Nova vest
Fudbal

Petak, 28.03.2014.

13:47

PL: Slab Junajted ruši brend lige

Katastrofalna sezona Mančester Junajteda ugrožava brend Premijer lige, izjavio je izvršni direktor elitnog engleskog takmičenja Ričard Skadamor.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najtrofejniji engleski klub, koji je u 21 sezoni Premijer lige osvojio 13 titula, ove sezone je tek sedmi, posle serije katastrofalnih mečeva.

Junajted više nema nikakve šanse ni za mesto u Ligi šampiona, odbrana titule odavno je otpala, jer za Čelsijem zaostaju 18 bodova.

Kako se sezona razvijala, mnogi analitičari Premijer lige su mislili da će promena u vrhu dobro doći, posebno zbog toga što sedam kola pred kraj četiri tima konkurišu za titulu. Ispostavilo se da je pretpostavka bila pogrešna.

To je dvosekli mač. Kada najpopularniji klub ima loše rezultate, to vas košta – manja je gledanost i manje interesovanje u mnogim delovima sveta“, rekao je Skadamor za Blumberg.

Gledanost elitnog engleskog takmičenja je opala ove sezone na globalnom nivou. Iako čelnik takmičenja nije govorio o brojevima, ovakav istup podrazumeva da pad nije mali.

Junajted ima mnogo navijača širom sveta i oni žele da ekipa ponovo počne da pobeđuje“, rekao je Skadamor. „Uprkos tome mi moramo da poštujemo takmičenje, jer je to suština našeg posla“.

Globalna popularnost Premijer lige rasla je konstantno tokom prethodne dve decenije, a broj ljudi koji na različitim nivoima prate Junajted prelazi pola milijarde širom sveta.

Značaj navijača širom sveta ogleda se u ugovoru koji startuje ovog leta, i po kojem Premijer liga zarađuje dve milijarde funti od prenosa van matične zemlje (uz još tri milijarde za prava u Britaniji). Zarada od međunarodnih prava kasnije je počela da dramatično raste, ali joj je zato sada indeks rasta mnogo veći.

Prednost Premijer lige u odnosu na većinu vodećih klupskih takmičenja u Evropi je relativno uravnotežena podela zarade, po kojem je maksimalan raspon između novca koji klub dobija od televizije i takmičenja blizu 2 na 1, naspram Italije i Španije, gde vodeći klubovi zarađuju desetak puta više od onih sa dna tabele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu