Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 21.11.2011.

05:44

Bekamu titula za oproštaj od LA

Dejvid Bekam okončao je titulom šampiona karijeru u američkoj fudbalskoj ligi, pošto je LA Galaksi u finalu MLS kupa pobedio Hjuston Dajnamo 1:0.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Jedini gol na utakmici odigranoj na Houm Dipo stadionu u Los Anđelesu postigao je američki reprezentativac Lendon Donovan u 72. minutu.

Galaksi je tako stigao do treće titule u 16 godina dugoj istoriji MLS, u svom sedmom nastupu u finalima. Hjuston je takođe igrao za treću titulu, ali je prvi put poražen u završnom meču.

Od samog početka su fudbaleri Galaksija bili upadljivo bolji rival, koristeći činjenicu da se finale igralo na njihovom terenu, pred rasprodatim Houm Dipo stadionom.

Međutim, domaći su propuštali prilike, posebno Adam Kristman, pa je u nekoliko navrata izgledalo da bi mogli da budu kažnjeni od izuzetno čvrstih gostiju, koji po pravilu najbolje zaigraju kad počne plej of.

Gol ovogodišnjeg pojačanja Robija Kina poništen je posle 12 minuta drugog poluvremena zbog minimalnog ofsajda (ako ga je uopšte bilo), ali je u 72. minutu pobednik rešen.

Prikladno, akciju su organizovali momci koji su sa uspehom nastupali u Premijer ligi – Bekam je glavom spustio loptu za Kina, koji je uz fintu poslao pâs u prostor, a Donovan je utrčavši u šenaesterac manirom rasnog strelca matirao Talija Hola, spoljnom stranom kopačke u dalji ugao.

Lendon Donovan je uz pobednički gol, njegov treći u MLS finalima i 20. u plej of utakmicama, dobio i nagradu za najboljeg igrača finala.



Galaksi je tek drugi klub u istoriji koji je titulu osvojio na svom stadionu, posle DC Junajteda 1997. godine. Sada je samo prestonički tim sa četiri titule iznad ekipe iz Kalifornije.

Ovom pobedom ekipa iz Los Anđelesa potvrdila je dominaciju u ligi, s obzirom da je osvojila i Supporters Shield, nagradu za najbolji tim u regularnoj sezoni (drugu godinu u nizu). Od prve titule Galaksija (2002) samo je Kolambus pre tri sezone uspeo da objedini dva trofeja.

Bekam je ovom utakmicom završio petogodišnju američku epizodu u svojoj karijeri, i sada se seli u Evropu, najverovatnije u Francusku ili Englesku. Očekuje se da će na OI u Londonu on biti kapiten reprezentacije Velike Britanije, iako će u tom trenutku imati 37 godina i 3 meseca.

Osvajanjem titule šampiona u MLS Bekam je postao prvi britanski fudbaler u poslednjih 19 godina koji je bio prvak u tri države (6 titula sa Mančester Junajtedom, po jedna sa Realom i Galaksijem), posle Trevora Stivena (Everton, Marsej, Rendžers).

„Bilo je krajnje vreme, dugo smo ovo čekali. Drago mi je što se konačno san ispunio, isplatilo se pet godina truda. Svi su bili sjajni, navijači, vlasnici, saigrači. Rekao sam odavno da ću posle ove utakmice otići, otišao bih i da se kojim slučajem nije dogodilo ovo“, rekao je Bekam ophrvan emocijama na kraju meča.

Sledeće sezone u MLS se uključuje i Montreal Impakt, pa će liga imati 19 klubova, od toga tri u Kanadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu