Nova vest
Košarka

Utorak, 13.10.2015.

14:08

Čović: Ono što želimo košta milion koji nemamo

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović kaže da je rano donositi zaključke da li je tim crveno-belih manje ili više kvalitetan u odnosu na prošlogodišnji.

Izvor:

Autor:

Default images
StarSport

"Mislim da je rano donositi zaključak da li je tim manje ili više kvalitetan u odnosu na prošlogodišnji. Na prvi pogled deluje da jeste, ali kada imate u vidu da Jadranska liga ove godine počela brže nego ikada, pošto je u devet dana odigrano pet utakmica, i to može takođe da utiče na kvalitet", rekao je Čović.

Regionali i srpski šampion doživeo je prošlog vikenda prvi poraz u novoj sezoni, na gostovanju Cedeviti u Zagrebu, a u četvrtak ga očekuje start u novoj sezoni Evrolige. Od 19 časova u Kombank Areni gostovaće ekipa Strazbura.

"Naravno, ne treba izgubiti iz vida i da je region dosta siromašan i da nema novca ni za važnije stvari, a ne za sport, pa i to utiče na kvalitet. Videćemo šta će doneti Evroliga po pitanju kvaliteta, iako nemam nimalo laku grupu. Borićemo se i truditi da ostvarimo što bolji rezultat, s tim da ne pamtim sezonu koju smo počeli sa ovakvim problemima. Prvo smo imali povratnike iz reprezentacije, koji su imali probleme, da ne kažem koje vrste, a treba svakog igrača vratiti. Drugo, imali smo i pobleme s povredama, evo Tejić je tek juće počeo da trenira laganim ritmom, dok ćemo situaciju sa Dangubiće, znati tek posle nedelju ili dve", kaže Čović.

"Što se samih pojačanja tiče, dosta smo promenili tim u odnosu na prošlu sezonu, ne našom željom, nego 'željom' nečega što se zove ugovor. Primera radi, Dženkinsu je istekao ugovor, a mi nemama da platimo 650 ili 700 hiljada dolara godišnje – žao mi je. Bobiju Marjanoviću je takođe istekao ugovor, a kada je dolazio u Zvezdu napravljen je dogovor da klub neće praviti nikakve probleme kada Bobi krene u NBA. Što je i ispoštovano. Što se Vilijamsa tiče, njemu nije samo istekao ugovor, nego je imao i 'pušing defekt' i to će se završiti početkom decembra. Za kraj, dugo smo razmišljali u vezi sa ponudom za Nikolu Kalinića, jer se cifra od 1.000.000 evra ne odbija tako lako, a pri tome i igrač je dobio dobre uslove. Ovo je jednim delom renoviranje tima, uz uvođenje mladih igrača. Gledam u komentarima 'Dajte da igraju mladi', sve je to lepo, ali mladi vam ne mogu baš odmah obezbediti onaj rezultat koji se očekuje".

Čović je krajem prošle nedelje najavio da će u klub stići još dva pojačanja, najverovatnije na pozicijama tri i četiri, a navijači crveno-belih se nadaju da će to biti pre početka elitnog takmičenja.

"Ipak, sve je to normalno, jer javnost uvek očekuje više od onoga što se realno može. S druge strane, dovedite ovo ili ono pojačanje se isto često piše, ali je taj proces kod nas usko vezan za posetu na našim utakmicama, jer preko 40 odsto budžeta klub obezbeđuje iz sopstvenih prihoda. Ni to nije lako, ali ne želim nikakvo opterećenje na tim. Naš cilj je jasan, kao i svake godine – da kroz ABA izborimo Evroligu, a da polako rastemo u eliti. Da ne spominjem sada klubove, sa ovim prostora, koji su kroz sedam-osam godina uspeli da prosperiraju. Zašto i Zvezda ne bi imala toliki kredit? Ili barem upola toliki".

U međuvremenu, klub sa Malog Kalemegdana uputio je zvanično žalbu ABA ligi na suđenje na spomenutoj utakmici sa Cedevitom, navevši nekoliko primera gde je isti arbitar oštetio Zvezdu u nekoliko navrata.

"Jedino što mi je žao je što nismo promenili komesara suđenja, pošto smo u tom delu već počeli da osećamo određene probleme. Jer, kada pravite nešto novo, onda to treba da bude novo u potpunosti. A (Aleš) Kamnikar (Komesar za suđenje ABA lige) ne da nije nov, on je stari problem. Još iz vremena kada je sudio... Ali da ne pričamo o njegovim 'karakteristikama tada. Dosta mutno mi to deluje, mutljavina jedna obična. Ali, ok, potrudićemo se da i tu postavimo nekakva nova rešenja, svi klubovi zajedno naravno", istakao je Čović, "Ja sam bio za zamenu, onog trenutka kada smo stvarali novu ligu, ali nisu svi srpski klubovi dali podršku. Međutim, čini mi se da u tom trenutku nije postojalo neko drugo rešenje, pa je on 'pretekao'. Ali, gledajući kako radi svoj posao, milsim da on tamo nema mesta. Takođe, verujem da je dovoljno inteligentan da čuje sve ovo što govorimo, pa bi bilo dobro da se sam skloni".

Za kraj, predesdnik crveno-belih osvrnuo se i na mogući povratak spomenutog Markusa Vilijamsa, ali i na natpise u medijima i postove na Tviteru.

"Ako bude realno da se Vilijams vrati obavestićemo vas, ali mediji generalno puno spekulišu. Ono što me ne čini je mnogo srećnim je što imate puno nagađanja i 'lepezu' igrača koji se spominju. Pa, sad, ako neko 'ubode' kažu – 'On je dobar, on je uvek informisan'. A naročito me nervira kada gledam ove Tvitere, pogotovo 'istočnjačke', koji se predstavljaju kao vaše kolege, a izuzetno su neozbiljni. I oko Sofa (Skorcanitisa) i oko Tomasa (Dešona)... Radimo na skautingu velikog broja igrača, ali sa kim ćemo se dogovoriti to ćemo videti, jer imamo dosta limitirajućih faktora. Ono što bismo mi želeli ide na milion, a mi taj novac nemamo. Takođe, moramo da vodimo računa o mnogo stvari – da igrač bude dobar, ali ne previše skup, da nam uloženo vrati, kao i da ujedno podigne svoju cenu igrajući u Zvezdi i u Evroligi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve