Nova vest
Košarka

Sreda, 06.05.2015.

10:40

CZ: Trijumf nad demonima prošlosti

Prvi put od 1998. godine Crvena zvezda osvojila je trofej koji nije nacionalni kup.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Starsport

U najuspešnijoj sezoni u novijoj istoriji crveno-beli su na superioran način uzeli titulu u ABA ligi, uz 30 pobeda i samo četiri poraza, a uspeh je upotpunjen trofejom u Kupu, plasmanom u Top 16 fazu Evrolige i trijumfima nad ekipama kao što su Makabi, Panatinaikos, Valensija...

Iako je ostalo još nacionalno prvenstvo, jedna stvar je jasna – navijači Crvene zvezde napokon imaju razlog da se i u maju zadovoljno smeju.

Da bi se sve gorenavedeno ostvarilo, Zvezda je morala da dobije bitku na više različitih polja koja se samo teoretski mogu odvojiti, ali su u praksi isprepletana.

Prva bitka bila je psihička – dugogodišnja dominacija Partizana svakoj generaciji crveno-belih stavljala je dodatni teret na leđa, a to bi po običaju do izražaja dolazilo u ključnim mečevima kada je pritisak najveći.

I sada je Partizan bio protivnik u najvažnijim mečevima sezone, u borbi za Evroligu, ali ovoga puta crveno-beli su bili mentalno spremni. U trećoj i četvrtoj utakmici serije odigrali su toliko staloženo i koncentrisano da ni najveći optimisti među navijačima nisu mogli da očekuju takvu hladnokrvnost. Sa jasnim planom, borbenošću ali bez bespotrebne potrošnje energije, fokusom svakog igrača na pojedinačne zadatke, ali istovremeno i sa svešću o timskom duhu. Takva vojnička disciplina i svrhovitost u igri viđeni su i u četvrtoj utakmici serije sa Cedevitom – Zvezda je jednostavno zračila samopouzdanjem, a to je sigurno delom i posledica vrlo jakih evroligaških mečeva.

Kompletan tekst Saše Ozma pročitajte u rubrici TEME.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve