Nova vest
Košarka

Petak, 02.07.2010.

12:32

15 godina od atinskog zlata

Na današnji dan pre 15 godina košarkaška reprezentacija tadašnje Jugoslavije osvojila je Evropsko prvenstvo u Atini.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U sjajnom finalu naša reprezentacija pobedila je moćnu Litvaniju sa 96:90, a meč je obeležio Aleksandar Đorđević sa 41 poenom.

Osvajala je reprezentacija zlatne medalje i posle tog finala u ’OAKI’, ali pehar koji je tada podigrao Žarko Paspalj je ipak nešto posebno, ne samo zbog do tada najžešće konkurencije.

Reprezentacija Jugoslavije je na tom šampionatu Evrope nastupila posle četiri godine pauze zbog sankcija nametnitih našoj zemlji, pa je i trijumf u Atini imao poseban značaj.

A, u finalu protiv Litvanije, zablistao je Aleksandar Đorđević koji nije mogao da promaši (9-12 za tri poena), ali ni takav Đorđević sam ne bi bio dovoljan za trijumf protiv sjajne Litvanije predvođene Arvidasom Sabonisom, Šarunasom Marčulijonisom i nadolazećom zvezdom Arturasom Karnišovasom.

U finalu su odličnu partiju pružili i Predrag Danilović koji je pored 26 poena finale obeležio i istorijskim zakucavanjem preko Sabonisa, ali i Dejan Bodiroga kome je ovo bilo prvo reprezentativno iskustvo. U jednom trenutku meča Litvanci nisu hteli da nastave utamicu iziritirani odlukama sudija, ali je Đorđević tada još jednom pokazao svoju veličinu. Došao je do litvanske klupe, popričao sa Marčulijonisom i praktično vratio Litvance na parket.

Na kraju, šampionat je obeležio i nesportski potez hrvatskih košarkaša koji su osvojili bronzu, ali su sišli sa pobedničkog postolja kada je na red došlo dodeljivanje zlatnih medalja našoj selekciji.

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 12, Danilović 23, Obradović 5, Paspalj 5, Đorđević 41 (trojke 11- 9), Rebrača 1, Divac 5, Savić 4.
LITVANIJA: Homičius 3, Štombergas 2, Lukminas, Krapnikas, Kurtinaitis 6, Sabonis 20, Karnišovas 19, Marčuljonis 32, Einikis 8, Markevičijus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve