Dani Pedrosa za B92: Lepo je videti Špance na vrhu

Do kraja sezone u Moto GP šampionatu ostale su još četiri trke u kojima će se gotovo izvesno voditi velika borba između Horhea Lorenca i Danija Pedrose. Vozač Jamahe je trenutno vodeći sa 33 boda prednosti u odnosu na svog sunarodnika, kojem je ovo najbolja sezona u kraljevskoj klasi, ali želi da je učini još boljom. U ekskluzivnom intervjuu za B92, Pedrosa je govorio o borbi za titulu, šta misli o španskoj dominaciji u Moto GP šampionatu i o još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 05.10.2012.

23:19

Default images

Prethodnih godina Pedrosu su povrede i jača konkurencija onemogućili da se ozbiljnije umeša u borbu za titulu, ali se ove sezone zahvaljujući odličnim vožnjama istakao kao jedini koji može da stane na put Lorencu. Uz to, branilac titule Kejsi Stoner je zbog povrede morao da propusti nekoliko ključnih trka, pa je njegovom timskom kolegi iz Repsol Honde znatno lakše u borbi na vrhu.

Borba za titulu je u ovom trenutku veoma neizvesna, najbitnije je da ne napravim neku nepotrebnu grešku, da nastavim u ovom ritmu, jer je svaki bod važan, i bitno je da ostanem na vrhu. Očigledno je da je najvažnije ostati na dva točka, šampionat je veoma dug, ne treba praviti neke gluposti, ali morate da idete do svog limita, pošto i ostali vozači daju sve od sebe”.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
U slučaju da osvoji titulu ove sezone, Pedrosa bi postao jedan od retkih vozača kojima je pošlo za rukom da postanu šampioni u sve tri klase. Poslednji koji je to uspeo je bio Valentino Rosi, a Španac ističe da ga dosta privlači ta činjenica da bi mogao da postane deo istorije.

Naravno da razmišljam o tome, jer u pitanju je velika stvar. Imao sam sreće da osvojim titule u klasama do 125 i 250 kubika, ali ne i kraljevskoj klasi. Zaista mi je velika želja da to učinim, jer bih tako postao jedan od retkih vozača koji ima titule u sve tri klase. Na to bih zaista bio ponosan”.
© Christian Pondella/Red Bull Content Pool
Poslednjih godina u svim klasama Moto GP šampionata viđen je pravi nalet Španaca, čemu u prilog govori da ćemo ove godine bar u dve kategorije imati bar dvojicu šampiona iz te zemlje.

Lepo je videti nalet mladih vozača. U Španiji imamo mnogo talentovanih vozača i, takođe, neka manja takmičenja koja promovišu i pomažu vozače da dođu u svetski šampionat. Zato imamo toliko španskih vozača, zbog velike pomoći federacije i sponzora. Zaista je sjajno videti toliko vozača, ali što se tiče svetskog šampionata, bar što se tiče nižih kategorija, uvek smo na vrhu”.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Sadašnja razlika između kategorija Moto3 i Moto2, odnosno kraljevske klase, je daleko manja nego što je slučaj bio ranije kada su to bile klase do 125 i 250 kubika. Pedrosa je u najjaču klasu, u kojoj su tada, kao i sada bili motori od 1.000 kubika, došao iz klase do 250 kubika i ističe da mu je dosta vremena bilo potrebno za privikavanje.

Bio je to veliki skok za mene u tom trenutku, jer sam ja fizički najsitniji od svih vozača. Bilo je teško, ali je sada sa kategorijom Moto2 situacija lakša. Ne toliko u pogledu snage, već zbog veličine motora i za mlađe je to bolje, zbog težine i ostalih stvari. Jasno je da na snagu i brzinu uvek morate da se adaptirate”.
© Christian Pondella/Red Bull Content Pool
Španija je u poslednjih desetak godina postala prava auto-moto nacija zahvaljujući Fernandu Alonsu u Formuli 1, Lorencu i Pedrosi u Moto GP šampionatu, i još ranije Karlosu Saincu u reliju. Ipak, u ovom trenutku je se evidentno većina dece u Španiji opredeljuje za motore, a vozač Repsol Honde smatra da je zahvaljujući kulturi u njegovoj domovini.

U Španiji su motori deo kulture. Možda je Francuskoj takav slučaj sa automobilima. U Italiji je to podeljeno na fudbal i auto-moto sport. Verujem da je u Španiji takva kultura. Oduvek smo imali odlične motocikliste, Nijeta, Aspara, Puiga, Kriviljea, mnogo više nego u reli vozača, gde smo imali Sainca i još neke sjajne vozače. Klinci prate ono što vide, a vide da smo mi trenutno zaista dobri u motociklizmu”, rekao je Dani Pedrosa za B92.

Na našem sajtu već možete da pročitate intervjue sa Kejsijem Stonerom, Sandrom Kortezeom i Markom Markesom, dok vas uskoro očekuje još dosta intervjua sa zvezdama Moto GP šampionata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: