Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 22.10.2015.

18:15

LE: Prvi poraz Partizana u Evropi

Ekipa Partizana doživela je prvi poraz u Ligi Evrope, pošto je u trećem kolu grupe L poražena od Atletik Bilbaa na domaćem terenu – 2:0 (1:0).

Izvor:

Autor:

Default images
StarSport

Novi trener crno-belih, Ljubinko Drulović nije uspeo da nastavi trijumfalnu seriju svog prethodnika Zorana Milinkovića na debiju u Evropi, pred nešto više od 17.000 gledalaca.

Atletik je poveo u 32. minutu, posle odličnog skoka Raula Garsije na desetak metara od gola, da bi konačan rezultat postavio Benjat Ečeberija u 85. minutu – sjajnim golom iz slobodnog udarca.

Gosti iz Baskije dominirali su tokom svih devedeset minuta i potpuno zasluženo zabeležili drugi trijumf i stigli do šestog boda, na koliko je ostao i šampion Srbije.

U istom terminu odigran je i drugi susret grupe, a Augzburg je pogotkom Pjotra Trohovskog osvojio sva tri boda na gostovanju AZ Alkmaru, pa sada obe ekipe imaju po tri osvojena boda.

U narednom kolu, petog novembra, Partizan gostuje na stadionu San Mames u Bilbau, dok Augzburg dočekuje AZ Alkmar.

Zbog velikog problema sa povredama, Drulović se odlučio da Nemanja Petrović započne meč na poziciji zadnjeg veznog igrača, ali crno-beli nisu uspeli da pariraju gostima na sredini terena. Bilbao je od samog starta preuzeo kontrolu i počeo opasno da preti Živku Živkoviću.

Golman Partizana zaustavljao je redom pokušaje Markela Susaete, Benjata Ečeberije i Arica Adurica, ali ništa nije mogao da uradi u 32. minutu. Oskar de Markos je probio po desnom boku i poslao dobar centaršut na 'penal', gde je Raul Garsija bio snalažljiviji od Miroslava Vulićevića i Miloš Ostojić i odličnim udarcem poslao loptu uz levu stativu.

Ništa se nije promenilo ni do odlaska na odmor, sem nepreciznog pokušaja Andrije Živkovića sa ivice kaznenog, kao ni u nastavku susreta posle odmora.

Jesu crno-beli zaigrali za nijansu agresivnije i na kratko preuzeli kontrolu, ali ni to nije bilo dovoljno da se poremeti koncept igre tima Ernesta Valverdea. Nije bilo uzbuđenja sve do poslednjih deset minuta, kada je najpre Fabrisio Dornelas Injakija Vilijamsa sprečio da kruniše lepu solo akciju.

Međutim, sve je bilo rešeno samo pet minuta kasnije, kada je Benjat Ečeberija sjajnim udarcem iz slobodnog udarca, sa 25-26 metara, pogodio desni gornji ugao gola crno-belih i postavio konačan rezultat. Priliku da domaćinu donese počasni pogodak propustio je Farbisio, šutirajući glavom pravo u Ererina sa samo nekoliko metara.

Liga Evrope – treće kolo:

Grupa L:
Partizan – Atletik Bilbao 0:2 (0:1)
Raul Garsija 32, Ečeberija 85
AZ Alkmar – Augzburg 0:1 (0:1)
Trohovski 43

Četvrto kolo – peti novembar:
Atletik Bilbao – Partizan
Augzburg – AZ Alkmar

Tabela:
1. Atletik Bilbao 2 0 1 6:3 6
2. Partizan 2 0 1 6:5 6
3. AZ Alkmar 1 0 2 4:5 3
4. Augzburg 1 0 2 3:6 3

Sastavi:

Partizan: Ž. Živković - Vulićević, Ostojić, Fabrisio, Leković - N. Petrović, Lukić, Ninković (od 84' Trujić) - A. Živković, Stevanović (od 79' Šaponjić), Božinov (od 64' Grbić)

Atletik Bilbao: Jago Ererin - De Markos, Ečeita, Laporte, Balensiaga - Raul Garsija, San Hose, Ečeberija (od 90' Elustondo) - Vilijams (od 86' Boveda), Susaeta (od 56' Merino), Aduric

Pre početka susreta na stadionu u Humskoj 1 emitovana je predstava u čast 70 godina postojanja Jugoslovenskog sportskog društva Partizan iz Narodnog pozorišta.

Nekoliko minuta pre starta susreta, na semafor na južnoj tribini pisalo je da Partizan vodi 1:0, ali je nekoliko trenutaka kasnije 'greška' ispravljena.

Uvodnih desetak minuta igre obeležila je oprezna i sigurna igra na sredini terena, a gosti su bili ti koji su prvi preuzeli incijativu i počeli sa organizovanijim napadima. U devetom minutu viđena je prva prilika, kada je Markel Susaeta prvi put ugrozivo Živka Živkovića.

Posle akcije po levom krilu, lopta je došla do napadača Baskijaca na levom roglju peterca, ali je Živković na vreme istrčao, skratio ugao, i odbio loptu nazad u polje. Nastavio je Bilbao sa napadima, a novu šansu za pogodak Sabijer Ečeita propušta deset minuta kasnije.

Lopta je iz kornera poslata na drugu stranu, štoper španskog tima bio je najviši u skoku, ali je opet golman Partizana bio spreman i intervensiao na vreme. Ništa se nije promenilo ni do isteka pola časa igre, Bilbao je diktirao tempo, dok su crno-beli svoju šansu čekali iz kontre.

Novu priliku za Atletik propušta u 30. minutu, kada njegov pokušaj glavom odlazi preko prečke, da bi samo dva minuta kasnije gosti stigli do zasluženog vođsta.

Oskar De Markos je probio po desnom boku, lako prevario Lekovića i poslao dobar centaršut na 'penal', a Raul Garsija odlično skočio pored Vulićevića i Ostojića i pogodio dalji ugao gola Živkovića – 0:1.

Nije prednost ništa promenila u pristupu Bilbaa koji je nastavio sa napadima, a već u 34. minutu centimetri su nedostajali da gosti povedu 2:0. Jedan od štopera poslao je sjajnu dugu loptu ka Arisu Aduricu, napadač gostiju gađao je dalji ugao udarcem po zemlji, ali je Živković uspeo da je skrene pored stative.

Slična situacija viđena je i samo nekoliko napada kasnije, a ovoga puta, posle dobre timske akcije, Injaki Vilijams šalje loptu zamalo pored stative.

Tek u poslednjih pet minuta igre Partizan je pokušao da pokuša ozbiljnije da zapreti Jagu Ereinu, a najbliži okviru gola bio je Andrija Živković, ali je njegov pokušaj da sa ivice kaznenog prostora pogdio dalji, levi ugao bio neprecizan.

Nedugo zatim, sudija iz Poljske Pavel Ražkovski svirao je kraj prvog dela igre.

Gosti su nastavili sa ofanzivnom igrom i od starta drugih 45 minuta, ali je Partizan uspeo da se odbrani i preuzme inicijativu. Međutim, ni ovoga puta crno-beli nisu uposlili golmana Bilbaa.

Najbliži golu bio je Fabrisio Dornelas u 54. minutu, kada je njegov pokušaj iz slobodnog udarca sa 30 metara završio pored leve stative.

Nedugo zatim, Bilbao je imao novu šansu, a i tada se istakao golman Živković. Benjat Ečeberija je gađao dalji gornji ugao sa skoro 30 metara, da bi golman domaćih lepom paradom izbacio loptu u novi korner. U međuvremenu, videli smo po izmenu na obe strane – Ljubinko Drulović je Valerija Božinova zamenio Petrom Grbićem, dok je Ernesto Valverde na mesto Susaete poslao Merina.

Nije dugo bilo potrebno Špancima da ponovo zaprete, pošto je na ulasku u 70. minut Benjat pokušao iz slobodnog udarca, koji je na ivici kaznenog skrivio Vulićević, ali je raspoloženi Živko Živković ponovo 'pročitao' nameru protivnika i uspešno intervenisao.

U narednih desetak minuta nije bilo previše uzbuđenja na obe strane, pa se igra odvijala uglavnom samo na sredini terena. Trener Partizana pokušao je nešto da promeni u samom finišu, poslavši na teren mladog Ivana Šaponjića, koji je zamenio Alena Stevanovića.

Priliku da reše pitanje pobedika gosti su propustili u 80. minutu, posle solo akcije i pokušaja Injakija Vilijamsa. Benjat je poslao loptu sa sredine, momak čiji je otac iz Gane, a majka iz Liberije ubacio se u prazan prostor sa 'ivice' ofsajda, a zatim lepim driblingom prevario Ostojića i Fabrisija.

Međutim, Brazilac iz poslednje linije tima crno-belih uspeo je da zakači loptu u poslednji čas i pretvori je u sedmi korner za goste, posle kog nije bilo opasnosti. Ipak, samo pet minuta kasnije sve je bilo rešeno.

Ečeberija je namestio loptu na 25 metara od gola, posle faula Ostojića, i divnim udarcem prebacio živi zid i pogodio sâm desni ugao gola Partizana, postavivši ujedno i konačan rezultat susreta – 0:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

355 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu