Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 06.10.2014.

00:42

Kako je Roki uništio derbi Serije A

Sudija Đanluka Roki serijom kardinalnih grešaka upropastio je derbi jeseni u Seriji A i omogućio Juventusu da pobdi Romu 3:2.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Roki je na meču u Torinu dosudio tri penala i pokazao dva crvena kartona.

Sva tri Juveova gola bila su neregularna – prva dva su postuignuta iz penala, iako su oba prekršaja bila van 16m, a kod trećeg je očigledan ofsajd.

Juventus je 2006. kažnjen oduzimanjem dve titule i izbacivanjem u niži rang zbog sistematskog nameštanja rezultata uz pomoć sudija.

Firentinac Đanluka Roki je tada bio jedan od osam sudija za koje je tužilac tražio zatvorsku kaznu (za njega je tražio 16 meseci), ali je oslobođen krivice, jer je nađena veza sa Mođijem samo za jedan prijateljski meč (sa Livornom, mogli ste da vidite i u Insajderu). Ipak, zbog toga on nije mogao na Svetsko prvenstvo u Brazilu, za koje je bio ozbiljan kandidat.

Roki je u Seriji A od 2003, sudija FIFA je već šest godina, a u 2013. bio je deseti na listi najboljih svetskih sudija (prvi Hauard Veb, ispred njega i Ricoli, Velasko Karbaljo, Proensa, Čakir...).

Firentinac nikada nije spadao u omiljene sudije u Seriji A i često je dovođen u vezu sa skandalima, a koliko voli da privlači pažnju govori podatak da je isključenjem Morate i Manolasa stigao do 9 crvenih kartona u 11 utakmica.

Njegove sistematske kardinalne greške na račun Intera su dokumentovane i sakupljene na ovom videu.

Interisti mu nisu ostali dužni, pa je u jesen 2011. nesrećni Đanluka Roki iz sela pored Firence prijavio policiji i medijima da mu nepoznata lica prete. Radi se o nezaposlenom čoveku koji ima tu nesreću da se zove kao sudija i živi blizu njega.

Nije ovo prvi put, zbog toga pratim njegove utakmice, da znam kada mogu da očekujem pretnje telefonom. Uvek se nadam da će suditi dobro“, pojadao se lokalnom listu nesrećni 44-godišnjak. „U svakom slučaju je neprijatno kad vam neko telefonom kaže da će vas ubiti“.

Neki od primera (Inter – Napoli i Juve – Đenoa na donjem snimku) pokazuju da se ni tada nije slepo držao granica kaznenog prostora pri dodeljivanju penala.

Roki je bio umešan i u legendarni slučaj sa utakmice Udineze – Napoli, kada je bukvalno oteo pobedu domaćinu, isključivši im dva igrača uz poklonjen penal gorstima. Ogorčeni Floro Flores mu je prišao posle meča i zatražio da zamene dresove, aludirajući da je Roki igrao za goste. Obratite pažnju na gornjem snimku da je Napolitancima i protiv Intera poklonio penal i crveni.

Roma je ostala nemoćna, a Juventusu su otvorena vrata ka novom skudetu. Pouke iz 2006. u Italiji očigledno nisu izvučene, a posledice nečasnih radnji i dalje teško oštećuju nekadašnju supersilu svetskog fudbala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu