Nova vest
Košarka

Četvrtak, 05.03.2009.

22:40

Arena položila, Partizan pobedio!

Košarkaši Partizana pobedili su grčki Panatinaikos 63:56, u petom kolu G grupe u Top16 fazi Evrolige.

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

U sjajnom ambijentu prepune beogradske Arene Partizan je uspeo da savlada grčkog šampiona zahvaljujući fenomenalnoj seriji 22-4 u periodu od 27. do 36. minuta. Bila je ovo prva klupska utakmica u Areni, a navijači Partizana oborili su rekord Evrolige po posećenosti pošto je na meču zvanično bilo 22567 gledalaca, što je za oko tri hilljade više od prethodnog rekorda.

Ekipa Duška Vujoševića je ovim trijumfom zadržala šanse da u četvrtfinale ode sa prvog mesta u grupi. Da bi se to dogodilo potrebno je da „crno-beli“ pobede Lotomatiku u Rimu u poslednjem kolu, a da španska Unikaha savlada PAO u Atini.

Uroš Tripković i Stefon Lazme bili su najefikasniji u domaćem sastavu sa po 12 poena. Novica Veličković ubacio je 10, a Jan Veseli devet poena. Sa druge strane Dimitris Dijamantidis postigao je 21, a Nikola Peković i Antonis Focis po 10.

Crno-beli“ su meč počeli sa dosta treme i nesigurnosti, što je bilo i očekivano. U prvih pet minuta Partizan je postigao samo dva poena (Vraneš), pa je Duško Vujošević morao da zatraži tajm-aut već na sredini prve deonice. Sa druge strane, Željko Obradović počeo je sa Dušanom Kecmanom i Nikolom Pekovićem u petorci. Kecman se na početku nije snašao protiv bivše ekipe. Promašio je tri trojke i izgubio jednu loptu u uvodnim minutima.

Očajnu igru Partizana u napadu šampion Grčke nije iskoristio (pet promašenih trojki), i Partizan je u finišu nakon pet poena Tepića i tri Veličkovića uspeo da izjednači – 12:12. Na samom početku druge deonice Uroš Tripković pogodio je dva slobodna bacanja, i Partizan je prvi put na utakmici poveo – 14:13.

Ipak, PAO je na to odgovorio sjajnom odbranom. Predvodnik Grka u tom periodu bio je odlični Dijamantidis koji je punio sve statističke kategorije. Na krilima njegove dobre igre gosti u periodu od 13. do 16. minuta prave seriju 10-0, i dolaze do prve dvocifrene prednosti (27:17). U tom periodu trener ’crno-belih’ Duško Vujošević dobio je i tehničku grešku nakon protesta kod sudija.

Taj detalj trgnuo je košarkaše Partizana koji su odgovorili sa sedam vezanih poena (27:24), a ta razlika bila je i na kraju prvih 20 minuta (29:26).

Drugo poluvreme počelo je slično kao i utakmica. Dva minuta nije bilo poena na obe strane, a onda Partizan postiže četiri poena u nizu i dolazi do prednosti – 30:29. U nastavku treće deonice viđena je ’rezultatska klackalica’, a u samom finišu Spanulis je postigao četiri poena za vođstvo gostiju 40:35 u 27. minutu.

Od tog trenutka pa do sredine poslednje deonice usledila je fenomenalna serija Partizana kojom je i rešen meč. „Crno-beli“ su prvo do kraja treće četvrtine sa šest vezanih poena došli do prednosti, a u tim trenucima briljirao je Žarko Rakočević koji je sa nekoliko atraktivnih zakucavanja podigao Arenu na noge.

Na startu poslednje četvrtine Rakočeviću su se pridružili Veseli, Lazme i Veličković, i skupocena grčka ekipa bila je potpuno izgubljena. Fantastičnu seriju okončao je Aleksandar Rašić za najvećih 57:44. Delovalo je tada da je i onih 18 razlike iz Atine dostižno, ali Grci su sa pet vezanih poena otklonili sve dileme. U samom finišu ekipa Željka Obradovića pokušala je da napravi i preokret, ali Partizan to nije dozvolio i na kraju je sasvim zasluženo slavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

492 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu