Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 07.05.2012.

15:04

Stark sudi finale Lige Evrope

Nemački fudbalski sudija Volfgana Stark sudiće u sredu u Bukureštu meč finala Lige Evrope između Atletiko Bilbaa i Atletiko Madrida saopštila je UEFA.

Izvor: MJ

Autor: MJ

Default images

Starkovi pomagači na terenu biće takođe Nemci Jan-Hendrik Salver i Majk Pikl, koji će biti linijske sudije, dok će četvrti sudija biti Francuz Stefan Lenoj.

Pomoćne sudije iza gola biće Starkovi sunarodnici Florijan Majer i Denis Ajtekin, dok će Mark Borš biti Starkova zamena u slučaju povrede ili nekih drugih nepredviđenih okolnosti.

42-godišnji Stark koji je član Nemačke fudbalske federacije od 1994. sudio je 53 meča u drugoj Bundesligi, pre nego što je 1997. prešao u viši rang.

Međunarodne mečeve počeo je da sudi 1999. i iza sebe ima ukupno 89 nastupa na UEFA takmičenjima.

U svojoj karijeri sudio je na Svetskom kupu za fudbalere do 17 godina na Novom Zelandu 1999, kao i na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Švedskoj.

2001. godine mesec dana je proveo u Japanu gde je sudio na mečevima japanske J-lige, a na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. sudio je tri meča.

Stark je do sada sudio na 18 utakmica UEFA Lige Evrope, od čega na dve ove sezone. Prva je bila utakmica između Mančester sitija i Porta, a druga između Sportinga i Metalista u četvrtfinalu.

Nemac iza sebe ima i 52 utakmice UEFA Lige šampiona.

Čelnici UEFA smatraju da iskusni sudija kao što je Stark, koji je između ostalog i jedan od 12 sudija na predstojećem Mundijalu u Poljskoj i Ukrajni, može da izdrži pritisak i atmosferu na Nacionalnom stadionu u prestonici Rumunije.

Mislim da svaki sudija sa mojim iskustvom može da se fokusira na meč i iskontroliše sumnjive situacije. Atmosfera može da stvori blagi pritisak na utakmicama kao što je ova, ali kao sudija to morate da naučite da ignorišete i da se koncentrišete na vaš glavni zadatak, a to je suđenje“, rekao je Stark za sajt UEFA.

On je istakao i koliko je važno da sudija od starta postavi autoritet na terenu, kako bi utakmica tekla kako valja.

Prvi minuti utakmice su najbitniji, ne samo za igrače, već i za sudije, kako bi se ušlo dobro u meč. Prvih par odluka koje donesete na utakmici određuju tok utakmice i daju vam određenu sigurnost. I ako tih prvih par odluka budu dobre, onda će ostatak meča biti lak“, dodao je Stark.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu