Četvrtak, 25.09.2008.

20:17

Šta će biti sa Evroligom

Rasplet sa Skupštine ULEB-a u Parizu, gde nisu usvojene promene u Evroligi, izazvao je veliku polemiku u regionu.

Izvor: B92

Šta æe biti sa Evroligom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Grobar

pre 15 godina

Iako navijam za Partizan podrzavam u potpunosti predlog da nacionalni prvaci obezbedjuju učešće u Evroligi direktno. To bi nam ujedno bila i odlična prilika da napustimo Jadransku ligu, bez obzira što ona potencijalno može da nam donese još jedno mesto u Evroligi. Ukoliko podignemo kvalitet naše lige i njenih najboljih timova vremenom ćemo već i sami obezbediti to drugo mesto.
Nije vreme da budemo kratkovidi i gledamo uske klupske interese.

Filip iz Zemuna

pre 15 godina

Priznajte da ste se ponadali...

http://kkpartizan.forumotion.com/vesti-f10/bertomeu-u-zagrebu-nema-prosirenja-el-t112.htm

deleja

pre 15 godina

ovi grobari su bas pametni... nama sta... evroligu igrace i sampion engleske i grancuske... hahaha nivi sistem evrolige bice poput lige sampiona u fudbalu, a tu ucestvuju prvaci iz jacih liga ali i drugoplasirani, trece, plasirani... sve zavisi. ali vi grobari ne treba da se opterecujete, iz Srbije ce ici samo sampion, a ove godine to necete biti vi.

Tasmanijski djavo

pre 15 godina

Gospodo Topalovici. Nema nista na minulu rad. Mora da se nesto osvoji. Buducnost, Olimpija i Cibona su tako na nekakav kvazi ugovor vecito igrali Euroligu bez obzira kako prosli nacionalno prventstvo.kao u svim sportovima prvak ide gde mu je mesto.drugo neki topalovici su veliki optimist. Ima u Beogradu kuca zamastanje.Misle i dalje da su najbolji i da ce kako jedan rece sledecih sto godina biti prvi. Decko bezi sa prozora nemoj da plasis malu decu. Ovo je iskljucivo privatna liga Gjorgji Bartolomeu i nema nikakve veze sa FIBA. Tamo su i sudije koje ne sude OI i Fibina takmicenja. I na kraju za deset godina Topalovici usli jednom u osam i vec digli nos kao da su osvojili Euroligu. To je kao Zvezda u fudbalu jednom i nikada vise

???

pre 15 godina

Prema izveštajima srpskih medija...

Predsednik ACB lige se založio da Euroleague sačinjavaju nacionalni prvaci. 22 ekipe direktno i 8 kroz kvalifikacije. Predsednik lige koja ima garantovano 4 kluba nezadovoljan tom brojkom želi samo jedan!
Sve to u cilju jačanja domaćih prvenstava i popularizacije košarke.
Među prvima koji su dali podršku našao se predsednik KSS koji je oduševljen takvom idejom. Šampioni će igrati sa šampionima. Naredne godine jedan od beogradskih večitih biće prvak Srbije, a drugi će iz NLB ući u kvalifikacije, a nakon toga i u EL. U sezoni 2009/10 Srbija će biti jedina zemlja u Evropi sa dva predstavnika.

stravično...

WindOfSouth

pre 15 godina

Zbog veoma slabog informisanja ljudi u Srbiji koji prate košarku dolazi do velike zabune. Tome svakako doprinosi i ULEB organizacija čija politika je zasnovana samo na novcu i lobiranju. Svaka njihova odluka uvek ima prostora za različita tumačenja. Sa sportske strane odluka može imati veliki uticaj na našu košarku ali i ne mora.
Predlog Eduarda Portele konkretno nema veze sa nama i u sebi ne sadrži stvari o kojima se ovde vodi polemika. Naime, španski klubovi sa A licencom trebali bi dobiti trogodišnje ugovore koji bi važili bez obzira na plasman. Recimo, 4 kluba (Real,Barselona,Taukeramika i Unikaha) imali bi obezbeđeno učešće u EL bez obzira na rezultate u tom takmičenju i domaćem prvenstvu. Takva situacija nosi problem za ACB ligu odnosno ostale španske klubove. U takvom slučaju recimo Huventud kao prvak ne bi igrao. Dakle, radi se o garantovanom trogodišnjem učešću. Verovatno ni čelnici ACB lige nemaju ništa protiv sistema bodovanja jer se otvara mogućnost da četiri španska kluba budu promenljiva u zavisnosti od rezultata. U takvoj situaciji Huventud bi kao prvak imao više bodova bar od jednog od četiri navedena kluba i zauzeo njegovo mesto u EL. Takođe, 22 ekipe koje se navode nisu nacionalni prvaci već bi pojedine zemlje i dalje davale više sigurnih učesnika.
Što se tiče Srbije, Partizan poseduje B licencu i niti ima niti će dobiti bilo kakav ugovor. On ove godine učestvuje kao prvak a sledeće bi trebao kao klub sa najviše sakupljenih bodova u Srbiji. Recimo, C.zvezda bi izuzetnim rezultatima u sledeće dve godine mogla teoretski prestići Partizan i obezbediti sebi učešće za sezonu 2010/11. Što se tiče takvog sistema bodovanja on ima i svoje prednosti. Time se onemogućuje učešće ekipama koje osvoje titulu ukoliko nemaju kontinuitet uspeha. Čak je takav sistem veći motiv za klubove po pitanju dugoročnog kvalitetnog rada. Situacija u Hrvatskojnema veze sa nama jer je Cibona imala garantovano mesto pa Zadar kao prvak nije igrao u EL. Partizan nema nikakvu garanciju već je sakupio bodove prethodnih sezona i obezbedio učešće i za sezonu 2009/10.
Stvar koja takođe ima prostora za korekcije je sistem bodovanja. Po sadašnjem, Jadranska liga donosi mnogo više bodova od titule u Srbiji pa bi promena bodovanja podigla značaj domaćeg trofeja. Ipak, NLB liga je pod patronatom ULEB-a i on neće dozvoliti njenu degradaciju.
Jasno je da postoji i težnja za proširenjem radi učešća klubova iz ekonomski moćnih zemalja poput Švedske, Finske ili Engleske kao i još nekim mestom za Rusiju čiji klubovi ulažu enormne sume novca. U slučaju proširenja NLB bi vrlo verovatno davala jedno mesto , verovatno najbolje plasirani tim koji nije obezbedio učešće drugim putem.
U svakom slučaju, pretpostavka je da će doći do kompromisa i da će sistem bodovanja važiti za sve klubove. Dakle, u EL će nastupatiekipe sa najviše osvojenih bodova u prethodne tri sezone. Takav sistem nikome neće garantovati mesto već zahteva kontinuitet i stabilnost klubova što je sasvim prihvatljivo i za ACB ligu.

pozdrav

Милан

pre 15 godina

Видим да хвалите Лигу шампиона у фудбалу, а смета вам концепт Евролиге у кошарци. Каква је то европска ''Лига шампиона'' кад у њој не играју само шампиони својих држава? Шта више, ту Лигу шампиона је играло много клубова који НИКАДА нису били шампиони националних првенстава.

У европској кошарци постоји тенденција да се полако преузме систем из НБА лиге и да Евролига буде састављена углавном од једних истих тимова. Дакле, друже Капиџићу, Евролига није лига шампиона, Евролига је ЕВРОПСКА ЛИГА.

Уосталом, није ми јасно зашто навијачи Звезде коментаришу ЕЛ и ЛШ кад никада нису играли у њима!!!

NESA

pre 15 godina

Realno ovo je dobro resenje ,prvo sto ce nacionalne lige opet dobiti na znacaju i kvalitetu.Nemojte da zaboravite da je Partizan upravo osvojio euroligu upravo kada nije ni postajala ideja o nekakvim ugovorima ,nemojte da zaboravite da smo tada imali jednu od najacih liga.Ugovori i ako je Partizan bio na pragu da ga dobije ne doprinose kvalitetu u nacionalnim prvenstvima.Mislim da ovako mogu dobiti samo manji klubovi .Ako pogledamo fudbalsku euroligu ,zamislite da recimo Barselona ,Real, Man utd imaju ugovore na tri ili cetri godine ,pogledajte da je recimo Monaco pre par godina ili Porto uspeli da urade ,nadam se da ce se vratiti na stare sisteme kada uspeh jednog tima nije zavisio iskljucivo od novca.Ja ne kazem da je sada takva trenutna situacija , ali da ide ka tome ide.Pitanje je ako ovako ostane tj ostanu na snazi ugovori par god bice pitanje sta ce biti sa nasim prvenstvom.A sto se tice Jandranske lige ukoliko uspe da da jednog predstavnika ili barem u kvalifikacijama bice dobro i bice korisna liga jer tada opet realno mozemo da imamo dva predstavnika u Euroligu ,ali ako to ne uspeju onda ce da se ugasi .POZDRAV

AMARE STOUDEMIRE

pre 15 godina

Stvarno bi bilo ne logicno potpisivanje ugovora na tri godine.Ne vidim onda svrhu igranje ne samo nase vec i ostalih liga...Logicno je da prvak lige ide u EURO LIGU...

Oyzo

pre 15 godina

*schomy90

Ma svejedno,sta ce da bude ako zvezda osvoji i jadransku i srpsku,moze i to pitanje,to nije poenta.
*Xomep182,TO tvoje jos zesce.

schomy90

pre 15 godina

Sta ce biti sa evroligom,Dule ce je zapali...

A sad ozbiljno,ako bi bilo po Portelinom(da u Evroligu idu prvaci drzava i prvak jadranske),pa npr. u Hrvatskoj titulu osvoji Cibona,u Srbiji titulu PArtizan(trojkom iz auta protiv Zvezde),a u finalu jadranske Partizan pobedi Zadar,ko onda ide u Evroligu,Zadar ili Zvezda?
(Oyzo, 25. septembar 2008 21:23)

Ko kaze da ce Zvezda biti druga...?

djape

pre 15 godina

Gospodo da li vi niste za Euroligu,ili niste za ovakvu Euroligu? Mislim da bi vam srce bilo na mestu samo u slucaju da Partizanu zabrane ucesce. Ali pusti sanak... Bicemo sampioni kad hocemo. Gepekovacemo. Smejacemo se Zmagu. I Pauku. I Avodzobiju. I Gurovicu. I strahu da ih stoka ne nabije 20 razlike...I Pesicu. Zvezdin san je da pobedi Partizan,mi sanjamo velike snove,u njima mesta za Zvezdu nema!

Delija iz Rume

pre 15 godina

'alo, bre, ljudi, od 10 komentara, vas 5 dajete komentar koji je toliko istrulio, a svima nam je dobro poznat, jer smo gledali Maratnoce nebrojano puta... mislim, niste NIMALO zanimljivi...

zakon

pre 15 godina

@oyzo

trojka je iz auta, tacnije iz gepeka :-)

U tom slucaju bi se gledali verovatno medjusobni dueli... Ali jos smo daleko od toga. Ideja kao ideja je dobra, na zalost dolazi u losem trenutku za Partizan zbog svega sto su postigli. Na taj nacin bi nase prvenstvo imalo smisla, a takodje i Jadranska liga koja je ipak (hteli to neki da priznaju ili ne) po kvalitetu jaca od nase lige.

Sta je brze ili zec

pre 15 godina

Dobro, razumem sto su Nemacka i Italijanska liga uzdrzane (jednostavno, ne zasluzuju toliki broj timova u EL, posebno Italija), ali zasto je Jadranska uzdrzana, nikako ne mogu da shvatim.

Oyzo

pre 15 godina

Sta ce biti sa evroligom,Dule ce je zapali...

A sad ozbiljno,ako bi bilo po Portelinom(da u Evroligu idu prvaci drzava i prvak jadranske),pa npr. u Hrvatskoj titulu osvoji Cibona,u Srbiji titulu PArtizan(trojkom iz auta protiv Zvezde),a u finalu jadranske Partizan pobedi Zadar,ko onda ide u Evroligu,Zadar ili Zvezda?

madmax

pre 15 godina

Nije ni cudo sto je ovaj Kapicic za promenu odluke. Njegova zvezda ni u snovima ne moze da igra Euroligu, pa se nadaju kao bice sampioni. Hoce, al sledece sezone.

Xomep182

pre 15 godina

@Sta ce biti sa evroligom,Dule ce je zapali...

A sad ozbiljno,ako bi bilo po Portelinom(da u Evroligu idu prvaci drzava i prvak jadranske),pa npr. u Hrvatskoj titulu osvoji Cibona,u Srbiji titulu PArtizan(trojkom iz auta protiv Zvezde),a u finalu jadranske Partizan pobedi Zadar,ko onda ide u Evroligu,Zadar ili Zvezda?
(Oyzo, 25. septembar 2008 21:23)

Ili jos bolje..
Partizan dobije Hemofarm u finalu nase lige, Cibona Zadar u finalu Hr prvenstva, a Jadransku ligu osvoji Partizan Pobedom nad Cibonom u finalu:)))

bane_svajcarac

pre 15 godina

@ milos

bas za nasu kosarku nema nikakve veze kakav ce sistem biti u buduce.. nekapiram cemu sluzi tvoj post kad se i ovako vec 7 godina unapred zna - ko ce biti sampion srbije.. laku noc tebi i kapicicu..

mladen_PBC

pre 15 godina

E ljudi mrzi me da citam! Kad neko procita nek mi javi o cemu se radi ovde u kratkim tezama!


Misleda ce ovako da izbace PARTIZAN, da ce ga zameniti neki drugi tim iz nase zemlje, SMESNO! naredne 100 godine zivecu i dledacu partizana u Evroligi, a posle nek umre ko hoce!!! :)

Partizan forever!!!!!!!

DULE 00n

pre 15 godina

Nije mi jasno koja 22 prvaka ce ici u Evroligu,da li ce tu biti i prvak Austrije i Engleske,a da pritom jedna Spanija ima samo jednog predstavnika u Evroligi,zarad ucesca npr. engleza i austijanaca!To definitivno znaci da se mogu desiti dva scenarija:
1.Da ugovori na 3 godine i dalje budu na snazi sto je i realno,jer svaki klub je skupljao bodove kroz takmicenja da bi dobio taj ugovor,i samim tim ako ima najvise poena treba mu i dati ugovor.
2.Moze se ponoviti sezona 2000/2001 kada je zbog nezadovoljstva i neslaganja doslo do podele na Suproligu i Euroligu,i da se pojavi opet neko novo takmicenje van samog Uleba.
Jer nije realno ocekivati da jedan Olimpiakos,Barsa,Efes,Roma i ostali velikani ostanu bez evrolige.U svakom slucaju za nasu kosarku bi bilo najbolje da ugovori na 3 godine vaze,jer bi time sigurno imali 2 predstavnika u Uleb kupu(verovatno ce proci kvalifikacije bar dva nasa tima od tri).Ukoliko bi se desilo da ugovori ne vaze to bi znacilo da u narednih desetak godina nasi klubovi nebi ni igrali u Uleb kupu jer bi im verovatno protivnici bili gore pomenuti velikani Olimpiakos itd.Za Partizan je svejedno jer mi imamo tim koji ce i ove a i narednih godina biti prvak i igrati Euroligu

milos

pre 15 godina

Ovo sa ugovorima je zesca glupost! Nadam se da to ipak nece proci. Imaju Ligu sampiona u fudbalu pa nek se ugledaju. To je lose za kosarku uopste a za nasu posebno!

madmax

pre 15 godina

Nije ni cudo sto je ovaj Kapicic za promenu odluke. Njegova zvezda ni u snovima ne moze da igra Euroligu, pa se nadaju kao bice sampioni. Hoce, al sledece sezone.

milos

pre 15 godina

Ovo sa ugovorima je zesca glupost! Nadam se da to ipak nece proci. Imaju Ligu sampiona u fudbalu pa nek se ugledaju. To je lose za kosarku uopste a za nasu posebno!

Oyzo

pre 15 godina

Sta ce biti sa evroligom,Dule ce je zapali...

A sad ozbiljno,ako bi bilo po Portelinom(da u Evroligu idu prvaci drzava i prvak jadranske),pa npr. u Hrvatskoj titulu osvoji Cibona,u Srbiji titulu PArtizan(trojkom iz auta protiv Zvezde),a u finalu jadranske Partizan pobedi Zadar,ko onda ide u Evroligu,Zadar ili Zvezda?

mladen_PBC

pre 15 godina

E ljudi mrzi me da citam! Kad neko procita nek mi javi o cemu se radi ovde u kratkim tezama!


Misleda ce ovako da izbace PARTIZAN, da ce ga zameniti neki drugi tim iz nase zemlje, SMESNO! naredne 100 godine zivecu i dledacu partizana u Evroligi, a posle nek umre ko hoce!!! :)

Partizan forever!!!!!!!

djape

pre 15 godina

Gospodo da li vi niste za Euroligu,ili niste za ovakvu Euroligu? Mislim da bi vam srce bilo na mestu samo u slucaju da Partizanu zabrane ucesce. Ali pusti sanak... Bicemo sampioni kad hocemo. Gepekovacemo. Smejacemo se Zmagu. I Pauku. I Avodzobiju. I Gurovicu. I strahu da ih stoka ne nabije 20 razlike...I Pesicu. Zvezdin san je da pobedi Partizan,mi sanjamo velike snove,u njima mesta za Zvezdu nema!

WindOfSouth

pre 15 godina

Zbog veoma slabog informisanja ljudi u Srbiji koji prate košarku dolazi do velike zabune. Tome svakako doprinosi i ULEB organizacija čija politika je zasnovana samo na novcu i lobiranju. Svaka njihova odluka uvek ima prostora za različita tumačenja. Sa sportske strane odluka može imati veliki uticaj na našu košarku ali i ne mora.
Predlog Eduarda Portele konkretno nema veze sa nama i u sebi ne sadrži stvari o kojima se ovde vodi polemika. Naime, španski klubovi sa A licencom trebali bi dobiti trogodišnje ugovore koji bi važili bez obzira na plasman. Recimo, 4 kluba (Real,Barselona,Taukeramika i Unikaha) imali bi obezbeđeno učešće u EL bez obzira na rezultate u tom takmičenju i domaćem prvenstvu. Takva situacija nosi problem za ACB ligu odnosno ostale španske klubove. U takvom slučaju recimo Huventud kao prvak ne bi igrao. Dakle, radi se o garantovanom trogodišnjem učešću. Verovatno ni čelnici ACB lige nemaju ništa protiv sistema bodovanja jer se otvara mogućnost da četiri španska kluba budu promenljiva u zavisnosti od rezultata. U takvoj situaciji Huventud bi kao prvak imao više bodova bar od jednog od četiri navedena kluba i zauzeo njegovo mesto u EL. Takođe, 22 ekipe koje se navode nisu nacionalni prvaci već bi pojedine zemlje i dalje davale više sigurnih učesnika.
Što se tiče Srbije, Partizan poseduje B licencu i niti ima niti će dobiti bilo kakav ugovor. On ove godine učestvuje kao prvak a sledeće bi trebao kao klub sa najviše sakupljenih bodova u Srbiji. Recimo, C.zvezda bi izuzetnim rezultatima u sledeće dve godine mogla teoretski prestići Partizan i obezbediti sebi učešće za sezonu 2010/11. Što se tiče takvog sistema bodovanja on ima i svoje prednosti. Time se onemogućuje učešće ekipama koje osvoje titulu ukoliko nemaju kontinuitet uspeha. Čak je takav sistem veći motiv za klubove po pitanju dugoročnog kvalitetnog rada. Situacija u Hrvatskojnema veze sa nama jer je Cibona imala garantovano mesto pa Zadar kao prvak nije igrao u EL. Partizan nema nikakvu garanciju već je sakupio bodove prethodnih sezona i obezbedio učešće i za sezonu 2009/10.
Stvar koja takođe ima prostora za korekcije je sistem bodovanja. Po sadašnjem, Jadranska liga donosi mnogo više bodova od titule u Srbiji pa bi promena bodovanja podigla značaj domaćeg trofeja. Ipak, NLB liga je pod patronatom ULEB-a i on neće dozvoliti njenu degradaciju.
Jasno je da postoji i težnja za proširenjem radi učešća klubova iz ekonomski moćnih zemalja poput Švedske, Finske ili Engleske kao i još nekim mestom za Rusiju čiji klubovi ulažu enormne sume novca. U slučaju proširenja NLB bi vrlo verovatno davala jedno mesto , verovatno najbolje plasirani tim koji nije obezbedio učešće drugim putem.
U svakom slučaju, pretpostavka je da će doći do kompromisa i da će sistem bodovanja važiti za sve klubove. Dakle, u EL će nastupatiekipe sa najviše osvojenih bodova u prethodne tri sezone. Takav sistem nikome neće garantovati mesto već zahteva kontinuitet i stabilnost klubova što je sasvim prihvatljivo i za ACB ligu.

pozdrav

Милан

pre 15 godina

Видим да хвалите Лигу шампиона у фудбалу, а смета вам концепт Евролиге у кошарци. Каква је то европска ''Лига шампиона'' кад у њој не играју само шампиони својих држава? Шта више, ту Лигу шампиона је играло много клубова који НИКАДА нису били шампиони националних првенстава.

У европској кошарци постоји тенденција да се полако преузме систем из НБА лиге и да Евролига буде састављена углавном од једних истих тимова. Дакле, друже Капиџићу, Евролига није лига шампиона, Евролига је ЕВРОПСКА ЛИГА.

Уосталом, није ми јасно зашто навијачи Звезде коментаришу ЕЛ и ЛШ кад никада нису играли у њима!!!

Sta je brze ili zec

pre 15 godina

Dobro, razumem sto su Nemacka i Italijanska liga uzdrzane (jednostavno, ne zasluzuju toliki broj timova u EL, posebno Italija), ali zasto je Jadranska uzdrzana, nikako ne mogu da shvatim.

schomy90

pre 15 godina

Sta ce biti sa evroligom,Dule ce je zapali...

A sad ozbiljno,ako bi bilo po Portelinom(da u Evroligu idu prvaci drzava i prvak jadranske),pa npr. u Hrvatskoj titulu osvoji Cibona,u Srbiji titulu PArtizan(trojkom iz auta protiv Zvezde),a u finalu jadranske Partizan pobedi Zadar,ko onda ide u Evroligu,Zadar ili Zvezda?
(Oyzo, 25. septembar 2008 21:23)

Ko kaze da ce Zvezda biti druga...?

Delija iz Rume

pre 15 godina

'alo, bre, ljudi, od 10 komentara, vas 5 dajete komentar koji je toliko istrulio, a svima nam je dobro poznat, jer smo gledali Maratnoce nebrojano puta... mislim, niste NIMALO zanimljivi...

DULE 00n

pre 15 godina

Nije mi jasno koja 22 prvaka ce ici u Evroligu,da li ce tu biti i prvak Austrije i Engleske,a da pritom jedna Spanija ima samo jednog predstavnika u Evroligi,zarad ucesca npr. engleza i austijanaca!To definitivno znaci da se mogu desiti dva scenarija:
1.Da ugovori na 3 godine i dalje budu na snazi sto je i realno,jer svaki klub je skupljao bodove kroz takmicenja da bi dobio taj ugovor,i samim tim ako ima najvise poena treba mu i dati ugovor.
2.Moze se ponoviti sezona 2000/2001 kada je zbog nezadovoljstva i neslaganja doslo do podele na Suproligu i Euroligu,i da se pojavi opet neko novo takmicenje van samog Uleba.
Jer nije realno ocekivati da jedan Olimpiakos,Barsa,Efes,Roma i ostali velikani ostanu bez evrolige.U svakom slucaju za nasu kosarku bi bilo najbolje da ugovori na 3 godine vaze,jer bi time sigurno imali 2 predstavnika u Uleb kupu(verovatno ce proci kvalifikacije bar dva nasa tima od tri).Ukoliko bi se desilo da ugovori ne vaze to bi znacilo da u narednih desetak godina nasi klubovi nebi ni igrali u Uleb kupu jer bi im verovatno protivnici bili gore pomenuti velikani Olimpiakos itd.Za Partizan je svejedno jer mi imamo tim koji ce i ove a i narednih godina biti prvak i igrati Euroligu

bane_svajcarac

pre 15 godina

@ milos

bas za nasu kosarku nema nikakve veze kakav ce sistem biti u buduce.. nekapiram cemu sluzi tvoj post kad se i ovako vec 7 godina unapred zna - ko ce biti sampion srbije.. laku noc tebi i kapicicu..

Xomep182

pre 15 godina

@Sta ce biti sa evroligom,Dule ce je zapali...

A sad ozbiljno,ako bi bilo po Portelinom(da u Evroligu idu prvaci drzava i prvak jadranske),pa npr. u Hrvatskoj titulu osvoji Cibona,u Srbiji titulu PArtizan(trojkom iz auta protiv Zvezde),a u finalu jadranske Partizan pobedi Zadar,ko onda ide u Evroligu,Zadar ili Zvezda?
(Oyzo, 25. septembar 2008 21:23)

Ili jos bolje..
Partizan dobije Hemofarm u finalu nase lige, Cibona Zadar u finalu Hr prvenstva, a Jadransku ligu osvoji Partizan Pobedom nad Cibonom u finalu:)))

???

pre 15 godina

Prema izveštajima srpskih medija...

Predsednik ACB lige se založio da Euroleague sačinjavaju nacionalni prvaci. 22 ekipe direktno i 8 kroz kvalifikacije. Predsednik lige koja ima garantovano 4 kluba nezadovoljan tom brojkom želi samo jedan!
Sve to u cilju jačanja domaćih prvenstava i popularizacije košarke.
Među prvima koji su dali podršku našao se predsednik KSS koji je oduševljen takvom idejom. Šampioni će igrati sa šampionima. Naredne godine jedan od beogradskih večitih biće prvak Srbije, a drugi će iz NLB ući u kvalifikacije, a nakon toga i u EL. U sezoni 2009/10 Srbija će biti jedina zemlja u Evropi sa dva predstavnika.

stravično...

zakon

pre 15 godina

@oyzo

trojka je iz auta, tacnije iz gepeka :-)

U tom slucaju bi se gledali verovatno medjusobni dueli... Ali jos smo daleko od toga. Ideja kao ideja je dobra, na zalost dolazi u losem trenutku za Partizan zbog svega sto su postigli. Na taj nacin bi nase prvenstvo imalo smisla, a takodje i Jadranska liga koja je ipak (hteli to neki da priznaju ili ne) po kvalitetu jaca od nase lige.

AMARE STOUDEMIRE

pre 15 godina

Stvarno bi bilo ne logicno potpisivanje ugovora na tri godine.Ne vidim onda svrhu igranje ne samo nase vec i ostalih liga...Logicno je da prvak lige ide u EURO LIGU...

NESA

pre 15 godina

Realno ovo je dobro resenje ,prvo sto ce nacionalne lige opet dobiti na znacaju i kvalitetu.Nemojte da zaboravite da je Partizan upravo osvojio euroligu upravo kada nije ni postajala ideja o nekakvim ugovorima ,nemojte da zaboravite da smo tada imali jednu od najacih liga.Ugovori i ako je Partizan bio na pragu da ga dobije ne doprinose kvalitetu u nacionalnim prvenstvima.Mislim da ovako mogu dobiti samo manji klubovi .Ako pogledamo fudbalsku euroligu ,zamislite da recimo Barselona ,Real, Man utd imaju ugovore na tri ili cetri godine ,pogledajte da je recimo Monaco pre par godina ili Porto uspeli da urade ,nadam se da ce se vratiti na stare sisteme kada uspeh jednog tima nije zavisio iskljucivo od novca.Ja ne kazem da je sada takva trenutna situacija , ali da ide ka tome ide.Pitanje je ako ovako ostane tj ostanu na snazi ugovori par god bice pitanje sta ce biti sa nasim prvenstvom.A sto se tice Jandranske lige ukoliko uspe da da jednog predstavnika ili barem u kvalifikacijama bice dobro i bice korisna liga jer tada opet realno mozemo da imamo dva predstavnika u Euroligu ,ali ako to ne uspeju onda ce da se ugasi .POZDRAV

Oyzo

pre 15 godina

*schomy90

Ma svejedno,sta ce da bude ako zvezda osvoji i jadransku i srpsku,moze i to pitanje,to nije poenta.
*Xomep182,TO tvoje jos zesce.

Tasmanijski djavo

pre 15 godina

Gospodo Topalovici. Nema nista na minulu rad. Mora da se nesto osvoji. Buducnost, Olimpija i Cibona su tako na nekakav kvazi ugovor vecito igrali Euroligu bez obzira kako prosli nacionalno prventstvo.kao u svim sportovima prvak ide gde mu je mesto.drugo neki topalovici su veliki optimist. Ima u Beogradu kuca zamastanje.Misle i dalje da su najbolji i da ce kako jedan rece sledecih sto godina biti prvi. Decko bezi sa prozora nemoj da plasis malu decu. Ovo je iskljucivo privatna liga Gjorgji Bartolomeu i nema nikakve veze sa FIBA. Tamo su i sudije koje ne sude OI i Fibina takmicenja. I na kraju za deset godina Topalovici usli jednom u osam i vec digli nos kao da su osvojili Euroligu. To je kao Zvezda u fudbalu jednom i nikada vise

Grobar

pre 15 godina

Iako navijam za Partizan podrzavam u potpunosti predlog da nacionalni prvaci obezbedjuju učešće u Evroligi direktno. To bi nam ujedno bila i odlična prilika da napustimo Jadransku ligu, bez obzira što ona potencijalno može da nam donese još jedno mesto u Evroligi. Ukoliko podignemo kvalitet naše lige i njenih najboljih timova vremenom ćemo već i sami obezbediti to drugo mesto.
Nije vreme da budemo kratkovidi i gledamo uske klupske interese.

Filip iz Zemuna

pre 15 godina

Priznajte da ste se ponadali...

http://kkpartizan.forumotion.com/vesti-f10/bertomeu-u-zagrebu-nema-prosirenja-el-t112.htm

deleja

pre 15 godina

ovi grobari su bas pametni... nama sta... evroligu igrace i sampion engleske i grancuske... hahaha nivi sistem evrolige bice poput lige sampiona u fudbalu, a tu ucestvuju prvaci iz jacih liga ali i drugoplasirani, trece, plasirani... sve zavisi. ali vi grobari ne treba da se opterecujete, iz Srbije ce ici samo sampion, a ove godine to necete biti vi.

milos

pre 15 godina

Ovo sa ugovorima je zesca glupost! Nadam se da to ipak nece proci. Imaju Ligu sampiona u fudbalu pa nek se ugledaju. To je lose za kosarku uopste a za nasu posebno!

Oyzo

pre 15 godina

Sta ce biti sa evroligom,Dule ce je zapali...

A sad ozbiljno,ako bi bilo po Portelinom(da u Evroligu idu prvaci drzava i prvak jadranske),pa npr. u Hrvatskoj titulu osvoji Cibona,u Srbiji titulu PArtizan(trojkom iz auta protiv Zvezde),a u finalu jadranske Partizan pobedi Zadar,ko onda ide u Evroligu,Zadar ili Zvezda?

mladen_PBC

pre 15 godina

E ljudi mrzi me da citam! Kad neko procita nek mi javi o cemu se radi ovde u kratkim tezama!


Misleda ce ovako da izbace PARTIZAN, da ce ga zameniti neki drugi tim iz nase zemlje, SMESNO! naredne 100 godine zivecu i dledacu partizana u Evroligi, a posle nek umre ko hoce!!! :)

Partizan forever!!!!!!!

madmax

pre 15 godina

Nije ni cudo sto je ovaj Kapicic za promenu odluke. Njegova zvezda ni u snovima ne moze da igra Euroligu, pa se nadaju kao bice sampioni. Hoce, al sledece sezone.

djape

pre 15 godina

Gospodo da li vi niste za Euroligu,ili niste za ovakvu Euroligu? Mislim da bi vam srce bilo na mestu samo u slucaju da Partizanu zabrane ucesce. Ali pusti sanak... Bicemo sampioni kad hocemo. Gepekovacemo. Smejacemo se Zmagu. I Pauku. I Avodzobiju. I Gurovicu. I strahu da ih stoka ne nabije 20 razlike...I Pesicu. Zvezdin san je da pobedi Partizan,mi sanjamo velike snove,u njima mesta za Zvezdu nema!

Delija iz Rume

pre 15 godina

'alo, bre, ljudi, od 10 komentara, vas 5 dajete komentar koji je toliko istrulio, a svima nam je dobro poznat, jer smo gledali Maratnoce nebrojano puta... mislim, niste NIMALO zanimljivi...

bane_svajcarac

pre 15 godina

@ milos

bas za nasu kosarku nema nikakve veze kakav ce sistem biti u buduce.. nekapiram cemu sluzi tvoj post kad se i ovako vec 7 godina unapred zna - ko ce biti sampion srbije.. laku noc tebi i kapicicu..

Oyzo

pre 15 godina

*schomy90

Ma svejedno,sta ce da bude ako zvezda osvoji i jadransku i srpsku,moze i to pitanje,to nije poenta.
*Xomep182,TO tvoje jos zesce.

Tasmanijski djavo

pre 15 godina

Gospodo Topalovici. Nema nista na minulu rad. Mora da se nesto osvoji. Buducnost, Olimpija i Cibona su tako na nekakav kvazi ugovor vecito igrali Euroligu bez obzira kako prosli nacionalno prventstvo.kao u svim sportovima prvak ide gde mu je mesto.drugo neki topalovici su veliki optimist. Ima u Beogradu kuca zamastanje.Misle i dalje da su najbolji i da ce kako jedan rece sledecih sto godina biti prvi. Decko bezi sa prozora nemoj da plasis malu decu. Ovo je iskljucivo privatna liga Gjorgji Bartolomeu i nema nikakve veze sa FIBA. Tamo su i sudije koje ne sude OI i Fibina takmicenja. I na kraju za deset godina Topalovici usli jednom u osam i vec digli nos kao da su osvojili Euroligu. To je kao Zvezda u fudbalu jednom i nikada vise

zakon

pre 15 godina

@oyzo

trojka je iz auta, tacnije iz gepeka :-)

U tom slucaju bi se gledali verovatno medjusobni dueli... Ali jos smo daleko od toga. Ideja kao ideja je dobra, na zalost dolazi u losem trenutku za Partizan zbog svega sto su postigli. Na taj nacin bi nase prvenstvo imalo smisla, a takodje i Jadranska liga koja je ipak (hteli to neki da priznaju ili ne) po kvalitetu jaca od nase lige.

schomy90

pre 15 godina

Sta ce biti sa evroligom,Dule ce je zapali...

A sad ozbiljno,ako bi bilo po Portelinom(da u Evroligu idu prvaci drzava i prvak jadranske),pa npr. u Hrvatskoj titulu osvoji Cibona,u Srbiji titulu PArtizan(trojkom iz auta protiv Zvezde),a u finalu jadranske Partizan pobedi Zadar,ko onda ide u Evroligu,Zadar ili Zvezda?
(Oyzo, 25. septembar 2008 21:23)

Ko kaze da ce Zvezda biti druga...?

Sta je brze ili zec

pre 15 godina

Dobro, razumem sto su Nemacka i Italijanska liga uzdrzane (jednostavno, ne zasluzuju toliki broj timova u EL, posebno Italija), ali zasto je Jadranska uzdrzana, nikako ne mogu da shvatim.

Xomep182

pre 15 godina

@Sta ce biti sa evroligom,Dule ce je zapali...

A sad ozbiljno,ako bi bilo po Portelinom(da u Evroligu idu prvaci drzava i prvak jadranske),pa npr. u Hrvatskoj titulu osvoji Cibona,u Srbiji titulu PArtizan(trojkom iz auta protiv Zvezde),a u finalu jadranske Partizan pobedi Zadar,ko onda ide u Evroligu,Zadar ili Zvezda?
(Oyzo, 25. septembar 2008 21:23)

Ili jos bolje..
Partizan dobije Hemofarm u finalu nase lige, Cibona Zadar u finalu Hr prvenstva, a Jadransku ligu osvoji Partizan Pobedom nad Cibonom u finalu:)))

deleja

pre 15 godina

ovi grobari su bas pametni... nama sta... evroligu igrace i sampion engleske i grancuske... hahaha nivi sistem evrolige bice poput lige sampiona u fudbalu, a tu ucestvuju prvaci iz jacih liga ali i drugoplasirani, trece, plasirani... sve zavisi. ali vi grobari ne treba da se opterecujete, iz Srbije ce ici samo sampion, a ove godine to necete biti vi.

Милан

pre 15 godina

Видим да хвалите Лигу шампиона у фудбалу, а смета вам концепт Евролиге у кошарци. Каква је то европска ''Лига шампиона'' кад у њој не играју само шампиони својих држава? Шта више, ту Лигу шампиона је играло много клубова који НИКАДА нису били шампиони националних првенстава.

У европској кошарци постоји тенденција да се полако преузме систем из НБА лиге и да Евролига буде састављена углавном од једних истих тимова. Дакле, друже Капиџићу, Евролига није лига шампиона, Евролига је ЕВРОПСКА ЛИГА.

Уосталом, није ми јасно зашто навијачи Звезде коментаришу ЕЛ и ЛШ кад никада нису играли у њима!!!

DULE 00n

pre 15 godina

Nije mi jasno koja 22 prvaka ce ici u Evroligu,da li ce tu biti i prvak Austrije i Engleske,a da pritom jedna Spanija ima samo jednog predstavnika u Evroligi,zarad ucesca npr. engleza i austijanaca!To definitivno znaci da se mogu desiti dva scenarija:
1.Da ugovori na 3 godine i dalje budu na snazi sto je i realno,jer svaki klub je skupljao bodove kroz takmicenja da bi dobio taj ugovor,i samim tim ako ima najvise poena treba mu i dati ugovor.
2.Moze se ponoviti sezona 2000/2001 kada je zbog nezadovoljstva i neslaganja doslo do podele na Suproligu i Euroligu,i da se pojavi opet neko novo takmicenje van samog Uleba.
Jer nije realno ocekivati da jedan Olimpiakos,Barsa,Efes,Roma i ostali velikani ostanu bez evrolige.U svakom slucaju za nasu kosarku bi bilo najbolje da ugovori na 3 godine vaze,jer bi time sigurno imali 2 predstavnika u Uleb kupu(verovatno ce proci kvalifikacije bar dva nasa tima od tri).Ukoliko bi se desilo da ugovori ne vaze to bi znacilo da u narednih desetak godina nasi klubovi nebi ni igrali u Uleb kupu jer bi im verovatno protivnici bili gore pomenuti velikani Olimpiakos itd.Za Partizan je svejedno jer mi imamo tim koji ce i ove a i narednih godina biti prvak i igrati Euroligu

AMARE STOUDEMIRE

pre 15 godina

Stvarno bi bilo ne logicno potpisivanje ugovora na tri godine.Ne vidim onda svrhu igranje ne samo nase vec i ostalih liga...Logicno je da prvak lige ide u EURO LIGU...

NESA

pre 15 godina

Realno ovo je dobro resenje ,prvo sto ce nacionalne lige opet dobiti na znacaju i kvalitetu.Nemojte da zaboravite da je Partizan upravo osvojio euroligu upravo kada nije ni postajala ideja o nekakvim ugovorima ,nemojte da zaboravite da smo tada imali jednu od najacih liga.Ugovori i ako je Partizan bio na pragu da ga dobije ne doprinose kvalitetu u nacionalnim prvenstvima.Mislim da ovako mogu dobiti samo manji klubovi .Ako pogledamo fudbalsku euroligu ,zamislite da recimo Barselona ,Real, Man utd imaju ugovore na tri ili cetri godine ,pogledajte da je recimo Monaco pre par godina ili Porto uspeli da urade ,nadam se da ce se vratiti na stare sisteme kada uspeh jednog tima nije zavisio iskljucivo od novca.Ja ne kazem da je sada takva trenutna situacija , ali da ide ka tome ide.Pitanje je ako ovako ostane tj ostanu na snazi ugovori par god bice pitanje sta ce biti sa nasim prvenstvom.A sto se tice Jandranske lige ukoliko uspe da da jednog predstavnika ili barem u kvalifikacijama bice dobro i bice korisna liga jer tada opet realno mozemo da imamo dva predstavnika u Euroligu ,ali ako to ne uspeju onda ce da se ugasi .POZDRAV

WindOfSouth

pre 15 godina

Zbog veoma slabog informisanja ljudi u Srbiji koji prate košarku dolazi do velike zabune. Tome svakako doprinosi i ULEB organizacija čija politika je zasnovana samo na novcu i lobiranju. Svaka njihova odluka uvek ima prostora za različita tumačenja. Sa sportske strane odluka može imati veliki uticaj na našu košarku ali i ne mora.
Predlog Eduarda Portele konkretno nema veze sa nama i u sebi ne sadrži stvari o kojima se ovde vodi polemika. Naime, španski klubovi sa A licencom trebali bi dobiti trogodišnje ugovore koji bi važili bez obzira na plasman. Recimo, 4 kluba (Real,Barselona,Taukeramika i Unikaha) imali bi obezbeđeno učešće u EL bez obzira na rezultate u tom takmičenju i domaćem prvenstvu. Takva situacija nosi problem za ACB ligu odnosno ostale španske klubove. U takvom slučaju recimo Huventud kao prvak ne bi igrao. Dakle, radi se o garantovanom trogodišnjem učešću. Verovatno ni čelnici ACB lige nemaju ništa protiv sistema bodovanja jer se otvara mogućnost da četiri španska kluba budu promenljiva u zavisnosti od rezultata. U takvoj situaciji Huventud bi kao prvak imao više bodova bar od jednog od četiri navedena kluba i zauzeo njegovo mesto u EL. Takođe, 22 ekipe koje se navode nisu nacionalni prvaci već bi pojedine zemlje i dalje davale više sigurnih učesnika.
Što se tiče Srbije, Partizan poseduje B licencu i niti ima niti će dobiti bilo kakav ugovor. On ove godine učestvuje kao prvak a sledeće bi trebao kao klub sa najviše sakupljenih bodova u Srbiji. Recimo, C.zvezda bi izuzetnim rezultatima u sledeće dve godine mogla teoretski prestići Partizan i obezbediti sebi učešće za sezonu 2010/11. Što se tiče takvog sistema bodovanja on ima i svoje prednosti. Time se onemogućuje učešće ekipama koje osvoje titulu ukoliko nemaju kontinuitet uspeha. Čak je takav sistem veći motiv za klubove po pitanju dugoročnog kvalitetnog rada. Situacija u Hrvatskojnema veze sa nama jer je Cibona imala garantovano mesto pa Zadar kao prvak nije igrao u EL. Partizan nema nikakvu garanciju već je sakupio bodove prethodnih sezona i obezbedio učešće i za sezonu 2009/10.
Stvar koja takođe ima prostora za korekcije je sistem bodovanja. Po sadašnjem, Jadranska liga donosi mnogo više bodova od titule u Srbiji pa bi promena bodovanja podigla značaj domaćeg trofeja. Ipak, NLB liga je pod patronatom ULEB-a i on neće dozvoliti njenu degradaciju.
Jasno je da postoji i težnja za proširenjem radi učešća klubova iz ekonomski moćnih zemalja poput Švedske, Finske ili Engleske kao i još nekim mestom za Rusiju čiji klubovi ulažu enormne sume novca. U slučaju proširenja NLB bi vrlo verovatno davala jedno mesto , verovatno najbolje plasirani tim koji nije obezbedio učešće drugim putem.
U svakom slučaju, pretpostavka je da će doći do kompromisa i da će sistem bodovanja važiti za sve klubove. Dakle, u EL će nastupatiekipe sa najviše osvojenih bodova u prethodne tri sezone. Takav sistem nikome neće garantovati mesto već zahteva kontinuitet i stabilnost klubova što je sasvim prihvatljivo i za ACB ligu.

pozdrav

???

pre 15 godina

Prema izveštajima srpskih medija...

Predsednik ACB lige se založio da Euroleague sačinjavaju nacionalni prvaci. 22 ekipe direktno i 8 kroz kvalifikacije. Predsednik lige koja ima garantovano 4 kluba nezadovoljan tom brojkom želi samo jedan!
Sve to u cilju jačanja domaćih prvenstava i popularizacije košarke.
Među prvima koji su dali podršku našao se predsednik KSS koji je oduševljen takvom idejom. Šampioni će igrati sa šampionima. Naredne godine jedan od beogradskih večitih biće prvak Srbije, a drugi će iz NLB ući u kvalifikacije, a nakon toga i u EL. U sezoni 2009/10 Srbija će biti jedina zemlja u Evropi sa dva predstavnika.

stravično...

Filip iz Zemuna

pre 15 godina

Priznajte da ste se ponadali...

http://kkpartizan.forumotion.com/vesti-f10/bertomeu-u-zagrebu-nema-prosirenja-el-t112.htm

Grobar

pre 15 godina

Iako navijam za Partizan podrzavam u potpunosti predlog da nacionalni prvaci obezbedjuju učešće u Evroligi direktno. To bi nam ujedno bila i odlična prilika da napustimo Jadransku ligu, bez obzira što ona potencijalno može da nam donese još jedno mesto u Evroligi. Ukoliko podignemo kvalitet naše lige i njenih najboljih timova vremenom ćemo već i sami obezbediti to drugo mesto.
Nije vreme da budemo kratkovidi i gledamo uske klupske interese.