Nova vest
Košarka

Subota, 31.05.2014.

20:12

KLS: Partizanu derbi za prvo mesto

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu Telekom rezultatom 82:78 u derbi meču 12. kola košarkaške Superlige Srbije, posle produžetaka.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Aktuelni šampion je ostvario 11. trijumf u takmičenju, kojim je učvrstio prvo mesto, dok je Zvezda drugoplasirana sa dve pobede manje.

Partizan je u finišu regularnog dela meča mogao do pobede, Bogdanović je realizovao samo jedno slobodno bacanje, a u dodatnih pet minuta ključnu ulogu je odigrao Žofre Lovernj, zakucavanjima iz ofanzivnih skokova.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Bogdan Bogdanović sa 24 poena (7/18 iz igre), u drugom poluvremenu je sjajan bio Aleksandar Pavlović sa 20, dok verovatno najveće zasluge za trijumf idu Lovernju, koji je pored 12 poena imao i 15 skokova.

Na drugoj strani odličnu partiju pružio je Jaka Blažič sa 22 poena, Boban Marjanović je upisao dabl-dabl (13p, 10sk), a dvocifreni učinak imao je i Čarls Dženkins (12p).

Partizan je odlično otvorio utakmicu, Milutinov i Bogdanović su bili veoma aktivni, a Zvezda je neko vreme morala da odigra bez Blažiča koji je na polovini prve deonice već imao tri lične greške.

Domaći tim je uspeo da uhvati priključak u drugoj deonici, ali je aktuelni šampion ipak uspeo da održi razliku i da na odmor ode sa viškom od devet poena.

Nastavak je obeležio Pavlović, pogađao je iz veoma teških pozicija i bio jedini raspoloženi u taboru Partizana koji je u trećoj deonici zabeležio svega devet poena.

Poslednji kvartal otvorio je Bogdanović slobodnim bacanjima, a na istovetan način je odgovorio Dragićević, čime je Zvezdi doneo prvo vođstvo posle startnih 3:2. Briljantna partija Pavlovića završena je petim faulom nad Blažičem, posle čega je usledila i njegova tehnička greška.

Tu priliku košarkaši Zvezde nisu propustili, postigli su osam poena iz praktično jednog napada, te uveli meč u neizvesnu završnicu.

Sa minusom od jednog poena Bogdanović je stao na liniju slobodnih bacanja, realizovao je prvo, a loptu je posle promašaja drugog Marjanović “ispalio“ sa svoje polovine, iako je bilo još sedam sekundi do kraja.

U dodatnom vremenu ključnu razliku doneo je Lovernj, hvatao je promašaje Bogdanovića i vraćao u koš protivnika zakucavanjima. Priliku za izjednačenje propustio je Dženinks, da bi tačku na utakmicu stavio Lovernj sa slobodnih bacanja.

Partizan je do trijumfa stigao iako je za tri poena imao mizernih 29% (3/18), dok je na drugoj strani Crvena zvezda Telekom imala još lošiji procenat (8/32, 25%). Tas na vagi koji je pravagnuo u korist gostiju su skokovi, Partizan je imao pet više, a šutnuo je šest bacanja manje.

Tok meča

Prve poene na utakmici postigao je Nikola Milutinov, ali je na to odgovorio Jaka Blažič, trojkom već u sledećem napadu. Dobar poenterski start utakmice upotpunio je Davis Bertans posle igre leđima protiv Marka Simonovića.

Gosti su ipak uhvatili bolji ritam na startu, Bogdanović je pogodio uz faul Blažiča, da bi potom Lovernj povezao četiri poena i povećao prednost aktuelnog šampiona, 12:5. Kapiten Zvezde Simonović je posle minuta odmora ubacio trojku, a Radenović je polaganjem smanjio razliku na 12:10.

Problem za trenera Radonjića, već na polovini prve deonice Blažič je zabeležio treću ličnu grešku, umesto njega je na parket ušao Dženkins, ali nije uspeo da zaustavi Tepića, 14:10. Na trojku Dragićevića odgovorio je Bogdanović istom merom, Lovernj je ponovio polaganje za 24:15, što je bio i konačan rezultat prve deonice.

Drugu deonicu otvorio je Musli zakucavanjem za prvu dvocifrenu prednost Partizana, 26:16. Posle nesportske lične greške Zvezda se vratila na pet poena zaostatka, Pavlović je uzvratio, međutim Lazić je trojkom ponovo doveo svoj tim na dva poseda zaostatka 30:26.

Do kraja poluvremena Zvezda je pokušavala da uhvati priključak, međutim Partizan je za svaki nalet imao odgovor, a posle "tačdaun" dodavanja i zakucavanja Milutinova stigao je do nove dvocifrene prednosti 40:29.

Nervozan start obe ekipe u drugom poluvremenu, za tri minuta svega četiri poena, i to na strani Zvezde. Promašaj Nelsona prouzrukovao je kontranapad, Pavlović je pogodio iz teške pozicije, a faulirao ga je upravo plej domaćeg tima, 43:33.

Smanjio je domaćin razliku, ali je potom na reakciju sudija reagovao trener Partizana Duško Vujošević i dobio tehničku grešku. Katić je promašio oba bacanja, a potom je Dženkins realizovao još dva za 43:40. Bertans je vezao četiri poena posle čega je klupa Zvezde zatražila minut odmora, 47:40.

Veoma neefikasna četvrtina, sa mnogo izgubljenih lopti i promašenih šuteva završena je rezultatom 49:46.Nakon dobrog starta utakmice, Bogdanović je svoje prve poene u drugom poluvremenu postigao tek na početku poslednje deonice, sa slobodnih bacanja pošto je prethodno fauliran u prodoru, 51:47.

Nelson je trojkom doveo svoj tim na svega pola koša razlike, a igrači Partizana potom nisu iskoristili dva napada, da bi u sledećem Milutinov zaradio petu ličnu grešku. Slobodnim bacanjima Dragićević je doneo drugo vođstvo Zvezdi u kompletnoj utakmici, 52:51.

Zbog protesta nakon dosuđene lične greške Laziću, klupa Zvezde je dobila tehničku grešku, slobodno bacanje je realizovao Pavlović, potom i pogodio za dva i vođstvo Partizana 57:54. Novim pogotkom iz veoma teške situacije Pavlović je povećao prednost svog tima na 59:54.

Marjanović je ponovo nadmudrio Gagića, pogodio za dva, ali nije bio precizan sa linije za slobodna bacanja. Peti faul je Bertans dobio pri pokušaju da izblokira Blažiča, dosuđen mu je prekršaj, a slovenački reprezentativac realizovao je samo jedan penal, 61:57.

Posle pogođenih bacanja Pavloviću je dosuđen peti prekršaj, dobio je i tehničku grešku, a klupa Partizana ga je jedva primirila. Blažič je realizovao bacanja i smanjio na 63:62.

Vratili su prednost "crno-beli", ali je potom usledila reakcija Dženkinsa za tri poena, da bi na isti način poentirao Bogdanović. Klackalicu je nastavio Blažič poenima za dva, Bogdanović je promašio trojku, ali je potom lopta stigla do njega. Faulirao ga je Nelson na sedam sekundi do kraja utakmice.

Bogdanović je pogodio samo jedno bacanje, Marjanović je pokušao sa celog terena, ali nije bio precizan, 70:70, pa se otišlo u produžetke.

Prve poene u dodatnom vremenu postigao je Dženkins, ali je odgovor na to imao Bogdanović, za održavanje egala. Marjanović je realizovao ofanzivni skok novim poenima, dok je Simonović na nepropisan način zaustavio Bogdanovića. Partizanov bek je ovoga puta pogodio oba šuta, 74:74.

Blažič je zaradio četvrti prekršaj, Bogdanović je nastavio sa solo akcijama, Tepić je promašio flouter, ali je na pravom mestu bio Lovernj, zakucao je iz ofanzivnog skoka posle čega je Bogdanović ubacio trojku, 79:74.

Lipovij je razliku smanjio na jedan posed pogodivši slobodna bacanja, Bogdanović je promašio trojku, a potom je i Lovernj napravio faul. Blažič je bio siguran za 79:78. Bogdanović je promašio još jednu trojku, a Lovernj je opet bio na pravom mestu za 81:78.

Dženkins je pokušao da pogodi trojku, promašio je, a Blažič nije iskontrolisao loptu. Lovernj je realizovao jedno slobodno bacanje za 82:78.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

251 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Euroleague

"Nadam se da ću ostati"

Košarkaš Real Madrida Edi Tavares izjavio je da se nada da će postići dogovor sa "kraljevskim klubom" u vezi nastavka saradnje.

B92.Sport

19:18

9 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu