Šta će biti sa Evroligom

Rasplet sa Skupštine ULEB-a u Parizu, gde nisu usvojene promene u Evroligi, izazvao je veliku polemiku u regionu.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2008.

20:17

Default images

Skupština je odbacila predlog izvršnog direktora ULEB-a Đordija Bertomeua po kojem bi svi učesnici elitonog takmičenja potpisivali višegodišnje ugovore, a predsednik ULEB-a i najjače evropske ACB lige Eduardo Portela izneo je dijametralno suprotni predlog, po kojem bi se svi učesnici za plasman u Evroligu svake godine borili kroz nacionalna prvenstva.

Reakcije domaćih medija na takav razvoj situacije bile su prilično različite, jer su neki protumačili da je Portelin predlog već ptrihvaćen, dok drugi smatraju da je u pitanju samo odlaganje sprovođenja

Kada su u pitanju srpski klubovi, po Bertomeuovom predlogu Partizan bi dobio trogodišnji ugovor sa Evroligom, dok Portelin predlog predviđa da bi svake godine u elitno takmičenje išao nacionalni prvak. Uz to Portelina verzija predviđa proširenje lige na 30 klubova, što bi Jadranskoj ligi donelo jedno mesto u kvalifikacijama za EL.

Bertomeuov sistem doneo bi stabilnost Evroligi, jer bi se klubovi izrazito retko menjali, pa bi mogli da ovde računa o višegodišnjoj strategiji. Takav sistem direktno bi smanjio značaj nacionalnih liga, jer bi se često događalo da državni prvaci ne dobiju mesto u Evroligi (što se dešavalo već u Sloveniji i Hrvatskoj, zbog trogodišnjih ugovora Olimpije i Cibone). Portelina opcija kompletno počiva na rezultatima iz nacionalnih šampionata – 22 ekipe direktno bi izborile mesto u ligi, a za preostalih osam mesta igrale bi se kvalifikacije. U toj situaciji moglo bi da se desi da velike ekipe, kao pre nekoliko sezona Real, propuste Evroligu zbog neuspeha u svojoj zemlji.

Kako je za donošenje bilo kakvih odluka u ULEB-u potrebno čak četiri petine od ukupnog broja glasova, moguće je da se ni na sledećoj sednici Skupštine ULEB-a, 21. oktobra u Barseloni, neće doneti odluka.

Lorbek: "Sistem trogodišnjih licenci ostaje na snazi"

Ðordi Bertomeu
Predsednik Jadranske košarkaške asocijacije (ABA) i potpredsednik ULEB Rado Lorbek izjavio je u četvrtak za "Sportski žurnal" da se sistem trogodišnjeg bodovanja, po kojem Srbija, Hrvatska i Slovenija dobijaju predstavnike u Evroligi, neće menjati sve dok inicijativa Eduarda Portele ne obezbedi 80 odsto glasova u Skupštini elitnog takmičenja.

"Dok se ne postigne dogovor, sistem ostaje nepromenjen i format Evrolige se neće menjati. To se ne odnosi na sistem trogodišnjeg bodovanja klubova koji igraju u NLB ligi. On je postignut sa Evroligom i za njega nije potrebna četvoropetinska većina, pošto se radi o tehničkoj promeni koja ne utiče na strukturu takmičenja".

Dva sistema dijametralno su suprotna, što ne iznenađuje, jer su perspektive dva Katalonca prilično različite - Bertomeu kao izvršni direktor prvenstveno vodi računa o komercijalnom aspektu, dok Portela kao predsednik razmišlja sa sportskog stanovišta. Oba gledišta imaju argumente "za" i "protiv", a izbor prihvatljivijeg zavisi od ugla iz kojeg posmatrač gleda na stvar.

"Predlog Đordija Bertomeua nije obezbedio potrebnu većinu od 80 posto, ali je na prethodnoj skupštini u Berlinu za njega glasalo dve trećine učesnika. Portela takođe mora da obezbedi 80 posto učesnika da bi njegov predlog prošao. Zato će se verovatno raditi na konsenzusu do oktobarske skupštine u Barseloni", rekao je Lorbek.

Ugled čelnika NLB lige u srpskoj košarkaškoj javnosti značajno je opao kada je Bertomeu ovog proleća izjavio da ABA (Jadranska košarkaška asocijacija) nikada nije ni uputila predlog da šampion regiona dobije mesto u Evroligi, iako je od osnivanja 2001. godine to bio osnovni podsticajni momenat za ekipe da se uključe u ligu.

Kapičić: "Oduševljen sam Portelinim predlogom"

Dragan Kapicic
Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić oduševljen je predlogom Eduarda Portele, koji bi vratio primat nacionalnom šampionatu.

"Izuzetno sam se obradovao kada sam saznao za predlog ACB lige. To je ono za šta smo se borili od kada sam ja predsednik saveza – da domaću ligu stavimo tamo gde joj je mesto i da na osnovu uspeha u njoj klubovi idu gde im je mesto, šampion među ostale šampione", rekao je Kapičić za Žurnal.

Kapičić kaže da je sistem koji je do sada važio bio uperen u potpunosti protiv domaće lige.

"Dosadašnji princip je ugrožavao male zemlje, čiji šampioni nisu toliko bogati. Osim toga, Jadranska liga nametnula nam je sistem bodovanja koji je vrlo destuimulativan za domaći šampionat", dodao je predsednik KSS. "Koliko sam čuo svi su podržali Portelin predlog, čime će se Evroliga po modelu približiti fudbalskoj Ligi šampiona. Ko je prvak moći će da dođe do Evrolige, direktno ili kroz kvalifikacije".

Portelin predlog prihvatila je većina liga u sastavu ULEB-a, osim nemačke, italijanske i jadranske, koje su ostale uzdržane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: