posle greške Štimca, nakon čega pogađa i Zagorac pa se Mega opet vraća u egal (41:40).

Miler trojkom prekida "post" gostiju, nakon njega pogađa još jedan igrač, pa Zvezda sa "bledih" 9:6 u ovom kvartalu stiče 46:40 pred poslednjih deset minuta.

Zvezdi je odgovarao ritam meča, Mega je nastavila ga greši više od rivala, pa crveno-beli stižu do devet poena prednosti (49:40). Međutim, Zagorac se nije predavao, sjajno je nosio igru domaćina te sa nekoliko koševa sprečio Zvezdu da prelomi meč sredinom perioda (51:45).

Međutim, to je bio poslednji trzaj domaćina, Radonjićeva ekipa posle tajm-auta rešava sve nedoumice, u laganom ritmu poenima Mitrovića i Cirbesa crveno-beli stižu do prve dvocifrene prednosti (57:47), na minut i po pre kraja utakmice.

U samoj završnici Miler je trojkom potvrdio sjajan nastup, a tačku na ABA ligu je poenima sa penala stavio Pecarski, za konačnih 61:49 za Zvezdu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

239 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d