Nova vest
Košarka

Četvrtak, 06.09.2012.

18:58

Nikos Galis: Uspeh kreće od betona

Heroj grčke košarke Nikos Galis smatra da je ključ košarkaškog uspeha Grčke u poslednjih četvrt veka široka baza.

Izvor: B92, Eurohoops

Autor:B92, Eurohoops

Default images

Pre Galisa košarka u Grčkoj je bila na niskim granam, ali se sve promenilo tokom njegovih 15 godina karijere.

I pre nego što su Grci prišli evropskom vrhu Galis je po pravilu bio prvi strelac evropskih šampionata, a ključno je doprineo zlatu na EP 1987. U paru sa Panajotisom Janakisom predvodio je Aris do prvog završnog turnira Evrolige, kasnije je to činio iz sezone u sezonu.

Galisa Grci smatraju ključnom sportskom figurom, ne samo zbog doprinosa na košarkaškom terenu, gde je ponekad unosio i taktičke promene (reprezentacija je čak pokušala da igra odbranu sa 4 čoveka, a prvog strelca ostavi na protivničkoj polovini), nego i zato što je doneo pobedničkim mentalitet zemlji, koja je poslednje sportske uspehe beležila u antičko doba.

Galis, koji živi daleko od pritiska javnosti i drži košarkaški kamp na Halkidikiju, stigao je u Atinu kao počasni gost na jednom juniorskom turniru. Dočekan je ovacijama hiljada ljudi, od kojih se neki ne sećaju vremena kada je bio igrač, a to vreme se završilo pre 17 godina.

Ponosan sam, čast mi je što me tako pamte i doživljavaju posle 17 godina, čak i oni koji me nikad nisu gledali. Isti sam kao i onda, jednostavan čovek koji vole jednostavne stvari. Ta ljubav navijača je za mene vrednija od svih trofeja. Dobro je da su sportisti uzori deci, jer treba da im motiv bude da budu što bolji, čime god da se bave”, rekao je Galis, pre nego što se osvrnuo na uspon grčke košarke započet osamdesetih.

Drago mi je zbog toga što se košarka još uvek drži, što je na vrhunskom nivou u doba, koje nije baš dobro u Grčkoj. Sport je jedina stvar koja nas ujedinjuje, jedina stvar koja nam donosi dobre vesti na međunarodnom planu. Znam da je zlato iz 1987. mnoge današnje zvezde podstaklo da se bave košarkom, i srećan sam zbog toga. Dobro je da se mladi bave sportom, ne samo košarkom, jer će ih to učiniti boljim ljudima”.

Grčka košarka već 25 godina ima dobre rezultate, i na klupskom i na reprezentativnom nivou, a poslednje čudo napravio je Ivkovićev Olimpijakos na F4 u Istanbulu.

Trijumf Olimpijakosa najbolje pokazuje šta Grci mogu, ako dovoljno žele i ponašaju se kao tim. željni smo uspeha. Oni su gubili sa 19 razlike, a li su na kraju pobedili i postali prvaci Evrope, kada to niko nije očekivao. Današnji klinci gledaju i igraju košarku mnogo više nego mi u ono vreme. Logično je da u takvim okolnostima pravimo više talenata. Pre tridesetak godina niste mogli da nađete košarkaški teren u Grčkoj, a sada ih ima svuda. A upravo na tim betonskim terenima počinje put ka trofejima”.

Iako ne planira da se vrati u vrh grčke košarke, kao trener ili funkcioner, on ima savet za ljude u svojoj zemlji.

Trenutno sam zadovoljan svojim životom i nisam razmišljao o preuzimanju neke košarkaške funkcije. Ali naravno, ne mogu da kažem da se to neće promeniti.  Važno je, međutim, da svi naučimo nešto sa košarkaškog terena, pogotovo političari. Ako se ponašamo kao tim, eliminišemo ego, učinićemo dosta da izvučemo zemlju iz krize”.

Nikos Galis: Život jedne legende

Nikos Georgalis rođen je kao dete emigranata u Nju Džersiju, a proveo je celu studentsku karijeru na Univerzitetu Seton Hol, pre nego što je sa 22 godine stigao u maticu. Na koledžu je najpre bio plejmejker, logično u odnosu na visinu od 183, ali je u završne dve godine prešao potpuno na mesto beka-šutera, koje će ga proslaviti. Daleko od toga da je loše dodavao.

Posle koledža njega su draftovali Boston Seltiksi (iste godine kada je u ligu ušao Lari Bird), ali ga je povreda u predsezoni koštala mesta u timu. Ispostavilo se da je to bila srećna okolnost, jer bi nastup za NBA tim sprečio Galisa da igra za reprezentaciju Grčke (ili SAD), s obzirom da su tek od 1989. i masovnog prelaska Evropljana preko Atlantika vrata FIBA takmičenja bila zatvorena za igrače iz NBA.

Galisa su kasnije zvali i Seltiksi i Netsi iz njegove rodne države, ali je on odlučio da ostane u Grčkoj. Noseći dres reprezentacije 1983. Galis je u prijateljskom meču sa Univerzitetom Severna Karolina ubacio 50 poena, iako ga je čuvao niko drugi do Majkl Džordan.

Tokom profesionalne karijere (12 godina u Arisu i dve u Panatinaikosu) Galis je osam puta bio najbolji strelac Evrolige, četiri puta najbolji strelac Evropskog prvenstva, četiri puta član najbolje petorke EP. Do danas je najbolji strelac u istoriji grčke lige (dve sezone preko 40 u proseku, u deset uzastopnih sezona preko 35), grčkog kupa, Evrolige i finalnih turnira Evrolige (u svim konkurencijama i u ukupnom broju poena i u proseku).

Bio je najbolji igrač i najbolji strelac EP 1987, kada je Grčka postava šampion Evrope, pobedivši SSSR u finalu, a SFRJ i u grupi i u polufinalu. Prosek mu je bio preko 37 poena, a Sovjetima je u finalu ubacio 40.

Dve godine kasnije na EP u Zagrebu doveo je svoj tim do finala (35,6 po utakmici, 45 u polufinalu protiv SSSR), u koje je bio prinuđen da uglavnom posmatra rapsodiju najbolje evropske ekipe svih vremena (branioci trofeja pobeđeni sa 35 razlike u grupi i 21 u finalu).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve