Poceko za B92: Danas igračima reprezentacija nije želja

Posle profesionalne karijere duge deceniju i po, radio je kao košarkaški komentator, a onda je uskočio u trenersko odelo.

Izvor: Saša Ozmo

Subota, 13.02.2016.

10:15

Poceko za B92: Danas igračima reprezentacija nije želja
Getty Images

Đanmarko Poceko vodio je Orlandinu i Vareze, neponovljive su njegove predstave kraj klupe, temperamentan je isto kao i kada je bio igrač, a od ove sezone 43-godišnji Italijan asistent je Veljku Mršiću na klupi Cedevite.

Evroligaški meč Zvezda – Cedevita iskoristili smo da porazgovaramo sa bivšim reprezentativcem Italije o temama koje nisu striktno vezane za tekuću sezonu – o životu u Hrvatskoj, emocijama, nacionalnom timu, Olimpijskim igrama 2004. godine...

“Veoma sam srećan u Zagrebu, imam neverovatan život jer se svi divno odnose prema meni – i u klubu i ljudi u gradu, zaista uživam sa devojkom tamo. I sa profesionalne strane sam veoma ispunjen jer mnogo učim od Veljka Mršića i od celokupnog stručnog štaba. Vrlo mi je značajna prilika da radim na evroligaškom nivou, izuzetno iskustvo za dalje“, počeo je Poceko priču za B92.

Van terena Đanmarko je nasmejan, uvek je spreman za šalu i skoro svaki njegov odgovor završen je nekom duhovitom opaskom, ali na terensu su su ga često nosile emocije – dolazio je u sukobe sa trenerima kao igrač, a kao trener je znao da ’podivlja’.

Setite se kako je poludeo posle isključenja u meču sa Milanom, ali kako da ne bude simpatičan kada na ovakav način proslavlja pobedu. Pitali smo ga kako je izdržao u Pioniru.

“Imao sam toliko veliku želju da izađem na teren i da zaigram u ovakvoj spektakularnoj atmosferi, to je najbolji i jedini način. Šalu na stranu, moram da ostanem miran jer treba da budem fokusiran i Veljku da sugerišem određene stvari. Glavni trener mora da bude energičniji i da gura svoj tim ka pobedi, dok je zadatak asistenta da bude tih, da analizira šta se dešava na terenu i da pokuša da ponudi pravi savet. Moram da priznam da mi to nije lako“, kaže uz širok osmeh Poceko.
Starsport
Đanmarko je bio brz plejmejker sa dobrim šutom za tri poena, visok je samo 181 cm, ali je to nadoknađivao energijom. Temperament ga je verovatno koštao bolje karijere, ali navijači u Varezeu i Bolonji (Skiper i Klimamio) pamte ga po dobrom.

“Prestao sam da igram pre skoro deset godina i, iskreno da ti kažem, zasvrbe me nekada dlanovi, imam želju da zaigram ponovo. Veći deo vremena na treningu provedem na parketu, samo šutiram, i dalje sam u formi“.

Odgovor nas je potom odveo na reprezentaciju Italije koja uprkos odličnim igračima nikako da napravi zapaženiji rezultat, a Poceko se nada da će se to promeniti ako se Azuri kvalifikuju za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

“Selektor nam je Etore Mesina, jedan od najboljih u Evropi, on je savršen za našu košarku u smislu da nam dozvoljava da sanjamo o uspehu u Riju. Imamo četvoricu NBA igrača, sjajne individualce, ali nije ih lako uklopiti u tim i stvoriti hemiju za kratak period. Bivši selektor Pjaniđani uradio je dobar posao, ali stvarno je teško“, kaže Poceko i objašnjava razliku u odnosu na njegovo vreme:

“Nije kao pre 15-20 godina, kada su želje igrača bile drugačije, njihov cilj bio je da igraju za nacionalne timove. Sada ako biraju između NBA i reprezentacije, možda im je važnije da igraju u NBA – mnogo ih plaćaju, imaju duge ugovore i ne bore se svake godine da bi potpisali novi. To je normalno. Takođe, u odnosu na period kada sam ja igrao, morao si da se boriš samo sa Jugoslavijom, a sada su to Srbija, Hrvatska, Slovenija i ostali, teže je. Takođe, i drugi su napredovali, videli ste Češku na Evrobasketu“.
Getty Images
Poceko je bio deo fenomenalne generacije reprezentzacije Italije, koja je osvojila srtebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. godine u Atini, a Poceko je Litvaniji u polufinalu ubacio 17 poena.

“Sa nacionalnim timom je i sreća izraženiji faktor nego inače. Recimo, Italija je sa tri poraza tada u Atini osvojila srebro, a Španija je izgubila samo jedan meč i bila je peta. Čudno je to, nije kao liga sa plej-ofom u kojoj će najčešće pobediti najveći i najjači timovi“.

Dok smo razgovarali pored nas je prošao Marko Gudurić, a Poceko mu je u svom stilu uz smeh dobacio. “Great game man, f..k you. Take care“ (Sjajna utakmica, čoveče. J..i se. Čuvaj se). Upravo je Gudurić bio važan deo Italijanovog kratkog odgovora o srpskoj košarci. Odgovor je, kaže, s razlogom kratak.

“Evo videli ste Gudurića sada – po mom mišljenju, on će biti jedan od najboljih igrača u Evropi. Neverovatni ste, ne vredi trošiti reči o vama, imate fenomenalne igrače i veliki talenat, to je to“, zaključio je Poceko za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: