Nova vest
Košarka

Četvrtak, 03.03.2011.

19:52

Lučić pogodio za častan oproštaj

Košarkaši Partizana mt:s oprostili su se od Evrolige pobedom nad Efes Pilsenom u Istanbulu 67:65 u poslednjem kolu Top 16 faze.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

"Crno-beli" su tako izbegli da budu jedini tim bez trijumfa u ovoj fazi, a junak pobede bio je Vladimir Lučić koji je sekund pre kraja meča pogodio težak šut za pobedu.

Iako je Lučić bi mečviner, prvo ime Partizana u Istanbulu bio je fenomenalni Jan Veseli koji je postigao 23 poena (7/8 dva, 2/4 tri), imao šest skokova i dve blokade.

Veseli je bio jedini igrač Partizana sa dvocifrenim brojem poena, odlično je igrao u prvom poluvrmenu kada je Partizan imao i 12 poena prednosti, zatajio je u trećem periodu sa samo dva poena, da bi ponovo eksplodirao u poslednjih deset minuta i bio ključ trijumfa.

Sjajnu partiju odigrao je Dušan Kecman iako je postigao samo osam poena (4/4 dva, 0/3 tri) jer je imao još po pet skokova i asistencija. Osam poena imali su još Raško Katić (8sk) i Kurtis Džerels koji je podelio sedam asistencija. Junak pobede Lučić, meč je završio sa četiri poena.

Najbolji u Efes Pilsenu bio je Igor Rakočević sa 19 poena (4/7 dva, 2/5 tri) ali je bio nevidljiv u odlučujućim momentima. Lorens Roberts je postigao devet poena (2/7 dva, 1/6 tri) uz sedam skokova, ali je sve koševe postigao u prvom poluvremenu. Kerem Gonlum je učestvovao samo po osam poena i skokova.

Partizan je bio sjajan u šutu za dva poena (26/45) za razliku od očajnog rivala (14/41). “Crno-beli” su nešto racionalnije šutirali za tri (3/15), a dominirali su i u skoku 43-36. Srpski šampion je, naravno, ponovo imao dosta izgubljenih lopti (15), ali je više asistirao nego ranije (19).

"Crno-beli" su odlično odigrali u prvoj četvrtini. Odbrana je igrala bez greške i sjajno zaustavljala napade Turaka, dok je napad sjajno funkcionisao. Sve su pokrenuli Kecman asistencijama i Veseli koji je od prva tri koša imao dva zakucavanja, pa je uz poena DŽavaija Partizan poveo 10:3. Ni posle tajmauta domaćih nije došlo do promene na terenu, Luči je ukrao loptu i posle asistencije Gista atraktivno zakucao, a potom se razigrao Raško Katić koji je odlično pratio napad i sa dva polaganje doneo odveo Partizan na 21:12. U poslednjih 15 sekundi trećine priliku je konačno dobio i zaboravljeni Branislav Đekić.

Drugi period trojkom je otvorio Jan Veseli, pa je PArtizan poveo sa 12 poena razlike. Međutim, predvođen Rakočevićem i Robertsom, domaćin je do polovine perioda napravio seriju 14:6 i potpuno se vratio u meč (26:30). Novim poenima Rakočević je izjednačio rezultat na 34:34, priliku da povede Efesu upropastio je Vladimir Lućić sjajnom rampom posle kontre Torntona, a Jaka Klobučar je trojkom sačuvao prednost “crno-belih” na poluvremenu.

Kecman i Džerels fenomenalnim polaganjem održavali su prednost odličnog Partizana (45:38), ali su Tunčeri i Tornton napravili mini seriju i izjednačili rezultat (45:45). I pored nekoliko promašaja Gista i Džerelsa, Turci ponovo nisu uspeli da preokrenu rezultat jer je Sinan Guler dva puta bio neprecizan, pa je Katić sa dva koša vratio prednost “crno-belima“. U poslednjoj sekundi perioda Guler je konačno probio i položio loptu za 47:49 uoči poseldnjih 10 minuta.

I do kraja meča Partizan je održavao prednost, u jednom trenutko imao i +8 posle nekoliko sjajnih poteza fenomenalnog Veselog i Gista, ali su Turci uspeli da ostanu u igri zahvaljujući greškama “crno-belih” i koševima Torntona i Gulera koji je pogodio trojku (62:65). Iako se Partizan potom odbranio, Katić nije pogodio koš, a onda je u kontri Guler postigao neverovatan koš uz dodatno slobodno bacanje za novo izjednačenje. Sjajnu utakmicu “crno-beli” su upropastili novom izgubljenom loptom, drugi napad uzastopno “prodali” su Džerels i Kecman, ali ni ovaj put Efes to nije iskoristio da povede jer je Tunčeri promašio trojku, a onda napravio faul. Turci, međutim, nisu izašli iz bonusa pa je pet sekundi pre kraja Guler napravio joše jedan faul, a on je u poslednjoj sekundi Vladimir Lučić iz veom teške pozicije skoro sa linije pogodio koš za 67:65.

Efes Pilsen: Akjol, Rakočević 19, Roberts 9, Tunčeri 6, Tornton 6, Arslan 2, Vujčić 4, Marej 3, Giler 8, Dedli
Partizan mt:s: Džerels 8, Kecman 8, Klobučar 5, Jaramaz, Lučić 4, Milosavljević, Katić 8, Džavai 6, Bešović, Gist 3, Veseli 23, Đekić 2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve