Savić za B92: Dača kaže da mi nismo zaslužili, ova deca jesu

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

14:00

Default images
Getty Images

Naravno, među onima koji su nas neizmerno obradovali bili su i naši vaterpolisti, nastavivši da rade ono po čemu su jedinstveni u svetu – da osvajaju medalje, trofeje i velika takmičenja u kontinuitetu, što uspešno čine gotovo dve decenije.

Najpre su u junu, u svom stilu, dominantno osvojili devetu zlatnu medalju u Svetskoj ligi, zabeleživši svih šest pobeda, uz sigurnu partiju u velikom finalu u Bergamu protiv selekcije Hrvatske – 9:6.

Nepuna dva meseca kasnije, na red je došlo Svetsko prvenstvo u Kazanju i peti naslov vladara planete – drugu od kada je naša domovina stekla nezavisnost. Posle novog dominantnog nastupa u grupi i pet trijumfa, uključujući one u nokaut fazi, zakazali su novi duel sa Hrvatima. Ovoga puta bili su još ubedljiviji i dominantniji – 11:4.

Ipak, ključni izazovi za momke Dejana Savića slede u godini koja je pred nama, kada će pokušati da stignu do toliko željenog zlata na Olimpijskim igrama u Riju, ali i pokušati da odbrane evropsku krunu na kontinetalnom šampionatu, koje je na programu u beogradskog Areni od 10. do 23. januara.
Getty Images
Upravo je selektor 'Delfina' u razgovoru za našu kuću otkrio na koji način pokušati da stignu do 'svetog grala', kao i šta je to što ih izdvaja u odnosu na slavne prethodnike.

Mi imamo ozbiljan kontinuitet osvajanja medalja od 2000. godine, ostvarujemo izuzetne rezultate na reprezentativnom planu, s tim što su uspehe nacionalnog tima pratili i uspesi na klupskom nivou. S druge strane, reprezentacija je nastavila da održava taj kontinuitet, dok su klubovi pretrpeli dosta poraza. Krajnje je poražavajuće stanje u kom nam se klubovi nalaze i pitanje je dokle to tako može da traje. Jer, kao što sami znamo, upravo su klubovi ti koji održavaju, odnosno stvaraju igrače za reprezentaciju, pa je, u ovakvim okolnostima, samo pitanje dana kada će i reprezentacija početi da trpi. Opet, svi smo svesni činjenice da živimo u izuzetno teškim vremenima, ali i pored pomoći države, koja se trudi da pomogne svim savezima i pruža dobre budžete, potrebna nam je kategorizacija na klupskom planu. Smatram da je tako nešto potrebno, ne samo za spas vaterpolo, već srpskog sporta uopšteno. Na taj način mogu da se stvore izuzetni uslovi za određene timske sportove – pre svega odbojku, košarku, vaterpolo, rukomet – a primeri za tako nešto vide se kroz atletiku, rvanje, streljaštvo, kajak, veslanje... Kategorizacija može dosta toga da promeni“, počeo je Savić priču za B92.
StarSport
Savićeva generacija osvojila je gotovo sve što se u vaterpolu može osvojiti, ali ne i ono najvrednije zlato – olimpijsko zlato – iako su oba puta bili veoma blizu. Pre više od decenije, u Atini su ih u finalu zaustavili večiti rivali Mađari, dok su četiri godine kasnije u Pekingu kobni u polufinalu bile Sjedinjene Američke Države.

Ipak, selektor smatra da prošlost ne može da poremeti njegove učenike, kao i veruje da je, uz dodatni napor, zacrtani cilj moguć.

Ne, nijednog trenutka... Ovi momci imaju izuzetan kvalitet u igračkom smislu, a ono što ih krasi jeste ta čuvena njihova atmosfera i to je ono što ih razlikuje od prethodnih generacija. Nadam se da će ih to razlikovati i od nekih novih jer to ljubomorno čuvaju, a i u tim stvarima su prvaci sveta. S druge strane, što se tiče Atine 2004. i Pekinga četiri godine kasnije, ima jedna zanimljiva izjava Danila Dače Ikodinovića koji je rekao: 'Kako se cela situacija odvijala i kretala – nismo ni zaslužili'. Ali sigurno da ova generacija zaslužuje, kako svojim ponašanjem, radom i rezultatima – tako i, pre svega, zbog izuzetne harizme i atmosfere. Shodno tome, siguran sam da, uz dodatni napor, možemo da dođemo do tog cilja, sna...“, kaže proslavljeni reprezentativac.
Getty Images
Mi se kao tim ’ponašamo’ prema trogodišnjem planu, normalno je da su krajnji cilj Olimpijske igre i osvajane medalje u Riju, ali nije da nema vremena za radost, već mi razmišljamo nešto drugačije. Jednostavno, podređeni smo tom cilju, ali kada ostvarimo rezultat i uspeh slavlje traje tu noć, a već sutradan se okrećemo podređeni svojim daljim ciljevima. Ne razmišljamo tako samo stručni štab i ja, već i igrači“, jasan je selektor.

Selektor upravo u tim bolnim prolazima pronalazi motivaciju, istakavši da će ekipa učiniti sve što je u njenoj moći da se oni ne ponove.

Nažalost, kroz moju karijeru, pogotovo sada trenersku, ja sam takav tip – tip koji više pamti poraze nego pobede. Ali, baš zbog toga što bole, a s druge strane jer se i vidi gde smo grešili, trudićemo da se to više ne ponovi. O svemu tome smo i pričali na sastanku pred start nove sezone, sa ciljem da pristup mora totalno da bude drugačiji, pre svega u psihološkom smislu, a smatram da je to jedan korak ka ostvarenju cilja, ali opet, s druge strane, sve je drugačije u odnosu na naše prethodnike, kada su se spremali za Olimpijske igre“, zaključio je razgovor za B92 Dejan Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: