Dani Pedrosa za B92: Teško je ispratiti Markesa

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 11.10.2015.

12:30

Default images
Getty Images

Pedrosa je već deset godina u kraljevskoj klasi i posle svih uspeha u nižim kategorijama verovalo se da će on prvi posle Valentina Rosija uspeti da veže titule u sve tri kategorije. To se, međutim, nije desilo, sezone su prolazile, a Pedrosa je samo na trenutke pokazivao trenutke blistavosti, ali to nije bilo dovoljno za titulu.

Za one koji dugo prate Moto GP šampionat, potpuno je neverovatno da su Niki Hejden, Kejsi Stoner i Horhe Lorenco stigli do titula u kraljevskoj klasi pre njega. Za Markesa i nije, jer je on jedinstven i od njegove prve trke u njegovim očima smo videli ono što u Pedrosinim dugo nismo, a to je želja.

Ono što je Pedrosu odlikovalo u kategorijama do 125 i 250 kubika bila je agresivnost, a ona mu je i donela tri titule – 2003, 2004. i 2005. godine. U kraljevskoj klasi ona nije nestala, ali je nije bilo u toj meri, a 30-godišnji Španac to objašnjava na zanimljiv način.
Foto: Marko Trajkoviæ
Tokom karijere svaki vozač prolazi kroz različite etape. Mnoge različite stvari utiču na njih, na sam mentalitet jedne osobe. Postoje, naravno, trenuci kada ste agresivniji. A ja ne mislim da sam manje agresivan nego ranije, ali postoje određene stvari koje moraju da se poklope da biste mogli da vozite onako kako želite. Ako niste fizički potpuno spremni, kao što ja nisam bio poslednjih meseci, ako vam motor nije podešen kako želite, to samo dovodi do grešaka i udesa“.

U poslednjih deset godina, Pedrosa je tri puta bio vicešampion i svaki put ga je pobedio vozač koji je više zaslužio titulu. 2007. godine to je bio Stoner, tri godine kasnije Lorenco i na kraju, pre dve sezone opet vozač Jamahe. Tokom ostalih sezona imao je manje ili veće probleme sa povredama, čemu u prilog ide činjenica da je propuštao po jednu trku u proseku. Iako je utisak da su i povrede mnogo uticale na njegov stil, španski motociklista smatra da je na njega uticalo nešto drugo.

Ne, ne delim mišljenje da su mi povrede promenile stil. Morao sam sam da ga promenim tokom godina, zbog različitih motora, pneumatika. Iako mnogi to ne vide, motori se razlikuju jedni od drugih, pneumatici drugačije utiču na njih. Brzine zahtevaju mnoge različite stvari, a povrede su dolazile i odlazile“.
Getty Images
Povreda koja je najviše mučila Pedrosu poslednjih godina je problem sa sindromom mišićnih odeljaka (arm pump), koji je čest kod motociklista, a kod kojeg dolazi do otežane mikrocirkulacije u mišićima. Zbog nje je propustio tri trke ovogodišnjeg šampionata, a njegovi poslednji rezultati ukazuju da je zahvaljujući poslednjoj operaciji problem rešen.

Dugo sam imao problem sa tom povredom, ali sam poslednjih meseci mnogo napredovao. Teško je bilo naći rešenje, gubio sam energiju, a posle operacije je bilo teško vratiti se. Morao sam mnogo da radim da bih fizički bio spreman, ali i da bih mentalno mogao da se izborim sa svim što me čeka“.

Na pitanje kako se osećao kada je shvatio da je već posle otvaranja sezone u Kataru morao da odustane od borbe za titulu, odgovorio je:

Bio sam mnogo razočaran. Ali, brzo smo uvideli da će ovo biti teška sezona posebno zbog motora, ne samo zbog moje fizičke spreme i problema sa rukom. Mnogo sam se borio sa motorom, Jamaha je bila jaka na svakoj trci. Nažalost, nismo uspeli da se održimo u vrhu posle povrede, ali smo išli korak po korak da se vratimo i polako se vraćam tu gde i želim da budem, a to je borba za pobede“.
Getty Images
Zbog nemogućnosti da se izbore sa dvojcem Jamahe, mnogi vozači su svoj fokus prebacili na narednu sezonu, kada se očekuju brojne promene u šampionatu, ali Pedrosa nije jedan od njih.

U ovom trenutku još ne razmišljam o narednoj sezoni. Želim da završim ovu pri vrhu, na dobar način, a posle da zauzmem pravi stav pred sve promene koje nas čekaju. Ne znam mnogo o promenama, ali je dobra stvar što ćemo imati samo jednu klasu unutar klase, svi ćemo biti na istom, posebno po pitanju pneumatika, što ove godine nije bio slučaj. Svi će imati istu elektroniku, sve će biti više do vozača i tome se radujem“.

Pedrosa nije vozač koji je poznat po spektakularnim preticanjima, ali je imao sjajne borbe sa mnogim rivalima, između ostalih Rosijem, Lorencom i Markesom. Po pitanju toga koga je najteže preteći, za Španca ne postoji sumnja.

Kada se uzme ’čisto’ preticanje, definitivno Markes. On je veoma agresivan na motoru, kasno koči, a posle toga odlično ulazi u krivinu i izlazi iz nje. Teško je ispratiti ga“.
Getty Images
Pred vozačem Repsol Honde je sigurno još nekoliko sezona u kraljevskoj klasi, a na pitanje da li bi možda iskoristio priliku i kao svoj nekadašnji timski kolega Kejsi Stoner se okušao na „Osam sati Suzuke“ ili sličnim trkama, odgovorio je potvrdno.

Zašto da ne, ako postoji šansa, a i dalje budem motivisan. To je nešto drugačije, bilo bi lepo voziti u Suzuki, a sa dobrim timskim kolegom bilo bi zaista zabavno“.

Ljubitelji motociklizma upoznati su da vozačima u najjačoj klasi trke startuju gotovo svuda u 14 časova, ali ne znaju kako izgleda njihov dan do tada. Pedrosa je posebno za B92 otkrio šta on radi do trenutka kada mora da izađe na stazu.

Ujutro se zaista rano budim i počinjem da se spremam za zagrevanje. Rano doručkujem, gledam druge trke i jednostavno se mentalno spremam. Volim tišinu, ne volim da pričam, ne volim šale. Pokušavam da budem fokusiran. Tada slušam samo sebe, iznutra. U nedelju ne želim da slušam nikog drugog pre trke“.
Getty Images
Na pitanje koja mu je omiljena staza, Pedrosa je odmah rekao: „Motegi“, pa ne čudi što je baš na njoj u nedelju ostvario 50. trijumf u karijeri, posle impresivne vožnje. Kada su u pitanju slobodni vikendi, španski motociklista ih provodi mirnije nego kada se trka, ali ne beži daleko od točkova.

U slobodno vreme treniram, ali volim i da provodim vreme sa prijateljima, gledamo zajedno uvek neka sportska dešavanja. Nisam veliki ljubitelj fudbala, ali gledam važnije mečeve. Najviše pratim biciklizam i Formulu 1, volim i vindsurfing“.

Za kraj, Pedrosa je otkrio da je razlog zašto su Španci poslednjih godina okupirali sve klase svetskog šampionata činjenica da u njegovoj domovini postoji sjajna baza za mlade šampione. To potvrđuje i činjenica da je od 2008. godine svake sezone barem jedan Španac osvojio titulu u nekoj od tri klase.

Imamo dobru osnovu i šampionat. Baza za decu je dobra, timovi su spremni da daju šansu mladim zvezdama i postoji odličan put koji klinci prolaze od polazne stanice i hobija do profesionalnog vozača. Postoje prave stepenice do vrha, Red Bul kup novajlija je takođe sjajan šampionat za mlade vozače, posebno jer voze na istim stazama kao i mi, u padoku su i imaju šansu da susretnu vozače koji su iskusni i možda nekima idoli, a usput se i nametnu timovima“, rekao je Dani Pedrosa u intervjuu za B92.

Na našem sajtu možete da pronađete i intervjue sa braćom Espargaro - Alešom i Polom, Aleksom Markesom i Miodragom Koturom, a naredne nedelje vas čeka i razgovor sa Nikijem Hejdenom.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: