Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 13.11.2014.

09:35

FIFA: Katar nije podmićivao za SP

Katar je oslobođen optužbi za korupciju prilikom kandidature za domaćinstvo Mundijala 2022. godine.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Katar je navodno dao mito od tri miliona funti zvaničnicima FIFA kako bi dobio podršku u kandidaturi za domaćinstvo Svetskog prvenstva, ali nezavisna istraga nije našla dokaze za to.

Nezavisni presudilac etičkog komiteta FIFA Hans Joakim Ekert je oslobodio Katar optužbi, te kritikovao FA Engleske zbog nepriličnog ponašanja prilikom kandidature za SP 2018. koje je za jedan glas više dobila Rusija.

FA je tražila veću transparentnost prilikom glasanja te optužila FIFA da ne čini dovoljno da spreči korupciju. Zbog toga su Englezi optuženi da su naštetili FIFA, te kršili proces kandidature pritiskom na predstavnika KONKAKAF-a Džeka Vornera, nekadašnjeg potpredsednika FIFA, da glasa za njih.

Englezi su zbog toga pokušavali da Vorneru pronađu posao u Ujedinjenom Kraljevstvu, dozvolili U-20 reprezentaciji Trinidada i Tobaga, odakle je Vorner, da trenira u trening kampu u UK tokom leta 2009, te sponzorisali večeru Fudbalske unije Kariba koja je koštala oko 55.000 funti.

Katar je pre četiri godine dobio domaćinstvo Mundijala u konkurenciji Australije, SAD, Južne Koreje i Japana. Ova odluka je bila iznenađujuća, a nakon nje su usledile brojne optužbe za korupciju u FIFA, kao i u slučaju domaćinstva Rusije za SP 2018. godine, kada je dobila jedan glas više od Engleske, a u konkurenciji su bili još Holandija/Belgija i Španija/Portugal.

Tokom dvogodišnjeg perioda američki advokat Majkl Garsija je sproveo nezavisnu etičku istragu povodom ove dve odluke, intervjuisao je pojedince koji su bili u povezani sa svih devet kandidatura i u septembru predao Ekertu izveštaj na 430 strana. Nemački sudija je sve sumirao na 42 strane i u četvrtak saopštio odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu