Nova vest
Fudbal

Sreda, 22.08.2012.

20:08

Crvena zvezda - Bordo (21.00)

Crvena zvezda dočekuje Bordo u četvrtak, u prvom meču po povratku na klupu Aleksandra Jankovića.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Posle turbulentnih nekoliko dana, tokom kojih su klub napustili Robert Prosinečki i Evandro Gebel, crveno-beli moraju ponovo da se usredsrede na teren.

Rival teško da je mogao da bude teži – Žirondinci su odlično počeli sezonu, sa dva trijumfa, a do Evrope su stigli zahvaljujući sjajnom finišu prošlog šampionata, pa imaju osam vezanih pobeda, što je rekord kluba.

Protivnici iz Francuske su Zvezdi donosili podeljena osećanja. Rival u Bariju, u najvećem meču klupske istorije, bio je marsejski Olimpik, a sedam godina kasnije na penale je pobeđen Mec.

Međutim, od tadašnje sjajne partije na Marakani, kada su Bunjevčević i Drulić munjevito bacili na kolena ekipu iz Lorene, usledili su neuspesi u nizu, počev od revanša u Mecu (1:2 posle 120 minuta).

U poslednjih 12 godina Zvezda je odigrala osam mečeva sa Francuzima, bez ijedne pobede. Već u sledećoj rundi izbacio ih je Lion (1:2, 2:3), a sledeće godine Monpelje (0:1 i 2:2, doduše, oba puta je Zvezda domaćin bila u inostranstvu).

Najbolniji poraz usledio je u poslednjem kolu grupe u Ligi UEFA 2005, kada je crveno-beli tim ispustio dva gola prednosti i golom tadašnjeg tinejdžera Kevina Gameira sprečen da dođe do evropskog proleća rezultatom 2:2.

Prošle godine duplu pobedu nad Zvezdom ostvario je i Ren, koji je jedini pobedio na Marakani (2:1), da bi u Bretanji razotkrio sve rupe u Zvezdinoj igri (4:0). Ovo je trebalo da bude odlična provera koliko je Zvezda napredovala za godinu dana sa Robertom Prosinečkim, ali je Veliki Žuti napustio klub u ponedeljak ujutro.

Priliku je drugi put dobio Aleksandar Janković. I kroz njegovu kratku trenersku karijeru vidimo sunovrat srpskog fudbala za samo nekoliko godina – on je pre 4 leta bez reči i poraza u domaćoj ligi smenjen sa pozicije, a klub je preuzeo Zdenjek Zeman. Čeh je otpušten već na kraju avgusta te godine, jer nije uspeo pored Apoela da se plasira u Ligu Evrope. Danas je pobeda nad nekim kiparskim timom ozbiljan uspeh za naše ekipe, a nade u dalji prolaz u Evropi svedene su na minimum još pri žrebu.

Janković kaže da je Bordo vrlo jak tim, ali da Zvezda nije potpuni autsajder, kakvom je predstavljena u javnosti. Na drugoj strani, predstavnici Bordoa su svesni Zvezdine istorije, ali i današnje realnosti.

Uprkos svim problemima sa kojima se klub iz Ljutice Bogdana suočava, karte su gotovo rasprodate.

Da li će Zvezda na teren sa svim raspoloživim igračima znaće se tek u redu uveče, kada bude provereno zdravstveno stanje Maksimovića i Milivojevića. Kasalica mora da odleži tri žuta kartona, a u konkurenciji bi prvi put od dolaska u klub mogao da se nađe centarfor Eli Babalj.

Meč na stadionu Crvene zvezde počinje u 21 čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu