Nova vest
Fudbal

Nedelja, 11.10.2015.

17:30

Poraz Srbije u Humskoj uz isključenje Matića

Fudbaleri Srbije poraženi su od Portugalije 2:1 (1:0) u poslednjem meču kvalifikacija za EURO 2016.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: StarSport

"Orlovi" su odigrali veoma ofanzivno i nadigrali rivala tokom 90 minuta, ali su gosti iskoristili svoje jedine dve šanse i slavili u Humskoj 1.

Pobedu Portugaliji doneli su Nani i Žoao Mutinji, dok je jedini gol za Srbiju postigao Zoran Tošić. U finišu meča crvene kartone dobili su Aleksandar Kolarov i Nemanja Matić, koji će propustiti start kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Srbija je kvalifikacije završila na četvrtom mestu u grupi I sa dve pobede i remijem u osam mečeva. Na Evropsko prvenstvo u Francusku su se plasirali Portugalija i Albanija, dok će Danska igrati baraž.

"Orlovi" su ceo meč odigrali veoma ofanzivno, otvoreno, potpuno kontrolisali igru, ali su teško stizali do prave šanse, dok su Portugalci maksimalno koristili svoje retke, pa su imali prvu i poslednju reč.

Bez Kristijana Ronalda, Tijaga i Rikarda Karvalja, Portugal je poveo već iz prvog šuta, u petom minutu Nani je zatresao mrežu nakon što je Stojković odbranio zicer Daniju, koji je prethodno lako prevario Stefana Mitrovića.

Usledila je terenska inicijativa Srbije koja je napadala uglavnom preko leve strane, Tadić i Ljajić su uz pomoć Kolarova probijali odbranu rivala, ali je Aleksandar Mitrović bio odlično pokrivan u kaznenom prostoru.

To je s druge strane koristio Zoran Tošić koji je uz Ljajića bio najopasniji igrač Srbije, ali su njihovi pokušaji završavali u rukama Ruija Patrisija.

Konačno, u osmom minutu drugog dela Srbije stiže do izjednačenje, po već opisanom receptu po levoj strani, Kolarov je poslao centaršut po zemlji u kazneni, a Tošić iz naleta zakucao loptu u mrežu.

Srbija je tražila preokret u završnici meča, pretili su Ljajić, Tadić, Kolarov, Matić, ali je 12 minuta pre kraja uslediolo razočaranje za nekoliko hiljada pokislih navijača, jer je Žoao Murinjo uz pomoć odbitka uspeo da savladao nemoćnog Stojkovića, udarcem sa ivice kaznenog prostora.

Narednih nekoliko minuta obeležili su srpski fudbaleri, lideri ovog tima Aleksandar Kolarov i Nemanja Matić su dobili po crveni karton.

Iskusni bek je isključen na klupi zbog žustrog protesta kod četvrtog arbitra, jer nije sviran faul nad Tošićem neposredno pre gola Mutinja, dok je vezni igrač Čelsija nesportski reagovao posle oštrijeg starta rivala.

Obijica će propustiti start kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. koje počinju sledećeg septembra, a Matiću preti i suspenzija od nekoliko utakmica.

Kvalifijacije za EURO 2016:
Srbija – Portugalija 1:2 (0:1)
Z. Tošić 65 Nani 5, Mutinjo 78

Srbija (4-2-3-1): Stojković – Kolarov (Obradović 77'), D. Tošić, S. Mitrović, Tomović – Matić, Milivojević – Tadić, Z. Tošić (Sulejmani 85'), Ljjajić – A. Mitrović

Portugalija (4-1-4-1): Patrisio – Eliseu, Alveš (Neto 46'), Fonte, Semedo – Pereira – Kvarežma, Veloso (Mutinjo 70'), Andre, Nani – Dani (Eder 57')

Tok meča:

Srbija je krenula ofanzivno, već u prvom napadu je zapretila golu Patrisija, nakon dobrog ubacivanja Mitrovića iznuđen je korner, ail posle centaršuta Zorana Tošića lopta je odskočila u petercu i završila u gol-autu.

Međutim, Portugalci su prvi stigli do gola u Humskoj, već u petom minutu. Bruno Alveša je glavom gurnuo loptu sa svoje na srpsku polovinu terena, brzonogi Dani je lako prevario Stefana Mitrovića, izašao sam ispred Stojkovića koji brani šut napadaču Zenita, ali se lopta dobija do Nanija koji je ubacuje u nebranjenu mrežu – 0:1.

"Orlovi" su nakon primljenog gola nastavili u istom ritmu, veoma ofanzivno, uglavnom preko leve strane kombinacijama Tadića, Ljajića i Kolarova tražili put do gola gostiju, ali je Portugal dobro odolevao.

Portugalci su se potpuno povukli u nastavku duela, Srbija je konstantno imala loptu u nogama, ali su "Orlovi" zaustavljani ispred šesnaesterca, povremeno i faulovima, ali ni prekidi nisu ugrozili gol Patrisija.

Na isteku pola sata igre Srbija je imala možda i najbolju šansu u prvom delu, Tomović je ubacio loptu sa desne strane, Tadić je bio u odličnoj pozicji u kaznenom prostoru, ali nije uspeo da zahvati loptu.

Samo dva minuta kasnije Zoran Tošić je najkonkretnije zapretio rivalu. Nakon solo-prodora po desnoj strani u stilu igara u CSKA, bivši fudbaler Partizana je krenuo ka sredini, gađao sa ivice kaznenog dalji ugao, ali je lopta završila u naručju Patrisija.

Nekoliko minuta potom Tošić je sjajno otvorio kontru Srbije kroz sredinu terena, neposredno ispred kaznenog prostora kad ga je već stigao Eliseu poslao je loptu na levu stranu, Ljajić je sjajno reagovao i propustio je do Tadića, kojem uklizava Fonte, a lopta završava preko gola.

U 38. minutu Srbija je bila najbliža golu. Tadić je sjajno proigrao Ljajića na levoj strani, on stiže skoro do peterca iskosa sa leve strane, ali dok je Tošić čekao asistenciju u sredini, fudbaler Intera je odlučio sam da zvrši akciju, ali mu Patrisio brani šut.

Nastavili su "orlovi" da dominiraju, a u završnici meča tražili su i penal. Nakon proigravanja Tadića, Mitrović je pao posle duela sa Semedom, a iako je bilo kontakta, sudija Borbalan iz Španije nije ništa svirao.

Nakom mirnih osam minuta drugog dela, usledila je sjajna gol šansa za Srbiju. Kolarov je odlično prošao po levoj strani, ubacio je loptu u kazneni prostor, umesto Mitrovića, kako su očekivali Portugalci, proigrao je Ljajića koji je bio usamljen na oko 15 metara od gola, ali iz sjajne pozicije šutirao pored desne stative.

Nastavili su "orlovi" sa napadima, novi je po desnoj strani otvorio Ljajić, gurnuo je loptu na ivicu kaznenog prostora do Mitrovića, koji ne šutira najbolje, pa se lopta bukvalno odbija do golmana Portugala.

Konačno su uzvratili i rezervistani Portugalci, Rikardo Kvarežma je dobio loptu na oko 25 metara i odmah šutirao ka golu, ali je lopta završila pored desne stative.

Pola sata pre kraja meča, iako izuzetno ofanzivna, Srbija je šutirala tek treći put u okvir gola. Opet je pokušao Tošić, ovaj put svojom slabijom desnom nogom, ali opet brani Patrisio. Minut kasnije sa distance je pokušao i Matić, ali je on prebacio ceo gol.

Konačno, 25 minuta pre kraja Srbije je izjednačila rezultat. "Orlovi" su opet sjajno kombinovali po levoj strani, Kolarov je i ovaj put probio, odigrao nisku loptu u kazneni prostor do Tošića, koji je sa 7-8 metara zakucao u mrežu – 1:1.

Srpski igrači dobijaju još više na elanu, nastavljaju da napadaju gol Portugala, a mrežu rivala još jednom trese Tošić. Međutim, španski sudija je svirao igranje rukom igrača CSKA prilikom duplog pasa ispred kaznenog prostora, iako ni usporeni snimak to nije mogao da potvrdi.

U 72. minutu sreća je bila na strani gostiju. Posle nove odlične akcije po levoj strani, Ljajić je utrčao u kazneni prostor i ovaj put odlučio da asistira u petercu, Mitrović je uklizao, ali loptu skoro sa gol-linije izbacuje Patrisio.

Međutim, Portugalcima je opet bila dovoljna jedna akcija da postignu novi gol. Eliseu je probio po levoj strani, ali je odigrao povretnu loptu do Žoaa Mutinja, igrač Monaka gađa dalji, desni ugao, lopta pogađa jednog igrača Srbije pa preleće nemoćnog Stojkovića – 1:2.

Besni Aleksandar Kolarov, koji je u međuvremenu zamenjen, protestuje kod četvrtog sudije jer nije sviran faul nad Tošićem neposredno pre gola, zbog čega dobija drugi žuti karton, da bi samo dva minuta kasnije Srbija ostala i bez igrača na terenu. Nakon klizećeg starta jednog Portugalca, Nemanja Matić je pokušao da ga ošamari, pa dobija direktan crveni karton.

Tako je Srbija zaključila još jedne razočaravajuće kvalifikacije, pa nastavlja da propušta evropska prvenstva, što traje od 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

297 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve