Nova vest
Košarka

Sreda, 30.01.2013.

19:15

EK: Zvezda srušila Uniks u Pioniru

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Uniks sa 81:73 u utakmici četvrtog kola L grupe LAST 16 faze Evrokupa.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Presudna je bila treća deonica, u kojoj su domaći odigrali briljantnu odbranu i dobili je sa 22:7.

Zvezda je u dva navrata imala 16 poena razlike, ali ipak nije uspela da nadoknadi zaostatak iz prvog meča u Kazanju, kada je Uniks slavio sa 78:59. Ulm je u drugom meču grupe savladao Galatasaraj 91:70, pa sve ekipe u L grupi imaju skor 2-2.

Najefikasniji u Zvezdi bio je Igor Rakočević sa 21 poenom (9-15 iz igre, po 3sk. i ast), Raško Katić upisao je 12, Majkl Skot 11 poena, a Boris Savović imao je 9 poena i 8 skokova. Majra Četmen predvodio je Uniks sa 18 poena, Čak Ejdson ubacio je 14, a Vladimir Veremenko 11 poena.



Crveno-beli su odlično šutirali za tri poena, 10-20, naspram Uniksovih 5-19, ali su gosti izveli neverovatnih 34 penala (pogodili 26), dok su domaći šutirali bacanja 11-12.

Tekstualni prenos meča:

Zvezda je bolje počela meč i povela je sa 4:0, ali domaći su i dalje bili nervozni, pa je sa Vujukasom na čelu Uniks napravio seriju 9-0. Debitant Samardžiski počeo je u startnih pet, ali nije sačuvao Vujukasa, promašio je jedan šut, pa ga je Katić brzo zamenio.

Napad Zvezde nije bio tečan, Katić je promašio zicer, ali su Subotić i Rakočević trojkama držali domaće u igri. Međutim, Četmen i Lajdej odgovorili su istom merom, a posle ’odbojke’ Kajmakoglua bilo je 19:12.

Pionir nije bio pun kao na meču sa Galatasarajem, ali su navijači bili vrlo bučni i pokušavali su da trgnu svoju ekipu.

Posle tajm auta Vukoičića Zvezda je sa raspoloženim Katićem zaigrala nešto bolje, ali neke početničke greške i loše zagrađivanje pod sopstvenim košem koštali su domaće zaostatka od šest poena posle prve deonice – 26:20.

Crveno-beli su vezanim trojkama Simonovića i Savovića počeli drugu deonicu, ali i dalje je škripalo u odbrani – Braun je očajno branio ’pik-en-rol’, pa je Uniks poenima iz reketa i sa penala čuvao šest poena viška.

Gosti su bili veoma precizni sa distance, a posle pogotka Vilkinsona stvorili su i deset poena viška (40:30).

Međutim, Zvezda je odgovorila serijom 7-0, počeo je Rakočević skok-šutom, zatim je Lazić dao trojku u polukontri, a zatim je Rakočević položio loptu u koš za 40:37 i Aco Petrović tražio je tajm aut.

Navijači su dali krila igračima Zvezde, pa ni minut odmora nije prekinuo seriju – Nelson je pogodio dva penala, a Savović je zakucao za vođstvo domaćih posle dugo vremena (41:40).

Imali su crveno-beli šansu da odu na odmor sa prednošu, gosti su delovali pogubljeno, ali su domaći sa tri izgubljene lopte propustili svoju priliku – 43:41 za Uniks posle 20 minuta.

Zvezda je furiozno počela drugo poluvreme – presingom na polovini rivala iznudili su dve-tri izgubljene lopte, Samardžiski i Skot bili su sigurni sa penala, Rakočević je ukrao loptu i pogodio, a posle Skotove trojke bilo je 50:43.

Zatim je i Cvetković položio na drugi obruč za seriju 11-0 posle koje je Zvezda povela 52:43 i Petrović je zatražio tajm aut. Ekipa Vlade Vukoičića je preko inspirisanog Skota i Rakočević stigla do 56:43, ali je dvema izgubljenim loptama u nizu propustila priliku da se još više odlepi.

Međutim, domaći su igrali fantastično u odbrani i Uniks je do poena dolazio samo slobodnim bacanjima. Posle trojke Rakočevića i pogotka Katića Zvezda je imala 16 poena viška (63:47), a onda je Vilkinson trojkom prekinuo osmominutni post gostiju u koševima iz igre. Rezultatom 63:50 završila se treća četvrtina koju je Zvezda dobila sa 22:7.

Crveno-beli su pokušali da nastave sa agresivnom igrom u odbrani, ali sudijski kriterijum to nije dozvoljavao, pa je domaći tim već posle dva i po minuta igre ispunio bonus.

Posle nešto dužeg perioda dobre igre u napadu, Zvezdi je nestalo daha – ponovo je bilo +16 posle trojke Radivojevića (66:50), ali je Ejdson ubacio osam uzastopnih poena (dve trojke) i smanjio razliku na deset poena (69:59).

Uniks je uspeo da uvede utakmicu u nešto mirniji ritam, a sudije su maltene svaki kontakt kažnjavale faulom, pa su gosti mnogo lakih poena postigli sa linije penala.

Rakočević i Cvetković dali su trojke u poslednjim sekundama napada, pogodio je i Savović iz teške pozicije, ali je Uniks sa linije slobodnih bacanja držao priključak i na kraju je Zvezda slavila sa osam poena razlike – 81:73.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu