Nova vest
Fudbal

Sreda, 06.03.2013.

19:44

LŠ: Juve rutinski, PSŽ strahovao

Ekipe Juventusa i Pari Sen Žermena plasirale su se u četvrtfinale Lige šampiona.

Izvor: N. Đorđević

Autor: N. Đorđević

Default images

'Bjanko-neri' su lako, kako se i očekivalo, potvrdili pobedu od 3:0 iz Glazgova nad Seltikom. Ovoga puta Juve je slavio 2:0 golovima Matrija i Kvaljarele, za ukupnih 5:0 u dvomeču.

U Parizu je viđen mnogo zanimljiviji revanš. Valensija je igrala hrabro i ofanzivno, ali nije uspela da nadoknadi minus. Gosti su poveli preko Žonasa u 55. minutu, da bi konačih 1:1 postavio Ezekjel Laveci 12 minuta kasnije. PSŽ je slavio sa ukupnih 3:2.

U utorak su odigrana prva dva revanš meča ove faze LŠ. Velika bura digla se oko super derbija na "Old Trafordu", dok je Dortmund, našeg Nevena Subotića, lagano uspeo da izađe na kraj sa ekipom Šahtjora.

Rezultati:
Juventus - Seltik 2:0(1:0) -- (3:0)
Pari Sen Žermen - Valensija 1:1(0:0) -- (2:1)

Utorak:
Borusija Dortmund
- Šahtjor Donjeck 3:0(2:0) -- (2:2)
Mančester Junajted - Real Madrid 1:2(0:0) -- (1:1)

12. mart:
Šalke 04 - Galatasaraj (1:1)
Barselona - Milan (0:2)

13. mart:
Malaga - Porto (0:1)
Bajern Minhen - Arsenal (3:1)

Tok mečeva:

Sastavi:

Juventus: Bufon - Barzalji, Marone, Bonuči, Padoin, Vidal, Pirlo, Pogba, Peluso. Matri, Kvaljarela.

Seltik: Forster - Metjus, Vilson, Venejama, Izagire, Samaras, Kajal, Ledli, Malgru, Komons, Hoper.

PSŽ: Sirigu - Van der Vil, Aleks, Silva, Maksvel, Matuidi, Mota, Šantom, Lukaš Mura, Pastore, Laveci.

Valensija: Guaita, Baranjan, Ruis, Metju, Sisoko, Albelda, Kosta, Feguli, Pareho, Žonas, Soldado.

- Krenuli su mečevi na oba stadiona, a trebalo bi napomenuti da pravdu na meču PSŽ - Valensiji deli srpska sudijska delegacija, predvođena glavnim arbitrom Miloradom Mažićem.

Pariz - 8. minut - 'Sveci' su od samog starta krenuli ofanzivno u želji da što pre reše pitanje pobednika. Uspeli su nekoliko puta da zaprete golu gostiju, uz dva kornera, ali ništa ozbiljnije se nije desilo. Nakon početnog pritiska Valensija se oslobodila. Najbliži golu su bili kada je Kosta proigrao Soldada, ali je odbrana PSŽ na vreme intervenisala.

Trivija - Valensija nije doživela poraz 33 godine na francuskom tlu, u osam mečeva zabeležili su po četiri pobede i remija.

Torino - 12. minut - Na "Juventus Areni" pomalo neočekivan početak. Seltik napada sa svih strana, ali se Juve uspešno brani. Kajal je uputio prvi šut na meču, ali je bio neprecizan, da bi 'Stara dama' zapretila tek posle 12. minuta igre preko Kvaljarele.

Pariz - 15. minut - Mogla je Valensija do vođstva. Pareho je proigrao Žonasa, ovaj odličnim pasom uposlio Soldada, Španac je uspeo da pobegde Silvi i izađe sam na Sirigua, ali je Italijan bio siguran. Posle početnog pritiska PSŽ, 'Slepi miševi' su se oslobodili i zaigrali mnogo bolje. Imaju sve više prostora i sve su bliži golu.

Trivija - Osam španskih klubova dolazilo je na "Park prinčeva', a samo je Deportivo uspeo da trijumfuje 2000. (3:1).

Torino - 24. minut - GOL -
Samo tri minuta nakon dobre šanse za goste, Matri postiže pogodak za Juve. Prvo je u Džo Ledli odlično šutirao u 21. minutu, a lopta je za malo otišla iznad Bufonove prečke, da bi samo tri minuta kasnije stigla kazna. Barzalji je ukrao jednu loptu, prosledio je do Kvaljarelje koji je uputio udarac, Forster je samo kratko odbio, a Matri je prosledio u gol.

Trivija -
Matri je ovim golom postao prvi igrač od Davida Trezegea, protiv Verdera 2006. godine, koji je postigao gol u oba meča u jednom dvomeču.

Torino - 28. minut - Mogao je Juve do 2:0. Seltik je posle gola krenuo ofanzivno, što je 'Dama iskoristila za brzu kontru. Kvaljarela je još jednom odlično prošao, uposlio Vidala na pet metara, ali je on ovaj šalje 'preko' stadiona.

Trivija - Juventus nije poražen na poslednjih 17 evropskih mečeva, nedostaju im samo tri da izjednače klupski rekord.

Pariz - 45. minut -
Veoma dobar tempo meča u Parizu. Obe ekipe igraju dosta eksplozivno, napad na napad, a Valensija je nešto konkretnija. Domaći uglavnom prete iz prekida i kornera, dok gosti lako izlaze na kraj s 'vezom' PSŽ i uspevaju da ugroze gol Sirigua.

Na oba stadiona završena su prva poluvremena...

Trivija - Juventus nije poražen u 29 mečeva na svom terenu kada je poveo. Ostvarili su 28 pobeda, uz samo jedan remi (Barselona 2003)

Trivija - Sve golove Juventusa u eliminacionim utakmicama Lige šampiona postiglo je ukupno osam igrača: Del Pjero, Amoruso, Konte, Trezege, Vijali, Vijeri i Matri.

Trivija - Bufon igra svoj 32. meč u Torinu, isto toliko ima i Alesio Takinardi. Prvi na listi je legendarni Alesandro Del Pjero sa 43 nastupa.

Pariz - 55. minut - GOL: Hrabra igra se isplatila Valensiji. Nastavili su gosti s istom igrom kao u prvom delu, što im se isplatilo već posle deset minuta igre. Blejz Matuidi je izgubio loptu na sredini terena, ona se odbila do Žonasa, Brazilac je povukao i šutirao, iz maske, za 1:0. Sirigu je uspeo da zakači loptu, ali s obzirom da je kasno uočio nije uspeo da je spreči da završi u golu.

Trivija - Valensija je tako i 20. put postigla gol protiv francuskih timova.

Torino - 61. minut -
Mogao je Juve do duplira prednost, ali je golman gostiju ponovo spasio svoj tim. Matri je, posle greške Malgrua, proigrao Kvaljarelu koji je odmah šutirao, ali je Forster odbija u korner.

Pariz - 67. minut - GOL: Samo 12 minuta nakon što su stigli do prednosti, gosti iz Španije su primili gol. Sav posao je praktično odradio Gameiro, nakon odbitka je slopta sitgla do Lavecija kome je golman Valensije prvo obranio udarac u situaciji 'jedan na jedan' ali iz drugog pokušaja Argentinac je kolenom uspeo da izjednači na 1:1.

Torino - 65. minut - GOL: Juventus je i definitivno u narednoj rundi. Pirlo je poslao fenomenalan dijagonalni pas do Vidala, Čileanac je primirio grudima i izbacio golmana gostiju, prosledio loptu do Kvaljarele, koji je šalje u praznu mrežu i kruniše svoju odličnu partiju.

Trivija -
Laveci je postigao gol protiv Valensije i tako postigao bar jedan pogodak na poslednja četiri meča PSŽ u LŠ. Jedan meč više od njega ima legendarni Žorž Vea.

Trivija - Brazilac Žonas je postigao svoj peti gol u LŠ ove sezone, i tako se izjednačio sa Alanom (Braga) i Oskarom (Čelsi) po broju golova.

Biće potrebno čudo...

- Juventus će protiv Seltika igrati sa devet igrača italijanske nacionalnosti, to se poslednji put desilo 2002. godine protiv Leverkuzena u istom takmičenju. Tada se pored Đanluiđija Bufona, na terenu se našao i sadašnji strateg "Stare Dame" Antonio Konte.

- Dinamo iz Bukurešta je jedini tim koji je uspeo da nadoknadi minus od tri gola iz prvog meča, u okviru Evrokupova. Oni su u sezoni 2008/09 izbacili ekipu Libereca posle penala.

- Pred izabranicima Nila Lenona nalazi se gotovo nemoguć zadatak. Potrebna su im tri pogotka, uz mirovanje sopstvene mreže, da bi došli bar do produžetaka. Pored sve 'muke', u prilog im ne ide ni činjenica da nemaju niti jednu pobedu u Italiji, Španiji i Francuskoj na ukupno 33 gostovanja.

- Pre tačno 3000 hiljade nedelja odigran je prvi meč Kupa Šampiona. Septembra 1955. godine u Lisabonu, Sporting i Partizan odigrali su nerešeno 3:3.


- Andrea Pirlo odigraće svoj 33. meč u nokaut fazi LŠ, čime dolazi na samo jedan nastup od rekordera Paula Maldinija.

- U redovima Valensije, David Albelda odigraće 57 meč za 'Slepe miševe' i doći, takođe, na samo jedan nastup od rekordera Kanjizaresa.

- Seltik ima 23 pobede, remi i poraz na dosadašnjim gostovanjima u LŠ, s tim da je jedina pobeda ostvarena u Moskvi ove sezone.

- PSŽ nikada nije eliminisan iz takmičenja posle pobede u prvom meču, uzgred, nisi poraženi na poslednja 22 meča na "Parku prinčeva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve