Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 08.03.2012.

21:04

LE: Bilbao pobedio Junajted!

Spektakularnu utakmicu na "Old Trafordu" odigrali su Mančester junajted i Atletik Bilbao u osmini finala Lige Evrope, a gosti su pobedili sa 3:2 (1:1).

Izvor:

Autor:

Default images

U utakmici koju ste mogli da gledate u direktnom prenosu na televiziji B92, Vejn Runi je postigao prvi i poslednji gol na meču.

Valensija je pobedila PSV Ajndhoven sa 4:2, iako je posle 56 minuta bilo 4:0. AZ je u Alkmaru dobio Udinze sa 2:0, dok su Standard i Hanover u Liježu odigrali nerešeno 2:2

Na četiri utakmice osmine finala koje su počele u 21.05h postignuto je čak 17 golova (4.25 po meču).

Na najzanimljivijem meču odigranom na "Teatru snova" između dva gola Runija (drugi sa bele tačke) odlični i ofanzivni Atletik je postigao tri. Fernando Ljorente je posle dodavanja Suasete postigao izjdnačujući gol u 44. minutu. Runi je prvi gol postigao u 22. minutu, pošto je natrčao na odbijenu loptu posle udarca Ernandesa i odbrane Irazioza. Baskijci su preokrenuli rezultat u 75. minutu kada je De Markos savladao De Heu.

U 90. minutu Munijan je postigao gol za 3:1 posle neshvatljive rekacije Rafaela. Šut De Markosa De Hea je zaustavio, lopte je išla ka Rafaelu koji nije bio svestan da mu iza leđa utrčava Munijan koji je kada je stigao do lopte lako pogodio mrežu De Hea.

Ipak minut kasnije je opravdano dosuđen penal za Junajted, a Vejn Runi je bio siguran sa bele tačke za konačnih 3:2. Gosti iz Španije se zasluženo u Bilbao vraćaju sa golom prednosti jer su tokom celog meča igrali otvoren, napadački i atraktivan fudbal.

Treći gol Atletik je postigao pošto je sudija Florijan Majer prekinuo igru, odnosno napada Junajteda jer je Evri spala kopačka sa stopala. Usledila je kontra Baskijaca i već opisani gol Munijana posle šuta De Markosa.

Gradski rival Junajteda, Mančester siti, poražen je u Lisabonu od Sportinga sa 1:0 u utakmici koju ste takođe mogli da gledate u direknom prenosu na televiziji B92.

Ferguson i Bijelsa su na teren poslali sledeće sastave:

Mančester junajted: De Hea – Evra, Evans, Smoling, Rafael – Džons, Gigs, Park, Jang, Runi – Ernandes.
Atletik Bilbao: Irazioz – Orteneče, San Hoze, Martines, Iraola – Ander Erera, De Markos, Ituraspe – Munijan, Susaeta, Ljorente.

Oba tima su u utakmicu ušla otvoreno, pa se u prvih deset minuta meča igralo brzo, ali nije bilo pravih šansi. Veteran Rajan Gigs koji je odigrao svoju 902. utakmicu u dresu Junajteda (izjednačio rekord Paola Maldinija iz Milana) prvi je šutirao ka golu gostiju u trećem minutu, ali je San Hoze izblokirao njegov udarac.

Gigs je pet minuta kasnije izveo slobodan udarac, ali je Irazioz lako intervenisao. Martines je minut kasnije presekao dodavanje Junajteda, Fernando Ljorente je prošao kroz sredinu odbrane Junajteda, ali je Evans ipak zaustavio najboljeg strelca Atletika. Prvu ozbiljniju intervenciju golman David de Hea je imao u desetom minutu kada je zaustavio šut Munijana.

Bilbao je stvorio još dve poluprilike, ali je domaći tim postigao prvi gol u 22. minutu. Gigs je učestvovao u akciji kod postizanaj gola, pošto je proigrao Ernandesa koji je „zalomio“ svog čuvara i šutriao, Irazioz je odbranio, ali je na odbijenu loptu natrčao Vejn Runi i postigao gol.

Primljen gol nije poremetio tim Marsela Bijelse (koji je meč sa klupe Bilbaa gleda u trenerci) koji je nastaivio sa napadima. Susaeta je u 31. minut posle dodavanja Ljorentea bio brži od svog čuvara, lobovao je golmana de Heu, ali je lopta otišla pored desne stative gola Junajteda.

Do zasluženog gola Ateltik je stigao u 44. minutu. Dvostruki strelac u meču Primere sa Real Sosijedaom Susaeta odlično je centrirao sa desne strane, Fernando Ljorente je odlično utrčao i sa pet metara od gola udarcem glavom savladao de Heu.

I u drugom poluvremenu gosti iz Baskije su igrali bolje i lako stvarali prilike ispred gola de Hee i štoperskog para Smoling- Evans. Odmah na početku drugog poluvremena igrači Atletika su "torpedovali" gol de Hee. Od 49. do 52. minut španski golman je sjajno intervenisao čak tri puta. Jednom je šutirao Munijana, a dva puta stelac prvog gola Fernando Ljorente.

Potpuno zasluženo Bilbao je postigao i drugi gol na meču. Ander Herera je izveo slobodan udarac, De Markos je, čini se, izbegao ofsajd poziciju i postigao gol u 72. minutu. Menadžer Junajteda Ser Aleks Ferguson je u 55. minutu zbog povrede glave morao da zameni Krisa Smolinga. Enlgeski štoper je i na utakmici sa Holandijom na "Vembliju" (2:3) povredio glavu. U igru je ušao Karik, a Fil Džons se povukao u odbranu. Anderson i Nani su 61. i 75. minutu zamenili Parka i Gigsa.

Baskijci su preokrenuli rezultat u 75. minutu kada je de Markos savladao De Heu. U 90. minutu Munijan je postigao gol za 3:1 posle neshvatljive rekacije Rafaela. Šut De Markosa De Hea je zaustavio, lopte je išla ka Rafaelu koji nije bio svestan da mu iza leđa utrčava Munijan koji je kada je stigao do lopte lako pogodio mrežu De Hea. Ipak minut kasnije je opravdano dosuđen penal za Junajted, a Vejn Runi je bio siguran sa bele tačke za konačnih 3:2.

Veliki gol golova postignuto je i na preostale tri utakmice, najviše u Valensiji, šest.

Valensija posle prvih 45 minuta vodila sa čak 3:0 protiv PSV Ajndhovena. Dva gola postigao je Roberto Soldado, a vodeći gol postigao je Viktor Ruis u jedanaestom minutu. PSV je prošlog vikenda u derbiju holandskog prvenstva izgubio sa čak 6:2 od Tventea. Već na početku drugog poluvremena bilo je 4:0, gol je postigao Pjati u 56. minutu.

Holanđani su u poslednih deset minuta postigli dva važna gola. Prvi gol postigao je najbolji strelac Toivonen u 83. minutu sa bele tačke, a u 90. minutu je opuštenja odbrane Valensije iskoristio Vijnaldum i najavio zanimljiv revanš u Ajndhovenu pošto će PSV-u biti dovoljna pobeda od 2:0 za prolaz u četvrtinu finala.

Hanover je poveo u Liježu golom Štindla iz jedanaesterca u 22. minutu. Međutim Standard je preokrenuo rezultat u svoju korist u narednih osam minuta. Bujens je izjednačio u 27. minutu, a tri minuta kasnije Čite je postigao gol za 2:1. Fudbaler koji je nosi odres Mančester junajteda Mame Biram Dijuf golom u 56. minutu postavlja konačan rezultat - 2:2.

Golova u prvom poluvremenu nije bilo samo na utakmici u Alkmaru gde su igrali AZ i Udineze. U italijanskom timu nije bilo srpskog reprezentativca Dušana Baste koji je na poslednjoj utakmici istegao butni mišić.

Holanđani su golovima Martensa i Falkenburga u poslednjih pola sata igre stigli do pobede od 2:0 i sa lepom prednošću će otputovati u Udine sledeće nedelje.

Liga Evrope, osmina finala (21.05h):
Mančester junajted – Atletik Bilbao 2:3 (1:1)
Runi 22, 90p Ljorente 44, de Markos 75, Munijan 90
Standar Lijež – Hanover 2:2 (2:1)
Bujens 27, Čite 30 Štindl 22p, Mame Biram Dijuf 56
Valensija – PSV Ajndhoven 4:2 (3:0)
Viktor Ruis 11, Soldado 12, 43p, Pjati 56 Toivonen 83p, Vijnaldum 90
AZ Alkmar – Udineze 2:0 (0:0)
Martens 63, Falkenburg 84

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu