Košarka 49

Petak, 02.07.2010.

12:32

15 godina od atinskog zlata

Na današnji dan pre 15 godina košarkaška reprezentacija tadašnje Jugoslavije osvojila je Evropsko prvenstvo u Atini.

15 godina od atinskog zlata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Cedric Ceballos

pre 13 godina

Antologijsko finale, nezaboravno, nazalost pamticu ga izmedju ostalog i po gromoglasnom, gotovo pogibeljnom navijanju protiv nas od strane "brace Grka".

Nece slonce u lonce..

pre 13 godina

@ I tako,u isto vreme dok se 100 kilometara dalje odigravala Srebrenica, a mesec dana kasnije i Oluja, mi smo ispred skupštine slavili i pevali Igra rokenrol cela Jugoslavija ! Hleba i igara u svom najbrutalnijem izdanju.
(mpk, 2. jul 2010 14:30)

Promasio si temu. Idi prodaj patetiku na nekom drugom mestu, ovo ostavi za glorifikaciju EVROPSKIH SAMPIONA !

Sasha_BN

pre 13 godina

Auuu ovo se ne zaboravlja!!! kakva partija Saleta,NEPROCENJIVO! imao sam tada 9 godina i sjecam se svega...Saletove trojke,pa zakucavanje Danilovica preko ogromnog Sabonisa,plac Marculijonisa...nikad mi vise necemo imati takve asove!!!

Milan

pre 13 godina

Malo ko vidim spominje ponasanje nase "brace" na tribinama. Naravno u tekstu nista o tome. Nemojte to nikad zaboraviti dok budete pricali deci o ovoj utakmici !!!!

Aleksa

pre 13 godina

E ovo su bili likovi koji se nikada nisu vadili na nedostatak sportske srece, lose sudjenje, losu loptu itd. Jednostavno, znali su znanje bolje od drugih. I zato mi je muka od ovih nasih fudbalera koji NIKADA nista nisu uradili na svetskim prvenstvima a stalno ih dizemo u nebo.

P.S.
Hrvati bi nam 1000 puta vecu pakost napravili da su ostali na pobednickom postolju. Ona njihova bezanija nam je samo uvelicala slavlje a i ispostavilo se da onaj koji svojevoljno napusti postolje ne zasluzuje da se ikada vise na njega popne.

MICKEY

pre 13 godina

Može se slobodno reći da od onda (1995. godine) nije bilo tako jakog evropskog prvenstva. Pronađite samo listu košarkaša koji su tada učestvovali na tom prvenstvu i šta ta imena znače za evropsku košarku... Ekstra reprezentacija Srbije sa dostojnim protivnicima majstorima Litvancima i odličnim Hrvatima. Ipak naši su bili Naj Naj... Tada se u Evropi igrala najbolja košarka.
p.s. Još samo da fiba vrati velika takmičenja za mesec avgust kako bi najbolji igrači (nba igrači) na tim smotrama mogli da učestvuju i doprinesu kvalitetu takmičenja.

antimon

pre 13 godina

sramotno što većina to pamti po sramotnoj beažaniji zapadnih susjeda umjesto po sjajnoj pobjedi koja je doduše proslavjena uz deranje grčke publike

euskadi

pre 13 godina

jao milane, kazes i drazen petrovic igrao. stono rece vas komentator za enkea, i drazen je ovaj turnir propustio zbog teze ozljede. :((

da je igrao, slabo bi vi ovo osvojili.


inace slazem se u potpunosti sa svime, hrvatski reprezentativci ( namjerno ne samo hrvati) su silaskom sa postolja nabili na sebe neko prokletstvo. jer kako drukcije objasniti sva ona bizarna ispadanja u cetrtfinalima. neznam jel bizarnije 2001., 2005. ili 2007.

Djole

pre 13 godina

Da to je bila naj naj generacija, secam se toga kao da je bilo juce, i danas bi trebali da budu uzor novim generacijama, a ne da se neopravdana posvecuje prevelika paznja na fudbal, pri cemu se zanemaruju kosarka, odbojka i dr.

eto ti sad :D

pre 13 godina

"Na kraju, šampionat je obeležio i nesportski potez hrvatskih košarkaša koji su osvojili bronzu, ali su sišli sa pobedničkog postolja kada je na red došlo dodeljivanje zlatnih medalja našoj selekciji. "

Samo cu reci...KOMPLEKSI SU NEIZLECIVI

NS M-76

pre 13 godina

@ Milan
"Vi ste se onda bili napalili zato sto ste dosli sa Kukocem, Petrovicem, Radjom i ostalim NBA zvezdama..."

Na zalost Drazen Petrovic je poginu pre tog prvenstva!Realno sa njim u timu Hrvatska bi bila jedina Evropska reprezentacija koja bi, mozda, mogla da dobije tu zlatnu generaciju!

Nego da se vratim nasim herojima!

Steta sto Djordjevica nije hteo sut u finalu :D!!!
Lebe mekani 41 poen, trojke zvanicno 11-9(ako se jos neko seca, Sale u poslednjoj sekundi prvog poluvremena sutira trojku sa nase polovine i promasuje, sto znaci da mu je sut iz igre za tri prakticno 10-9)!
Svaka cast svima koji su nosili dres reprezentacije, bilo timski ili pojedinacno ne vezano za sport, ali licno smatrama da je ovo najvoljenija i najbolja ekipa koju smo ikada imali!!!

Jedno veliko HVALA za Atinu 1995!!!

mpk

pre 13 godina

I tako,u isto vreme dok se 100 kilometara dalje odigravala Srebrenica, a mesec dana kasnije i Oluja, mi smo ispred skupštine slavili i pevali Igra rokenrol cela Jugoslavija ! Hleba i igara u svom najbrutalnijem izdanju.

Pedja

pre 13 godina

Ovo je prvo prventsvto koje sam pratio. Tada sam imao 9 godina. Kad se samo setim da nisam mogao da zaspim od srece. Mislim da ako bi trebalo da se izabere jedna generacija svih nasis reprezentacija u svim sportovima to bi bila ova. Nisam gledao Kicanovica i Slavnica, Dalipagica i ostale i mozda sam malo pristrasan ali meni su ovi momci pruzili najlepsa zadovoljstva sto se tice sporta. Posle svakog prvenstva sam cekao poster nasih sa podijuma i on je menjao onaj iz predhodne godine. Pobednicki mentalitet. Mislim da nam je ove godine u JAR-u bas to falilo.

Pozdrav svim ljubiteljima kosarke, sporta broj jedan u Srbiji!

atinjanin

pre 13 godina

Sa ponosom mogu da kazem da sam bio na toj utakmici. Taj dozivljaj nikad necu zaboraviti. I dan danas cuvam kartu sa tog finala.

15 hiljada Grka ti zvizdi, psuje, preti. Policija (MAT) te drzi u boksu i ne smes ni do toaleta da odes. Hrvati napustaju podijum, Sale Djordjevic, Bodiroga....

ali vrhunac svega je pluvanje Paspalja koji iz inata podize pehar i smeje se!!!!!

a evo i karte http://i.imgur.com/Qhx0V.jpg

Dzamburu 'n Koma

pre 13 godina

Europian Nightmare ...
:D :D :D
najlepsa majca koju sam imao u drugoj polovini 90ih ...

Ponasanje Hrvata je sramno .. jer su ih ti isti ljudi zvali na svoje oprostajne meceve i oni se rado odazivali..a ovamo su se dodvoravali vlastima..Sovinizam..
Zato se nikad vise nisu ni peli na postolje..
Neko to odozgo, vidi sve!

Tetreb

pre 13 godina

I dalje se naježim svaki put kad se setim finalne utakmice a onda i prenosa sa dočeka kod skupštine. Jednostavno neprocenjivo!
A što se komšija tiče - kad su otišli sa pobedničkog postolja, nego od gore im to nije oprostio i više se nisu peli na njega... A po svoj prilici ni neće skorije...

bojan

pre 13 godina

svi igraju kosarku,a na kraju hrvati uvek izgube.neznam zasto -pa prokletstvo jer su dobrovoljno napustuli podijum za 3 mesto i zaboravili da pozdrave najbolje

www.worldofbasketball.org

pre 13 godina

Covek se prosto najezi kad vidi ove stare slike i snimke. To su bila vremena. Ja se opet nadam da cemo opet jednog dana doci do ovog nivoa, mada ce biti jako tesko.

Nikola

pre 13 godina

Da,da to je ono prvenstvo gde uplakani hrvati napustaju podijum! :-))) ...Ipak,na mene je najvise ostavio utisak zvizdanje nase himne od strane nasih Grckih pravoslavnih braca!!!Samo sto nisam zaplakao tada od neverice! Eh kada ti najblizi zadaju noz u srce!?!?! Mislim da i taj detalj zasluzuje mesto u kolumni...Da se pamti.......

Milan

pre 13 godina

@ Domagoj

Samo startna bekovska linija Jugoslavije je postigla skoro 70 poena. Ako ti dva igraca protivnickog tima daju 70 poena i to uglavnom sutevima sa distance, a ne slobodnim bacanjima, onda je problem u tvojoj odbrani, a ne u sudjenju.

Vi ste se onda bili napalili zato sto ste dosli sa Kukocem, Petrovicem, Radjom i ostalim NBA zvezdama, osokoljeni finalom u Barseloni. Litvanci su se isto tako napalili, a svi ste zaboravili tokom 4 godine naseg neigranja ko je gazda u evropskoj kosarci tj. mishevi su vodili kolo dok je macka bila u zatvoru. Plakali su Litvanci zbog frustracije i nemoci da nam pariraju na terenu samo sto to nisu mogli da priznaju pa su pricali o sudjenju. A vi Hrvati se tek ne trebate javljati, imali ste evropsku kosarku na tacni dok smo mi bili pod sankcijama i imali ste najjacu generaciju kakvu necete imati za 100 godina i opet niste skoro nista osvojili. Imate brate nikakve trenere i to je fakat, a vasi najbolji igraci su ponikli u jugoslovenskoj skoli kosarke. Nakon sto ste izasli iz bivse Juge niste stvorili 5 vrhunskih igraca. Ali naravno lakse je okrivljivati neku belosvetsku zaveru nego se suociti sa pravim, realnim problemima. Vi ste u basketu kao sto smo mi u fudbalu, uvek vam je neko drugi kriv.

dule nbg

pre 13 godina

I prvo spontano, naglasavam spontano okupljanje posle pobede u centru. Posle je sve postalo malo pozerski ali to slavlje je bilo stvarno nesto posebno...
A trebali ste spomenuti da smo jedva prosli neke naknadne kvalifikacije u koje nas je G-DIN Bora Stankovic ubacio. Dobili smo Bugare tek u produzecima, cupavo je bilo.

I slika Paspalja u kaficu na Glifadi sa sajkacom na glavi, a nasi navijaci dovode Grke koji slucajno prolaze da mu se izvinjaju sto su pevali "nikad neces uzeti trofej"... SAD SI UZOOO TROFEJ PASPALJE; PASPALJE :)

DG

pre 13 godina

Najvece emocije, najveca radost za napaceni narod tog vremena, i ako sam imao tada samo 11 god, osecao sam sve to i bio srecan, osecao sam se posebno te veceri kada je cela zemlja slavila...Eh kada se setim one Tomaseviceve sa balkona, "Veceras je nase vece", najezio sam se...

hvala vam momci

tomaS

pre 13 godina

Imao sam 10 godina i odgledao sve utakmice,
bilo je to najjace finale ikada sa najjacim sastavom
posle raspada trule SFRJ!Svaka cast momcima
koji su po dva puta dobijali i Grke i Litvance.
Za zapadne komsije to 'ponasanje' nije cudno
s obzirom da im se i kasnije ponavljala ista stvar.
Neka slave tu njihovu poslednju medalju narednih
100 godina a u medjuvremenu i jos toliko gej parada!!
I tako je sve to krenulo...ne moze nam niko nista jaci
smo od sudbine...

Makaveli

pre 13 godina

@Domagoj: sta ti je to "povjest"? Nesto za jesti?
Zar nije najveca kradja trojka Kecmana od nedavno? A buduca najveca kradje ce biti pobeda Srbije u tenisu u sred Splita? Zanimljivo koliko puta smo vas pokrali.

baxus

pre 13 godina

"Na kraju, šampionat je obeležio i nesportski potez hrvatskih košarkaša koji su osvojili bronzu, ali su sišli sa pobedničkog postolja kada je na red došlo dodeljivanje zlatnih medalja našoj selekciji. "

ovde treba dodati: "... i nikada se vise na njega nisu popeli" ;)

a

pre 13 godina

Jao ljudi, kol*ko jaka ekipa. A isto tako i dobri ljudi.Nijedna druga reprezentacija(pritom mislim i na druge sportove) nije izgradila takav kult kao ova

baxus

pre 13 godina

"Na kraju, šampionat je obeležio i nesportski potez hrvatskih košarkaša koji su osvojili bronzu, ali su sišli sa pobedničkog postolja kada je na red došlo dodeljivanje zlatnih medalja našoj selekciji. "

ovde treba dodati: "... i nikada se vise na njega nisu popeli" ;)

a

pre 13 godina

Jao ljudi, kol*ko jaka ekipa. A isto tako i dobri ljudi.Nijedna druga reprezentacija(pritom mislim i na druge sportove) nije izgradila takav kult kao ova

Milan

pre 13 godina

@ Domagoj

Samo startna bekovska linija Jugoslavije je postigla skoro 70 poena. Ako ti dva igraca protivnickog tima daju 70 poena i to uglavnom sutevima sa distance, a ne slobodnim bacanjima, onda je problem u tvojoj odbrani, a ne u sudjenju.

Vi ste se onda bili napalili zato sto ste dosli sa Kukocem, Petrovicem, Radjom i ostalim NBA zvezdama, osokoljeni finalom u Barseloni. Litvanci su se isto tako napalili, a svi ste zaboravili tokom 4 godine naseg neigranja ko je gazda u evropskoj kosarci tj. mishevi su vodili kolo dok je macka bila u zatvoru. Plakali su Litvanci zbog frustracije i nemoci da nam pariraju na terenu samo sto to nisu mogli da priznaju pa su pricali o sudjenju. A vi Hrvati se tek ne trebate javljati, imali ste evropsku kosarku na tacni dok smo mi bili pod sankcijama i imali ste najjacu generaciju kakvu necete imati za 100 godina i opet niste skoro nista osvojili. Imate brate nikakve trenere i to je fakat, a vasi najbolji igraci su ponikli u jugoslovenskoj skoli kosarke. Nakon sto ste izasli iz bivse Juge niste stvorili 5 vrhunskih igraca. Ali naravno lakse je okrivljivati neku belosvetsku zaveru nego se suociti sa pravim, realnim problemima. Vi ste u basketu kao sto smo mi u fudbalu, uvek vam je neko drugi kriv.

atinjanin

pre 13 godina

Sa ponosom mogu da kazem da sam bio na toj utakmici. Taj dozivljaj nikad necu zaboraviti. I dan danas cuvam kartu sa tog finala.

15 hiljada Grka ti zvizdi, psuje, preti. Policija (MAT) te drzi u boksu i ne smes ni do toaleta da odes. Hrvati napustaju podijum, Sale Djordjevic, Bodiroga....

ali vrhunac svega je pluvanje Paspalja koji iz inata podize pehar i smeje se!!!!!

a evo i karte http://i.imgur.com/Qhx0V.jpg

DG

pre 13 godina

Najvece emocije, najveca radost za napaceni narod tog vremena, i ako sam imao tada samo 11 god, osecao sam sve to i bio srecan, osecao sam se posebno te veceri kada je cela zemlja slavila...Eh kada se setim one Tomaseviceve sa balkona, "Veceras je nase vece", najezio sam se...

hvala vam momci

dule nbg

pre 13 godina

I prvo spontano, naglasavam spontano okupljanje posle pobede u centru. Posle je sve postalo malo pozerski ali to slavlje je bilo stvarno nesto posebno...
A trebali ste spomenuti da smo jedva prosli neke naknadne kvalifikacije u koje nas je G-DIN Bora Stankovic ubacio. Dobili smo Bugare tek u produzecima, cupavo je bilo.

I slika Paspalja u kaficu na Glifadi sa sajkacom na glavi, a nasi navijaci dovode Grke koji slucajno prolaze da mu se izvinjaju sto su pevali "nikad neces uzeti trofej"... SAD SI UZOOO TROFEJ PASPALJE; PASPALJE :)

Aleksa

pre 13 godina

E ovo su bili likovi koji se nikada nisu vadili na nedostatak sportske srece, lose sudjenje, losu loptu itd. Jednostavno, znali su znanje bolje od drugih. I zato mi je muka od ovih nasih fudbalera koji NIKADA nista nisu uradili na svetskim prvenstvima a stalno ih dizemo u nebo.

P.S.
Hrvati bi nam 1000 puta vecu pakost napravili da su ostali na pobednickom postolju. Ona njihova bezanija nam je samo uvelicala slavlje a i ispostavilo se da onaj koji svojevoljno napusti postolje ne zasluzuje da se ikada vise na njega popne.

Dzamburu 'n Koma

pre 13 godina

Europian Nightmare ...
:D :D :D
najlepsa majca koju sam imao u drugoj polovini 90ih ...

Ponasanje Hrvata je sramno .. jer su ih ti isti ljudi zvali na svoje oprostajne meceve i oni se rado odazivali..a ovamo su se dodvoravali vlastima..Sovinizam..
Zato se nikad vise nisu ni peli na postolje..
Neko to odozgo, vidi sve!

eto ti sad :D

pre 13 godina

"Na kraju, šampionat je obeležio i nesportski potez hrvatskih košarkaša koji su osvojili bronzu, ali su sišli sa pobedničkog postolja kada je na red došlo dodeljivanje zlatnih medalja našoj selekciji. "

Samo cu reci...KOMPLEKSI SU NEIZLECIVI

bojan

pre 13 godina

svi igraju kosarku,a na kraju hrvati uvek izgube.neznam zasto -pa prokletstvo jer su dobrovoljno napustuli podijum za 3 mesto i zaboravili da pozdrave najbolje

Nikola

pre 13 godina

Da,da to je ono prvenstvo gde uplakani hrvati napustaju podijum! :-))) ...Ipak,na mene je najvise ostavio utisak zvizdanje nase himne od strane nasih Grckih pravoslavnih braca!!!Samo sto nisam zaplakao tada od neverice! Eh kada ti najblizi zadaju noz u srce!?!?! Mislim da i taj detalj zasluzuje mesto u kolumni...Da se pamti.......

tomaS

pre 13 godina

Imao sam 10 godina i odgledao sve utakmice,
bilo je to najjace finale ikada sa najjacim sastavom
posle raspada trule SFRJ!Svaka cast momcima
koji su po dva puta dobijali i Grke i Litvance.
Za zapadne komsije to 'ponasanje' nije cudno
s obzirom da im se i kasnije ponavljala ista stvar.
Neka slave tu njihovu poslednju medalju narednih
100 godina a u medjuvremenu i jos toliko gej parada!!
I tako je sve to krenulo...ne moze nam niko nista jaci
smo od sudbine...

NS M-76

pre 13 godina

@ Milan
"Vi ste se onda bili napalili zato sto ste dosli sa Kukocem, Petrovicem, Radjom i ostalim NBA zvezdama..."

Na zalost Drazen Petrovic je poginu pre tog prvenstva!Realno sa njim u timu Hrvatska bi bila jedina Evropska reprezentacija koja bi, mozda, mogla da dobije tu zlatnu generaciju!

Nego da se vratim nasim herojima!

Steta sto Djordjevica nije hteo sut u finalu :D!!!
Lebe mekani 41 poen, trojke zvanicno 11-9(ako se jos neko seca, Sale u poslednjoj sekundi prvog poluvremena sutira trojku sa nase polovine i promasuje, sto znaci da mu je sut iz igre za tri prakticno 10-9)!
Svaka cast svima koji su nosili dres reprezentacije, bilo timski ili pojedinacno ne vezano za sport, ali licno smatrama da je ovo najvoljenija i najbolja ekipa koju smo ikada imali!!!

Jedno veliko HVALA za Atinu 1995!!!

Tetreb

pre 13 godina

I dalje se naježim svaki put kad se setim finalne utakmice a onda i prenosa sa dočeka kod skupštine. Jednostavno neprocenjivo!
A što se komšija tiče - kad su otišli sa pobedničkog postolja, nego od gore im to nije oprostio i više se nisu peli na njega... A po svoj prilici ni neće skorije...

www.worldofbasketball.org

pre 13 godina

Covek se prosto najezi kad vidi ove stare slike i snimke. To su bila vremena. Ja se opet nadam da cemo opet jednog dana doci do ovog nivoa, mada ce biti jako tesko.

Makaveli

pre 13 godina

@Domagoj: sta ti je to "povjest"? Nesto za jesti?
Zar nije najveca kradja trojka Kecmana od nedavno? A buduca najveca kradje ce biti pobeda Srbije u tenisu u sred Splita? Zanimljivo koliko puta smo vas pokrali.

Djole

pre 13 godina

Da to je bila naj naj generacija, secam se toga kao da je bilo juce, i danas bi trebali da budu uzor novim generacijama, a ne da se neopravdana posvecuje prevelika paznja na fudbal, pri cemu se zanemaruju kosarka, odbojka i dr.

Pedja

pre 13 godina

Ovo je prvo prventsvto koje sam pratio. Tada sam imao 9 godina. Kad se samo setim da nisam mogao da zaspim od srece. Mislim da ako bi trebalo da se izabere jedna generacija svih nasis reprezentacija u svim sportovima to bi bila ova. Nisam gledao Kicanovica i Slavnica, Dalipagica i ostale i mozda sam malo pristrasan ali meni su ovi momci pruzili najlepsa zadovoljstva sto se tice sporta. Posle svakog prvenstva sam cekao poster nasih sa podijuma i on je menjao onaj iz predhodne godine. Pobednicki mentalitet. Mislim da nam je ove godine u JAR-u bas to falilo.

Pozdrav svim ljubiteljima kosarke, sporta broj jedan u Srbiji!

MICKEY

pre 13 godina

Može se slobodno reći da od onda (1995. godine) nije bilo tako jakog evropskog prvenstva. Pronađite samo listu košarkaša koji su tada učestvovali na tom prvenstvu i šta ta imena znače za evropsku košarku... Ekstra reprezentacija Srbije sa dostojnim protivnicima majstorima Litvancima i odličnim Hrvatima. Ipak naši su bili Naj Naj... Tada se u Evropi igrala najbolja košarka.
p.s. Još samo da fiba vrati velika takmičenja za mesec avgust kako bi najbolji igrači (nba igrači) na tim smotrama mogli da učestvuju i doprinesu kvalitetu takmičenja.

antimon

pre 13 godina

sramotno što većina to pamti po sramotnoj beažaniji zapadnih susjeda umjesto po sjajnoj pobjedi koja je doduše proslavjena uz deranje grčke publike

Sasha_BN

pre 13 godina

Auuu ovo se ne zaboravlja!!! kakva partija Saleta,NEPROCENJIVO! imao sam tada 9 godina i sjecam se svega...Saletove trojke,pa zakucavanje Danilovica preko ogromnog Sabonisa,plac Marculijonisa...nikad mi vise necemo imati takve asove!!!

Milan

pre 13 godina

Malo ko vidim spominje ponasanje nase "brace" na tribinama. Naravno u tekstu nista o tome. Nemojte to nikad zaboraviti dok budete pricali deci o ovoj utakmici !!!!

mpk

pre 13 godina

I tako,u isto vreme dok se 100 kilometara dalje odigravala Srebrenica, a mesec dana kasnije i Oluja, mi smo ispred skupštine slavili i pevali Igra rokenrol cela Jugoslavija ! Hleba i igara u svom najbrutalnijem izdanju.

Nece slonce u lonce..

pre 13 godina

@ I tako,u isto vreme dok se 100 kilometara dalje odigravala Srebrenica, a mesec dana kasnije i Oluja, mi smo ispred skupštine slavili i pevali Igra rokenrol cela Jugoslavija ! Hleba i igara u svom najbrutalnijem izdanju.
(mpk, 2. jul 2010 14:30)

Promasio si temu. Idi prodaj patetiku na nekom drugom mestu, ovo ostavi za glorifikaciju EVROPSKIH SAMPIONA !

euskadi

pre 13 godina

jao milane, kazes i drazen petrovic igrao. stono rece vas komentator za enkea, i drazen je ovaj turnir propustio zbog teze ozljede. :((

da je igrao, slabo bi vi ovo osvojili.


inace slazem se u potpunosti sa svime, hrvatski reprezentativci ( namjerno ne samo hrvati) su silaskom sa postolja nabili na sebe neko prokletstvo. jer kako drukcije objasniti sva ona bizarna ispadanja u cetrtfinalima. neznam jel bizarnije 2001., 2005. ili 2007.

Cedric Ceballos

pre 13 godina

Antologijsko finale, nezaboravno, nazalost pamticu ga izmedju ostalog i po gromoglasnom, gotovo pogibeljnom navijanju protiv nas od strane "brace Grka".

mpk

pre 13 godina

I tako,u isto vreme dok se 100 kilometara dalje odigravala Srebrenica, a mesec dana kasnije i Oluja, mi smo ispred skupštine slavili i pevali Igra rokenrol cela Jugoslavija ! Hleba i igara u svom najbrutalnijem izdanju.

Dzamburu 'n Koma

pre 13 godina

Europian Nightmare ...
:D :D :D
najlepsa majca koju sam imao u drugoj polovini 90ih ...

Ponasanje Hrvata je sramno .. jer su ih ti isti ljudi zvali na svoje oprostajne meceve i oni se rado odazivali..a ovamo su se dodvoravali vlastima..Sovinizam..
Zato se nikad vise nisu ni peli na postolje..
Neko to odozgo, vidi sve!

Milan

pre 13 godina

@ Domagoj

Samo startna bekovska linija Jugoslavije je postigla skoro 70 poena. Ako ti dva igraca protivnickog tima daju 70 poena i to uglavnom sutevima sa distance, a ne slobodnim bacanjima, onda je problem u tvojoj odbrani, a ne u sudjenju.

Vi ste se onda bili napalili zato sto ste dosli sa Kukocem, Petrovicem, Radjom i ostalim NBA zvezdama, osokoljeni finalom u Barseloni. Litvanci su se isto tako napalili, a svi ste zaboravili tokom 4 godine naseg neigranja ko je gazda u evropskoj kosarci tj. mishevi su vodili kolo dok je macka bila u zatvoru. Plakali su Litvanci zbog frustracije i nemoci da nam pariraju na terenu samo sto to nisu mogli da priznaju pa su pricali o sudjenju. A vi Hrvati se tek ne trebate javljati, imali ste evropsku kosarku na tacni dok smo mi bili pod sankcijama i imali ste najjacu generaciju kakvu necete imati za 100 godina i opet niste skoro nista osvojili. Imate brate nikakve trenere i to je fakat, a vasi najbolji igraci su ponikli u jugoslovenskoj skoli kosarke. Nakon sto ste izasli iz bivse Juge niste stvorili 5 vrhunskih igraca. Ali naravno lakse je okrivljivati neku belosvetsku zaveru nego se suociti sa pravim, realnim problemima. Vi ste u basketu kao sto smo mi u fudbalu, uvek vam je neko drugi kriv.

euskadi

pre 13 godina

jao milane, kazes i drazen petrovic igrao. stono rece vas komentator za enkea, i drazen je ovaj turnir propustio zbog teze ozljede. :((

da je igrao, slabo bi vi ovo osvojili.


inace slazem se u potpunosti sa svime, hrvatski reprezentativci ( namjerno ne samo hrvati) su silaskom sa postolja nabili na sebe neko prokletstvo. jer kako drukcije objasniti sva ona bizarna ispadanja u cetrtfinalima. neznam jel bizarnije 2001., 2005. ili 2007.

eto ti sad :D

pre 13 godina

"Na kraju, šampionat je obeležio i nesportski potez hrvatskih košarkaša koji su osvojili bronzu, ali su sišli sa pobedničkog postolja kada je na red došlo dodeljivanje zlatnih medalja našoj selekciji. "

Samo cu reci...KOMPLEKSI SU NEIZLECIVI

Makaveli

pre 13 godina

@Domagoj: sta ti je to "povjest"? Nesto za jesti?
Zar nije najveca kradja trojka Kecmana od nedavno? A buduca najveca kradje ce biti pobeda Srbije u tenisu u sred Splita? Zanimljivo koliko puta smo vas pokrali.

dule nbg

pre 13 godina

I prvo spontano, naglasavam spontano okupljanje posle pobede u centru. Posle je sve postalo malo pozerski ali to slavlje je bilo stvarno nesto posebno...
A trebali ste spomenuti da smo jedva prosli neke naknadne kvalifikacije u koje nas je G-DIN Bora Stankovic ubacio. Dobili smo Bugare tek u produzecima, cupavo je bilo.

I slika Paspalja u kaficu na Glifadi sa sajkacom na glavi, a nasi navijaci dovode Grke koji slucajno prolaze da mu se izvinjaju sto su pevali "nikad neces uzeti trofej"... SAD SI UZOOO TROFEJ PASPALJE; PASPALJE :)

Nikola

pre 13 godina

Da,da to je ono prvenstvo gde uplakani hrvati napustaju podijum! :-))) ...Ipak,na mene je najvise ostavio utisak zvizdanje nase himne od strane nasih Grckih pravoslavnih braca!!!Samo sto nisam zaplakao tada od neverice! Eh kada ti najblizi zadaju noz u srce!?!?! Mislim da i taj detalj zasluzuje mesto u kolumni...Da se pamti.......

tomaS

pre 13 godina

Imao sam 10 godina i odgledao sve utakmice,
bilo je to najjace finale ikada sa najjacim sastavom
posle raspada trule SFRJ!Svaka cast momcima
koji su po dva puta dobijali i Grke i Litvance.
Za zapadne komsije to 'ponasanje' nije cudno
s obzirom da im se i kasnije ponavljala ista stvar.
Neka slave tu njihovu poslednju medalju narednih
100 godina a u medjuvremenu i jos toliko gej parada!!
I tako je sve to krenulo...ne moze nam niko nista jaci
smo od sudbine...

baxus

pre 13 godina

"Na kraju, šampionat je obeležio i nesportski potez hrvatskih košarkaša koji su osvojili bronzu, ali su sišli sa pobedničkog postolja kada je na red došlo dodeljivanje zlatnih medalja našoj selekciji. "

ovde treba dodati: "... i nikada se vise na njega nisu popeli" ;)

bojan

pre 13 godina

svi igraju kosarku,a na kraju hrvati uvek izgube.neznam zasto -pa prokletstvo jer su dobrovoljno napustuli podijum za 3 mesto i zaboravili da pozdrave najbolje

atinjanin

pre 13 godina

Sa ponosom mogu da kazem da sam bio na toj utakmici. Taj dozivljaj nikad necu zaboraviti. I dan danas cuvam kartu sa tog finala.

15 hiljada Grka ti zvizdi, psuje, preti. Policija (MAT) te drzi u boksu i ne smes ni do toaleta da odes. Hrvati napustaju podijum, Sale Djordjevic, Bodiroga....

ali vrhunac svega je pluvanje Paspalja koji iz inata podize pehar i smeje se!!!!!

a evo i karte http://i.imgur.com/Qhx0V.jpg

antimon

pre 13 godina

sramotno što većina to pamti po sramotnoj beažaniji zapadnih susjeda umjesto po sjajnoj pobjedi koja je doduše proslavjena uz deranje grčke publike

MICKEY

pre 13 godina

Može se slobodno reći da od onda (1995. godine) nije bilo tako jakog evropskog prvenstva. Pronađite samo listu košarkaša koji su tada učestvovali na tom prvenstvu i šta ta imena znače za evropsku košarku... Ekstra reprezentacija Srbije sa dostojnim protivnicima majstorima Litvancima i odličnim Hrvatima. Ipak naši su bili Naj Naj... Tada se u Evropi igrala najbolja košarka.
p.s. Još samo da fiba vrati velika takmičenja za mesec avgust kako bi najbolji igrači (nba igrači) na tim smotrama mogli da učestvuju i doprinesu kvalitetu takmičenja.

Nece slonce u lonce..

pre 13 godina

@ I tako,u isto vreme dok se 100 kilometara dalje odigravala Srebrenica, a mesec dana kasnije i Oluja, mi smo ispred skupštine slavili i pevali Igra rokenrol cela Jugoslavija ! Hleba i igara u svom najbrutalnijem izdanju.
(mpk, 2. jul 2010 14:30)

Promasio si temu. Idi prodaj patetiku na nekom drugom mestu, ovo ostavi za glorifikaciju EVROPSKIH SAMPIONA !

Cedric Ceballos

pre 13 godina

Antologijsko finale, nezaboravno, nazalost pamticu ga izmedju ostalog i po gromoglasnom, gotovo pogibeljnom navijanju protiv nas od strane "brace Grka".

www.worldofbasketball.org

pre 13 godina

Covek se prosto najezi kad vidi ove stare slike i snimke. To su bila vremena. Ja se opet nadam da cemo opet jednog dana doci do ovog nivoa, mada ce biti jako tesko.

Sasha_BN

pre 13 godina

Auuu ovo se ne zaboravlja!!! kakva partija Saleta,NEPROCENJIVO! imao sam tada 9 godina i sjecam se svega...Saletove trojke,pa zakucavanje Danilovica preko ogromnog Sabonisa,plac Marculijonisa...nikad mi vise necemo imati takve asove!!!

DG

pre 13 godina

Najvece emocije, najveca radost za napaceni narod tog vremena, i ako sam imao tada samo 11 god, osecao sam sve to i bio srecan, osecao sam se posebno te veceri kada je cela zemlja slavila...Eh kada se setim one Tomaseviceve sa balkona, "Veceras je nase vece", najezio sam se...

hvala vam momci

a

pre 13 godina

Jao ljudi, kol*ko jaka ekipa. A isto tako i dobri ljudi.Nijedna druga reprezentacija(pritom mislim i na druge sportove) nije izgradila takav kult kao ova

Tetreb

pre 13 godina

I dalje se naježim svaki put kad se setim finalne utakmice a onda i prenosa sa dočeka kod skupštine. Jednostavno neprocenjivo!
A što se komšija tiče - kad su otišli sa pobedničkog postolja, nego od gore im to nije oprostio i više se nisu peli na njega... A po svoj prilici ni neće skorije...

Pedja

pre 13 godina

Ovo je prvo prventsvto koje sam pratio. Tada sam imao 9 godina. Kad se samo setim da nisam mogao da zaspim od srece. Mislim da ako bi trebalo da se izabere jedna generacija svih nasis reprezentacija u svim sportovima to bi bila ova. Nisam gledao Kicanovica i Slavnica, Dalipagica i ostale i mozda sam malo pristrasan ali meni su ovi momci pruzili najlepsa zadovoljstva sto se tice sporta. Posle svakog prvenstva sam cekao poster nasih sa podijuma i on je menjao onaj iz predhodne godine. Pobednicki mentalitet. Mislim da nam je ove godine u JAR-u bas to falilo.

Pozdrav svim ljubiteljima kosarke, sporta broj jedan u Srbiji!

NS M-76

pre 13 godina

@ Milan
"Vi ste se onda bili napalili zato sto ste dosli sa Kukocem, Petrovicem, Radjom i ostalim NBA zvezdama..."

Na zalost Drazen Petrovic je poginu pre tog prvenstva!Realno sa njim u timu Hrvatska bi bila jedina Evropska reprezentacija koja bi, mozda, mogla da dobije tu zlatnu generaciju!

Nego da se vratim nasim herojima!

Steta sto Djordjevica nije hteo sut u finalu :D!!!
Lebe mekani 41 poen, trojke zvanicno 11-9(ako se jos neko seca, Sale u poslednjoj sekundi prvog poluvremena sutira trojku sa nase polovine i promasuje, sto znaci da mu je sut iz igre za tri prakticno 10-9)!
Svaka cast svima koji su nosili dres reprezentacije, bilo timski ili pojedinacno ne vezano za sport, ali licno smatrama da je ovo najvoljenija i najbolja ekipa koju smo ikada imali!!!

Jedno veliko HVALA za Atinu 1995!!!

Djole

pre 13 godina

Da to je bila naj naj generacija, secam se toga kao da je bilo juce, i danas bi trebali da budu uzor novim generacijama, a ne da se neopravdana posvecuje prevelika paznja na fudbal, pri cemu se zanemaruju kosarka, odbojka i dr.

Aleksa

pre 13 godina

E ovo su bili likovi koji se nikada nisu vadili na nedostatak sportske srece, lose sudjenje, losu loptu itd. Jednostavno, znali su znanje bolje od drugih. I zato mi je muka od ovih nasih fudbalera koji NIKADA nista nisu uradili na svetskim prvenstvima a stalno ih dizemo u nebo.

P.S.
Hrvati bi nam 1000 puta vecu pakost napravili da su ostali na pobednickom postolju. Ona njihova bezanija nam je samo uvelicala slavlje a i ispostavilo se da onaj koji svojevoljno napusti postolje ne zasluzuje da se ikada vise na njega popne.

Milan

pre 13 godina

Malo ko vidim spominje ponasanje nase "brace" na tribinama. Naravno u tekstu nista o tome. Nemojte to nikad zaboraviti dok budete pricali deci o ovoj utakmici !!!!