Nova vest
Fudbal

Sreda, 23.03.2016.

20:05

Ljajić ne može sâm, poraz Srbije od Poljske

Fudbaleri Srbije poraženi su minimalnim rezultatom od rezervisane Poljske, u prijateljskom meču u Poznanju.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Ljajić ne može sâm, poraz Srbije od Poljske
Foto: StarSport

Bio je ovo prvi meč "Orlova" u 2016. godini u kojem je jedini igrač vredan pohvale bio Adem Ljajić.

Fudbaler Intera je jedini predstavljao opasnost po gol domaćina, nekoliko puta je sjajno šutirao, ali su Lukaš Fabijanski i Vojček Ščesni uz dosta muke uspeli da sačuvaju svoj gol.

Izuzev Ljajićevih, Srbija je imala još dve sjajne gol šanse, u šestom minutu je posle njegovog dobro slobodnog udarca kapiten Ivanović promašio ceo nebranjen gol glavom sa nekoliko metara, dok je dva minuta pre kraja Sčesni uspeo da zaustavi šut Rajkovića, takođe glavom, posle kornera.

S druge strane, Poljaci su do pobede stigli iz jedne od tek nekoliko šansi, sjajan gol volej udarcem sa 15-ak metara postigao je u 28. minutu Jakub Blaščikovski, nakon intervencije glavom Nikole Maksimovića na centaršut Roberta Levandovskog.

Selektor Srbije Radovan Ćurčić je u Poznanju koristio ukupno 17 fudbalera, šansu je dao i U20 prvaku sveta sa Novog Zelanda Nemanji Maksimoviću, dok je klupi ostao prvi centarfor tima iz prethodnog ciklusa Aleksandar Mitrović.

Srbija je zabeležila treći uzastopni poraz, prvi put od leta 2012. je u takvoj seriji, a u nedelju gostuje Estoniji, takođe u prijateljskom meču. S druge strane, Poljaci su slavili četvrti put u nizu.

Tok meča:

U Poznanju je prilično hladno, temperatura je 5 stepeni, pada jaka kiša, a teren nije u najboljem stanju, javlja FSS.

Miran početak meča u Poznanju, fudbaleri Srbije kontrolišu loptu u uvodnim minutima, ali njihova dodavanja u sredini terena nisu bila mnogo korisna.

U šestom minutu "Orlovi" prvi put ozbiljnije kreću ka golu rivala, posle brze razmene lopte po levoj strani Kostić se brzo sjurio ka kaznenom prostoru, ali je oboren na ivici šesnaesterca.

Ljajić je sjajno gađao pod prečku, Fabijanski je uspeo da udbrani siguran gol, na odbitak naleće kapiten Ivanović, ali promašuje ceo gol glavom.

Dva minuta kasnije Ljajić je još jednom opasno zapretio Fabijanskom, šutirao je iz prve posle povratne na ivici kaznenog, ali njegov udarac po zemlji je završio za malo pored leve stative.

U 15. minutu prvi put posla je imao i Stojković na golu Srbije. Kombinovao je nekadašnji tandem Borusije Dortmund, Blaščikovski je sjajno proigrao Levandovskog, koji šutira iskosa sa desne strane sa 15-ak metara, ali slabo zahvata loptu.

Nakon desetak minuta bez uzbuđenja, opet je svoj šut sa distance okušao Ljajić. Kolarov je prvo sa nekoliko driblinga na levoj strani izvukao Poljake iz sredine, prosledio je loptu do fudbalera Intera koji je možda mogao da proigra spremnog Tošića na desnoj strani, ali je on šutirao sa više od 20 metara, pravo u Fabijanskog.

Poljaci nisu imali pravu igru u prvih 25 minuta igre, ali su u 28. minutu poveli iz tek druge dobre akcije.

Nakon akcije i centaršuta Levandovskog sa leve strane, Maksimović je glavom izbacio loptu na 15-ak metara od gola, gde ju je dočekao Kuba Blaščikovski koji je sjajnom volejem šalje u donji desni ugao pored nemoćnog Stojkovića – 1:0.

Već u sledećem napadu Srbija je pokušala da uzvrati, opet je Ljajić namučio odbranu domaćina na desnoj strani kaznenog prostora, njegov centaršut Poljaci izbacuju na 20-ak metara od gola, na loptu je natrčao Matić, ali je šalje na tribine.

"Orlovi" su zadržali kontrolu nad loptom i u nastavku poluvremena, uglavnom su kombinovali po levoj strani preko Kolarova i Kostića, ali nije bilo prolaza pored disciplinovane odbrane Poljaka.

Krajem poluvremena Poljaci preuzimaju inicijativu, nisu uspeli da priđu kaznenom prostoru Srbije, ali je sjajno sa 25 metara šutirao Blaščikovski, čiji udarac u donji levi ugao paradom zaustavlja Stojković.

Iako je Srbija imala više prilika za gol, 4-5 ozbiljnih akcija, naizgled rezervistani Poljaci su stekli vođstvo, ostavivši utisak da se nisu maksimalno trudili da bi to ostvarili.

Selektor Srbije Ćurčić nije menjao ništa na poluvremenu, dok je njegov kolega s druge strane Adam Navalka zamenio golmane, među stative je stao čuvar mreže italijanske Rome Vojčeh Sčesni.

U trećem minutu nastavka Srbija je prva zapretila, Tošić je lepim potezom kreirao akciju po levoj strani, proigrao Kostića koji izlazi sam na Sčesnog, ali mu beži lopta Poljaku u naručje.

Domaćin je odmah uzvratio, mnogo konkretnije, Ajaksov napadač Milik je dobio duel sa Matićem iskosa sa desne strane kaznenog prostora, poslao je dijagonalu iz mesta, savladao je Stojkovića, ali je pogodio okvir gola.

Nekoliko minuta kasnije Ćurčić je napravio prvu izmenu, zamenio je napadača, umesto Stojiljkovića ušao je Filip Đuričić, čija je prirodna pozicija iza špica.

Konačno, pola sata pre kraja Srbija uspeva da organizuje jednu konkretnu akciju, opet je opasnost po gol Poljaka bio Ljajić, ali je iznudio samo korner.

Dva minuta kasnije bivši fudbaler Partizana još bolje šutira, sa 20-ak metara je poslao loptu uz desnu stativu, ali se Ščesni na vreme bacio i krajnjim naporom zaustavio loptu na putu u mrežu.

U međuvremenu je Ćurčić napravio još jednu izmenu u napadu, umesto Tošića ušao je još jedan bivši igrač Partizana Miralem Sulejmani.

Nakon skoro 20 minuta blagog pritiska Srbije Poljaci se oslobađaju i odmah prete, ali šut Milika sa dvadesetak metara odlazi daleko od gola Stojkovića.

Usledila je po još jedna izmena na obe strane, jedan od najboljih strelaca Evrope Levandovski je završio nastup, a zamenio ga je Teodorčik, dok je selektor Srbije osvežio vezni red uvođenjem mladog Nemanje Maksimovića umesto Milivojevića.

Ovaj period igre kontrolisali su Poljaci, ali je domaćin uglavnom pretio isključivo udarcima sa distance, bezuspešno se okušao i Krihovjak.

Brojne izmene u potpunosti su isekle igru u Poznanju, Poljaci su napravili još dve promene u timu, a jednu i Ćurčić, umesto Kostića uveo je Filipa Mladenovića.

Konačno 12 minuta pre kraja "Orlovi" uspevaju da kreiraju konkretnu akciju, opet je Ljajić bio ključni faktor, ali njegov centaršut nisu uspeli dobro da isprate Rajković i Mladenović.

Srbija postiže gol u 82. minutu, ali je strelac Đuričić bio u nedozvoljenoj poziciji. Minut kasnije Nikola Maksimović je završio na travi nakon sudara glavom sa rivalom, a Ćurčić koristi prekid i umesto Matića uvodi Darka Brašanca.

Nekoliko minuta pre kraja Srbija propušta najbolju šansu za izjednačenje. Posle kornera sa leve strane Rajković šutira glavom, ali po sredni gola pa Ščesni refleksno odbija loptu, ona pada na volej Ivanoviću, koji opet promašuje ceo gol.

U nadoknadi vremena još jednu priliku je imao Ljajić, ali ga je Sčesni sprečio da sjajan meč kruniše pogotkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

465 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve