Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 20.08.2012.

19:31

Janković ponovo na klupi Zvezde

Aleksandar Janković će danas biti predstavljen kao novi trener Crvene zvezde. Janković će paralelno i dalje voditi mladu reprezentaciju Srbije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Iako je u ponedeljak uveče izgledalo da je dogovor postignut, to se desilo tek ujutro, a sve će biti ozvaničeno u 14 časova.

Dosadašnji trener Robert Prosinečki podneo je u ponedeljak ujutro ostavku pošto je sporazumno raskinuo ugovor sa 'crveno-belima' posle 20 meseci na mestu šefa stručnog štaba.

Selektor mlade reprezentacije Srbije Aleksandar Janković je već bio trener crveno-belih od novembra 2007. do juna 2008. godine. Zvezda je tada ostala bez trofeja, ali je ostvarila najubedljiviju derbi pobedu u ovom veku - 4:1.

Odlazak Prosinečkog, navodno je iznenadio upravu Zvezde. Naredni trening fudbalera Crvene zvezde održaće se u utorak u 19 časova, a trebalo bi da mu prisustvuje povratnik na klupu.

Zvezda je u prvom meču nove sezone u Superligi Srbije kao domaćin igrala sa Radom 2:2, iako je od 25. minuta imala igrača više na terenu.

"Crveno-beli" će u četvrtak u 20.45 igrati na svom stadionu protiv francuskog Bordoa prvu utakmicu poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Povratak "srpskog Murinja"

Aleksandar Janković, čiji je nadimak iz prošlog boravka na Marakani "srpski Murinjo", kratko je bio fudbaler (dva meča za Zvezdu), a trenersku karijeru počeo je veoma rano, kao asistent Slavoljuba Muslina.

Prvi period na Marakani proveo je sa 27 godina, kada je Muslin posle pet godina vratio titulu Zvezdi. U klub su se opet vratili četiri godine kasnije, ponovo sa šampionskim ishodom, a u tandemu su radili i u Levskom, Lokerenu, Metalurhu iz Donjecka i moskovskoj Lokomotivi.

Razdvojili su se u leto 2007, kada je Janković preuzeo skautiranje narednih protivnika crveno-belih u doba kada su treneri bili najpre Boško Đurovski, pa Milorad Kosanović. Kada se kratki Kosanovićev boravak okončao debaklom u Solunu protiv Arisa, Janković je dobio priliku da se oproba kao priv trener matičnog kluba, sa samo 35 godina.

Do tog trenutka Zvezda je već realno izgubila trku za titulu sa Partizanom, a sve što je mogao da uradi tim bio je da dobije derbi na praznoj Marakani ubedljivim rezultatom 4:1.

Na kraju sezone jedna od prelaznih garnitura na čelu kluba odlučila je da Jankovića prebaci na mesto šefa omladinske škole, a da na mesto glavnog trenera dovede iskusnog Čeha Zdenjeka Zemana, koji će se zadržati u klubu samo do kraja avgusta i ispadanja od Apoela, posle kojeg je Beograd napustila i kompletna uprava.

Janković je tokom 2009. samostalno preuzeo Lokeren, u kojem je već dva puta bio asistent Muslinu. U klubu je ostao pola godine.

Mesto selektora mlade reprezentacije preuzeo je kada prethodna generacija nije uspela da se kvalifikuje za EP 2011, prvi put posle četiri uzastopna učešća na finalnim turnirima.

Dva kola pred kraj grupe Srbija vodi u grupi, sa dva boda više od Danske i pet od Makedonije. Za ulazak u plej of fazu potrebno je osvojiti grupu ili biti među četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije, a naš tim ima realne izglede i za jedno i za drugo. Do kraja preostali su dueli u Danskoj 7. septembra i sa Makedonijom kod kuće tri dana kasnije. U njima će Janković sedeti na klupi nacionalnog tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu