Nova vest
Košarka

Utorak, 14.08.2012.

22:00

Srbija pobedila, Duda besneo

Košarkaška reprezentacija Srbija pobedom je počela kvalifikacije za Evrobaslet 2013, savladan je Island 91:78 (24:19, 23:10, 19:20, 25:29).

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Pobeda u Rejkjaviku ni u jednom trenutku nije došla u pitanje, ali je nedovoljno ozbiljan pristup igrača razbesneo selektora Dušana Ivkovića.

Pet reprezentativaca imalo je dvocifren učinak, a najefikasniji je bio Duško Savanović sa 18 poena uz 7 skokova. Naša košarkaška reprezentacija prvi put je igrala u dresovima crvene boje.

Dvocifren učinak među "orlovima" imali su još Vladimir Lučić sa 17 poena i 7 skokova, 14 poena uz po 4 skoka i asistencije imao je Miloš Teodosić, 13 poena uz 9 skokova bio je učinak Milana Mačvana, dok je Vladimir Štimac ubacio 10 poena i uhvatio 5 lopti.

Iako je Srbija kontrolisla ceo meč, igrači su suviše često igrali neozbiljno, nerezonski trošili napade, a rivalu dozvoljavali da lako poentira. Island je u drugom poluvremenu postigao čak 49 poena, pa je Dušan Ivković dva puta tražio tajm-aut, kako bi razbudio tim.

Sledeći meč Srbija igra već u subotu kada će u "Beogradskoj areni" dočekati glavnog konkurenta Crnu Goru. Nadamo se da će ime rivala ovaj put biti dovoljan motiv za "orlove" da odigraju na maksimalnom nivou ceo meč i ostvare novu pobedu.

Pored Srbije, Crne Gore i Islanda, u kvalifikacionoj grupi A nalaze se još selekcije Estonije, Slovačke i Izrael. Plasman na EP obezbediće dve prvoplasirane selekcije iz svake od šest grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Selekciju Srbije čine: Miloš Teodosić, Milenko Tepić, Aleksandar Rašić, Ivan Paunić, Nemanja Bjelica, Duško Savanović, Marko Kešelj, Milan Mačvan, Dejan Musli, Nemanja Nedović, Vladimir Štimac i Vladimir Lučić. Zbog povreda u Beogradu su ostali kapiten Nenad Krstić i Zoran Erceg.

Predvođena Milošem Teodosićem Srbija je povela 7:2 u dobro popunjenoj dvorani u Rejkjaviku, ali se raspoloženi domaćin držao i brzo smanjio na 10:9. Međutim, "orlovi" su maksimalno koristili dominaciju u reketu, te preko Savanovića i Štimca duplirali prednost na 18:9, tri minute pre kraja prvog perioda.

Islanđani su zahvaljujući tri akcije faul-koš parirali našem timu, da bi Srbija trojkom Teodosića prvu četvrtinu dobila 24:19. Teodosić, Savanović i Štimac su sa po 8 poena predvodili Srbiju u prvom periodu.

Ipak, u drugom periodu Srbija je odigrala mnogo ozbiljnije, pomenutom triju priključio se Milan Mačvan koji je pogađao posle ofanzivnih skokova te su "orlovi" prvi put stigli do dvocifrene prednosti 32:22, i pored očajnog šuta sa penala.

Do kraja perioda Srbija je uvećala prednost i na poluvreme otišla sa prednošću 47:29. Mačvan je obeležio četvrtinu sa 11 poena uz 7 skokova.

Naši košarkaši su bez imalo motiva ušli u nastavak meča, Islanđani su to naravno to koristili da pariraju "orlovima", a potcenjivanje rivala razbesnelo je selektora Ivkovića koji je tokom tajm-auta urlao na svoje igrače.

Ni Dudina lekcija nije pokrenula srpski tim, lako su gubili loptu u napadu, akcije završavali nerezonskim šutevima, dok su rivalu prepuštali lake poene. Usledila je serija Islanda od 10:0, pa je Ivković morao da traži još jedan tajm-aut tokom kojeg je takođe besneo na svoje igrače od kojih je tražio da igraju sa malo više ponosa. Ova kritika je malo pokrenula "orlove" koji su uoči poslednjeg perioda vodili 66:49.

U poslednjoj četvrtini poluamaterski tim Islanda nije mogao da ozbiljno ugrozi srpsku ekipu, iako se primakao na 79:67. Razigrao se Lučić koji je postao peti igrač sa dvocifrenim brojem poena.

U finišu meča sudije su svirale nekoliko nesportskih i tehničkih grešaka, po jednu od obe je dobio Miloš Teodosić. Na kraju je Srbija ostvarila pobedu na premijeri kvalifikacija sa 91:78.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu