Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.04.2014.

12:23

Barseloni zabranjeni transferi!

Disciplinski komitet FIFA kaznio je Barselonu zabranom transfera u naredna dva prelazna roka zbog kršenja pravila o dovođenju igrača mlađih od 18 godina.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Barselona je kažnjena i novčano sa 450.000 švajcarskih franaka, a ima rok do 90 dana da regulište status svih maloletnih igrača.

FIFA je sa pola miliona franaka kaznila i Fudbalski savez Španije (RFEF) zbog istog kršenja pravila, te mu dala rok od godinu dana da reguliše svoj sistem međunarodnih transfera maloletnih fudbalera.

Izrečena zabrana FIFA ne utiče na već dogovorene transfere Barselone, kao što je dolazak Alena Halilovića iz zagrebačkog Dinama.

Neimenovani predstavnik Barselone saopštio je španskom listu "AS" da su Katalonci potpuno mirni u vezi zabrane transfera igrača izrečene klubu zbog angažmana inostranih maloletnih fudbalera.

"Potpuno smo mirni. Radi se o uobičajenoj proceduri i imamo rok od 90 dana da objasnimo Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) sve okolnosti transfera igrača", rekao je predstavnik Barselone za španski list.

FIFA je utvrdila da su Barselona i RFEF prekršili nekoliko pravila u vezi sa međunarodnim transferima i prvom registracijom ne-španskih maloletnih fudbalera, te druga pravila u vezi sa registracijom nekih igrača u nacionalnom šampionatu. Istraga je obuhvatila nekoliko maloletnih fudbalera koji su registrovani i učestvovali u Primeri od 2009. do 2013. godine.

Prema pravilniku FIFA, međunarodni transfer fudbalera je dozvoljen samo ako je igrač stariji od 18 godina. Isto pravilo ipak predviđa tri ograničene okolnosti u kojima postoji odstupanje od zakona, a to može biti upotrebljeno samo nakon procene Podkomiteta za status igrača.

Disciplinska komicija FIFA je naglasila da je zaštita maloletnih igrača u međunarodnim transferima važno društveno i legalno pitanje, te da iako transfer može biti u korist mladog fudbalera, s druge strane može biti protivno interesima igrača kao maloletne osobe. Zbog toga FIFA zaključuje da je "interes u zaštiti i prikladnom razvoju maloletnika, i to mora prevladati sportske interese".

"Zaštita maloletnika je jedan od ključnih principa u sporazumu između FIFA, UEFA i Evropske komisije 2001. godine. Mladi fudbaleri su ranjivi i podložni eksploataciji i zlostavljanju u inostranstvu bez prave kontrole", ističe se u saopštenju FIFA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu