Nova vest
Košarka

Sreda, 10.02.2010.

20:00

EL: Pobede domaćina

Košarkaši ruskog CSKA, grčkog Olimpijakosa i španske Unikahe zabeležili su pobede na svom terenu u mečevima trećeg kola Top16 faze u Evroligi.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

CSKA je u duelu neporaženih timova pobedio poljski Prokom u G grupi rezultatom 84:73, u istoj grupi je Unikaha u Malagi slavila protiv litvanskog Žalgirisa sa 86:68, dok je Olimpijakos u Pireju teže nego što se očekivalo savladao zagrebačku Cibonu rezultatom 78:75.

U duelu dva neporažena tima u G grupi, CSKA je otpor Poljaka slomio krajem treće i početkom četvrte deonice. Rusi su ovom pobedom napravili veliki korak ka plasmanu u četvrtfinale, a u dobroj poziciji je i pored poraza ostao i Prokom, pošto preostala dva tima u grupi Unikaha i Žalgiris imaju dva poraza iz prva dva kola.

Najzaslužniji za novu pobedu CSKA bio je centar Saša Kaun koji je imao učinak od 18 poena, 10 skokova i indeksom korisnosti 32. Još jednu odličnu partiju pružio je i Tradžan Lengdon sa 14 poena (indeks 22), a dvocifreni su bili i Holden sa 17, Krijapa sa 13 i Šiškauskas i Planinić sa po 11 poena. U ekipi Prokoma Kintel Vuds je postigao 16, a Ratko Varda i David Logan po 15 poena.

Olimpijakos je u meč sa Cibonom ušao nakon dve startne pobede u Top16 fazi, ali i nakon poraza od Marusija u grčkom šampionatu. Pirejski ’crveno-beli’ imali su puno problema sa Zagrepčanima, ali su na kraju ipak zabeležili pobedu što je za njih najvažnije u ovom trenutku.

Cibona je tokom prvog poluvremena održavala priključak za domaćinom, a sredinom treće deonice izabranici Velimira Perasovića došli su do velikih devet poena prednosti (49:40). Olimpijakos je do kraja treće deonice prišao na minus tri (61:58), a serijom 7-0 na startu poslednje četvrtine rezultat je potpuno preokrenut.

Gosti iz Hrvatske se ni tada nisu predali, pa su pet minuta pre kraja ponovo izjednačili (67:67). Tada je usledila serija domaćina od 5-0 (trojka Teodosića) i meč je rešen iako je Cibona u poslednjim trenucima preko Bogdanovića uputila šut za tri poena koji je mogao da im donese produžetak.

Jedan od retkih u skupocenom grčkom timu koji je bio na visini zadatka je Miloš Teodosić koji je meč završio sa 17 poena (0-5 za dva, 5-7 za tri, 2-2 penali), tri skoka, pet asistencija i indeksom korisnosti 18. Isti indeks imao je i Nikola Vujčić koji je postigao 16 poena. Sa druge strane, Marko Tomas postigao je 23, a Džamont Gordon 20 poena.

Unikaha ove sezone igra veoma slabo, posebno na svom terenu, ali je protiv Žalgirisa ekipa iz Malage zabeležila ubedljiv trijumf. Već nakon prvih deset minuta bilo je jasno ko će slaviti pošto su gosti iz Litvanije u tom periodu postigli samo šest poena (21:6).

Pet košarkaša domaćeg sastava imala su na kraju dvocifren učinak, a najefikasniji je bio Huan Dikson sa 16 poena. Robert Arčibald postigao je 15, Jorgos Printazis 14, Omar Kuk 13, a Karlos Himenez 10 poena. U ekipi Žalgirisa Markus Braun i Martinas Pocius ubacili su po 11 poena.

Preostali mečevi trećeg kola Top16 faze na programu su u četvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu