Ivica Kostelić za B92: “Osećao sam se kao u snu”

Pre samo nekoliko godina Svetskim kupom u alpskom skijanju dominirala je Janica Kostelić, a tada je, negde u senci, bio njen stariji brat Ivica. Zbog povreda jedna od najboljih skijašica svih vremena prerano je prekinula karijeru, ali je Ivica nastavio dalje. Iako su i njega isti problemi prethodnih godina sprečavali da pokaže sve, ove sezone je bio nezaustavljiv i konačno je osvojio veliki Kristalni globus. Kostelić u intervjuu za B92 otkriva kako se sada oseća, šta je dalje pred njim i koliko je upravo Janica zaslužna za njegov uspeh...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 28.03.2011.

19:35

Default images

Na prvo pitanje, kako se oseća sada, kada je veliki Kristalni globus konačno u njegovim rukama, Kostelić je kratko odgovorio:

Osećam se dobro. Ljudi, inače, kada osvoje Kristalni globus se dosta dobro osećaju“.

Prvi put posle četiri sezone pobednik Svetskog kupa je bio poznat pred samo finale sezone, pošto je Kostelić već u norveškom Kvitfjelu obezbedio veliki Kristalni globus.Hrvatski skijaš ističe da tada nije još bio svestan šta je postigao, već da je realizacija stigla poslednjeg dana sezone, kada je u Lencerhajdeu imao Globus u rukama.
Beta
Prvo mi je bio nekakav čudan osećaj, jer to nije bila neka eksplozija oduševljenja kakva je inače kada čovek osvoji medalju. To nije jedan trenutak, ovo je nagrada koju dobijaš posle cele sezone i, da ne kažem, cele jedne karijere. Osećao sam se čudno, kao da sam bio u snu, recimo. Onda sam pitao Janicu kako to da nema nikakvog velikog oduševljenja i posebnih emocija, a ona mi je samo rekla: „Čekaj da ga dobiješ Kristalni globus pa će onda proraditi“. I tako je i bilo“.

Kostelić, koji je ove sezone osvojio i male Kristalne globuse u slalomu i superkombinaciji, dugo ističe da je januar najvažniji mesec u Svetskom kupu, a on je ove godine tokom njega potpuno dominirao. Za četiri nedelje ostvario je sedam pobeda, po dve u Vengenu i Kicbilu, a po jednu u Minhenu, Adelbodenu i Šamoniju, ali samo jednu ističe kao svoju najbolju ove sezone.
Fonet
Mislim da mi je najvažnija pobeda bila ona u Minhenu. To je bio početak važnog meseca, tamo sam 'ulovio' jedan dobar osećaj, koji sam mogao da prenesem na ceo januar. To je bila ključna trka u ovoj sezoni za mene“.

Baš do paralel slaloma u Minhenu hrvatskog skijaša niko od njegovih rivala nije smatrao za ozbiljnijeg kandidata u borbi za ukupni trijumf u Svetskom kupu, a tada se sve promenilo...

To mi je značilo puno jer mi svaka pobeda donosi jednu dozu samopouzdanja i čovek posle svake takve trke ostvari ono što je zamislio. Kada ostvaruješ ono što si zamislio onda jednostavno velikim koracima ideš napred i dobijaš ona pobednička krila i to te nosi napred“.
Beta
Sezona u Svetskom kupu završena je tek pre deset dana, a Kostelić već razmišlja o narednim izazovima koji ga očekuju u sledećoj, kada će braniti Kristalni globus. Hrvatski skijaš je vrlo dobro svestan da je mnogo teže odbraniti titulu nego je osvojiti.

Upravo već odlazimo na trening, tokom celog aprila i maja ćemo imati skijaške treninge. Sada treba da se koncentrišemo na ono što moramo da učinimo sledeće sezone, da se dobro pripremimo za to. Naravno, za nas je sve ovo bilo veliko veselje i veliki uspeh, ali mi uvek kažemo da se od uspeha i neuspeha moramo ograditi da bi mogli dalje napredovati. Mi smo, sa jedne strane, mirni što smo ostvarili svoj cilj u ovoj sezoni, ali ima mnogo ciljeva koji su pred nama i mi smo koncentrisani na to da ih dostignemo“.
Beta
Kostelić već ima razrađen plan priprema za naredni Svetski kup, koji počinje krajem oktobra u austrijskom Zeldenu.

U aprilu i maju imamo skijaške treninge na glečerima u Austriji, posle čega ću imati pauzu tokom juna meseca. Potom ću u julu i avgustu malo skijati, ali će to više biti kondicione pripreme, a onda su na redu i skijaške u septembru i oktobru, kada već počinje Svetski kup“.

Tokom cele karijere Kostelić ima veliku podršku svoje sestre Janice, trostruke osvajačice Svetskog kupa, koja je ove sezone uvek bila sa njim na trkama, i stiče se utisak da je ona ima veliki deo u njegovom uspehu, a on se sa tim i slaže.
Beta
Meni je mnogo drago što je Janica uz mene, ipak smo mi skoro cele karijere proveli zajedno. Dobro se poznajemo, ona veoma dobro zna na koji način ja razmišljam i meni dosta pomažu njeni saveti. Ima uvek već formirano svoje mišljenje što se tiče skijanja, ne samo o tehničkim pitanjima, već i kada govorimo o materijalu i taktici. Sigurno je moja prednost bila Janica i to što sam je imao uz sebe“.

Kostelićev cilj ove godine bio je osvajanje Svetskog kupa, a zbog toga je 'žrtvovao' rezultate na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Hrvat je propustio polovinu šampionata zbog prenatrpanog kalendara i kritikovao je čelnike Međunarodne skijaške federacije (FIS) upravo iz tog razloga. Ipak, svestan je da je teško da će kalendar uskoro biti proređen.
Beta
To je teška tema. Ako vozite samo jednu ili dve discipline, onda program nije tako težak. Samo ako se odlučite da skijate četiri-pet, onda je kalendar vrlo gust. Ali, vrlo malo skijaša se na to odlučuje, pa FIS kaže da neće menjati program zbog malog procenta. Međutim, govorili smo o pauzi pred Svetsko prvenstvo, koje nije ni bilo, a mislim da su žene već nastupale dva dana posle poslednje trke u Svetskom kupu. Jednostavno, trke su bile preblizu i niko nije uspeo da se pripremi za šampionat, pa su ga mnogi napustili. Mislim da je FIS video da sledećeg puta moraju da daju više slobodnih dana da bi se takmičari mogli pripremiti za takvo takmičenje“.

Mnogi skijaši u Svetskom kupu, među kojima prednjači Amerikanac Bodi Miler, Kostelića označavaju za najkompletnijeg i najboljeg među njima. Hrvatski skijaš, ipak, od svojih rivala ne može da odvoji jednog za kojeg može da kaže da je dobar u svih pet disciplina.
Fonet
Jako je malo skijaša koji voze sve discipline. Mislim da je u poslednjoj deceniji Benjamin Rajh bio najbolji i da je bio taj koji je uspeo da spoji tehničke i brze discipline. Tu ima nekih mlađih, recimo Ćetil Jansrud iz Norveške, koji je podjednako dobar u svim disciplinama. Ali, ljudi jednostavno izgube dodir sa slalomom, više se koncentrišu na brze discipline, kao Aksel Lund Svindal, i onda postanu slabiji u slalomu, drže se brzih disciplina i na neki način izgube tu kompletnost. To je teško zadržati, teško je održati visok nivo u slalomu i u brzinskim disciplinama jer su to zapravo potpuno različita takmičenja, različita zahteva i malo je onih koji to uspevaju da izbalansiraju“.

Kostelić je poznat kao jedan od retkih skijaša koji nema dlake na jeziku i često svoj sport upoređuje sa Formulom 1 u raspravama sa čelnicima FIS jer su to dva sporta koji su u poslednjih nekoliko decenija imali problema zbog bezbednosti.
Beta
Mislim da skijanje dosta toga može da nauči od drugih sportova. Naravno, ove godine se govorilo o sigurnosti. Mi znamo koji su to sportovi u kojima je čovek izložen velikim brzinama i povredama usled njih. Mislim da je pametno malo se osvrnuti oko sebe i videti šta su u drugim sportovima učinili zbog sigurnosti sportista“.

Osvajanje Kristalnog globusa Kostelić je u Lencerhajdeu proslavio sa svojim bendom koji nosi naziv Gegenschulter, a iako voli i da peva i da svira, to je samo hobi, jer je skijanje glavna stvar u njegovom životu.

Sviranje je hobi za mene. Imam još dosta drugih hobija, ali jednostavno, skijanje je prioritet, a ovo ostalo služi za opuštanje i, na neki način, za odmor“.
Beta
Već je poznato da je Kostelićev uspeh ove sezone doprineo povećanoj zainteresovanosti čitalaca sajta B92 za skijanje, a hrvatski skijaš za kraj ima poruku za sve svoje navijače, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj.

Nadam se da će i dalje navijati za mene. Najvažnije je da ostanem zdrav, a onda će biti rezultata kojima ćemo se zajedno veseliti“, rekao je Ivica Kostelić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: