Nova vest
Košarka

Petak, 11.04.2014.

09:35

Poraz Partizana, Galata u plej-ofu

Košarkaši Partizana NIS poraženi su od Galatasaraja 64:55 u poslednjem kolu Top 16 faze Evrolige, pa su sezonu u elitnom takmičenju završili sa učinkom 4-10.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

U poslednjim sekundama u Abdi Ipekči arena ponovo se, kao u Madridu, povredio Bogdan Bogdanović, iskrenuo je skočni zglob, pa je uz pomoć saigrača napustio parket.

S druge strane, Galatasaraj je zahvaljujući sjajnom drugom period (24:15) stigao do sedme pobede i plej-ofa Evrolige, gde će igrati protiv španske Barselone.

Partizan su u Istanbulu predvodili su sa po 11 poena Bogdanović, Žofre Lovernj i Davis Bertans.

Francuz je imao i 11 skokova za dabl-dabl, dok je Bogdanoviću poništena regularna trojka koja je mogla da donese dramatičnu završnicu. Dvocifren učinak imao je i Saša Pavlović sa 10 poena.

Galatu je predvodio Manučar Markoišvili sa 16 poena (3/6 tri), dok su po 13 ubacili odlični Zoran Erceg (4/11 iz igre, 6sk, 2as) i Furkan Aldemir (7sk). Milan Mačvan je imao 5 poena (1/2 iz igre) uz 5 skokova i 2 ukradene lopte.

Potpuno je podbacio Karlos Arojo koji je promašio svih 10 šuteva iz igre (6 za tri), ali je imao 7 asistencija, nekoliko u NBA stilu.

Nakon što je Galata otvorila meč sa 5:0, Partizan predvođen Bertansom pravi seriju 13:2 i preokreće na 13:7. Međutim, tajm-aut domaćina zaustavlja crno-bele, pa Turci serijom 9:0 dobijaju prvi period 16:13.

Naredna četvrtina je prelomila meč. Partizan je održavao korak pet minuta, a onda su igrači Galata serijom 10:4 stigli do dvocifrene prednosti. Turci su održavali +10 do finiša treće četvrtine kada serijom Arslana stiču maksimalnih +15.

Ipak, crno-beli se ne predaju, Bogdanović pogađa nekoliko trojki na startu poslednjeg perioda za 54:50, ali sudije poništavaju jedan od tih pogodaka, nakon čega Heirston i Markoišvili pogađaju trojke za 60:50 i definitivno rešavaju meč.

Galatasaraj je zahvaljujući boljoj koš razlici zauzeo četvrto mesto na tabeli i igraće sa Barselonom u četvrtfinalu, trećeplasirani Makabi Tel Avivi ide na Emporio Armani, Real Madrid će igrati sa Olimpijakosom, a pobednik grupe F CSKA sa Panatinaikosom.

F grupa:
Žalgiris – Real Madrid 87:80 (18:18, 18:20, 21:21, 30:21)
Galatasaraj – Partizan NIS 64:55 (16:13, 24:15, 14;14, 10:13)

četvrtak:
Lokomotiva – Bajern 84:75
Makabi – CSKA 76:81

Tabela:
1. CSKA 12-2
2. Real Madrid 11-3
3. Makabi 8-6
4. Galatasaraj 7-7
5. Lokomotiva 7-7
6. Bajern 5-9
7. Partizan 4-10
8. Žalgiris 2-11

Galatasaraj – Partizan NIS 64:55

Meč trojkom otvara Markoišvili, Partizan gubi loptu u napadu, a onda dozvoljava rivalu nekoliko skokova u napadu što koristi Herston za 5:0. Prve poene za crno-bele na isteku drugog minuta postiže Bertans koji uzvraća trojku. Nakon dobre odbrane, Milutinov polaže posle ofanzivnog skoka za izjednačenje (5:5).

Domaćin je nastavio da igra pod grčom u Abdi Ipekči arena, što crno-beli koriste te novim poenima Milutinova i drugom trojkom Bertansa stižu do vođstva, koje posle kontranapada i alej-upa Bogdanovića za Lovernja povećavaju na 13:7. Turci prekidaju niz crno-belih tajm-autom nakon kojeg je Milan Mačvan pogodio trojku.

Partizan ulazi u veliku krizu u narednih nekoliko minuta, Bogdanović je promašio četiri šuta, neuspešni su bili i Lovernj, Tepić i Pavlović, pa domaćin serijom koševa Aldemira i Domerkanta pravi seriju 9:0 za preokret na 16:13 posle prve četvrtine.

Bogdanović konačno pogađa na startu drugo perioda, i to trojku za izjednačenje, ali odmah istom merom uzvraća Guler nakon čeka Domerkant koristi faul Pavlovića i pogađa tri penala za 22:16. Musli polaganjem prekida seriju domaćina, da bi nakon promašaja Aroja pogodio i Pavlović za samo koš zaostatka, sedam i po minuta pre poluvremena.

Domerkant nastavlja svoju seriju, da bi naredna dva minuta oba tima promašivala i gubila lopte, što konačno prekida Pavlović drugim košem u nizu. Crno-beli propuštaju šansu da izjednače nakon promašaja Domerkanta, Pavlović pravi nameran faul, pa turci poenima Mačvana i Ercega sa slobodnih bacanja brzo stiču +6 (28:22).

Nakon TV tajm-auta Partizan poenima Muslija smanjuje zaostatak, ali ne koriste u potpunosti promašaje Turaka, što kaznjavaju najviše Erceg i Aldemir te odvode Galatu na maksimalnih +12, Bogdanović prekida dvominutni košgeterski post crno-belih, ali Arojo trojkom u poslednjoj sekundi donosi domaćinu 40:28 na poluvremenu.

Bertans vraća crno-bele u život sa dve trojke u prvom minutu drugog poluvremena, ali s druge strane Erceg ne prestaje da 'puni' koš Partizana. Arojo promašuje nova dva šuta za tri poena, ali naš šampion to ne koristi izgubljenim loptama i faulovima u napadu. Potom i Herston promašuje dve trojke, ali Milutinov ne uspeva da pogodi iz reketa, pa Arojo spektakularnom asistencijom za Aldemira vrća Galatu na +10 (46:36).

Ekipe su se mučile u napadu narednih nekoliko minuta, Musli sa penala smanjuje na -8, ali potom Markoišvili trojkom i Ender polaganjem odvode Galatasaraj na maksimalnih 13 poena prednosti (52:39). Arslana pogađa još jednom za +15, ali Tepić i Bogdanović smanjuju na 54:42 posle tri perioda.

Crno-beli sjajno otvaraju poslednju deonicu, Bogdanović pogađa svoju drugu trojku, nakon promašaja Arslana Lovernj polaže za -7, da bi posle novog lošeg napada domaćina Bogdanović pogodio treći put za tri, ali su sudije poništile ovu trojku. Na usporenom snimku je izgledalo da je naš bek izbacio loptu pre zvuka sirene, ali je koš ipak poništen. Turci ovo koriste i trojkom Herstona ponovo 'beže' na dvocifrenu razliku (57:47).

Lovernj je trojkom uplašio domaćine novog povratka Partizana, ali Markoišvili odmah uzvraća. Seriju trojki nastavio je Pavlović, ali posle dosta Erceg ponovo pogađa i održava razliku u korist Galate. Lovernj dva i po minuta polaže za 62:55, usledila su dva promašaja Bogdanovića koja su sprečila dramatičan finiš, a Aldemir košem u poslednjem minutu postavlja konačnih 64:55.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve