Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 01.04.2010.

23:06

LE: Benfika sa penala do pobede

Fudbaleri portugalske Benfike savladali su u Lisabonu Liverpul rezultatom 2:1, u prvom meču četvrtfinala Lige Evrope.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Prednost domaćeg terena u prvim utakmicama četvrtfinala iskoristile su i ekipe Fulama i Hamburga. Engleski Fulam je na svom 'Krejven Kotidžu' savladao nemački Volfsburg sa 2:1, a istim rezultatom je Hamburg pobedio Standard iz Liježa. Jedino Valensija, u duelu sa Atletikom iz Madrida, nije uspela da iskoristi prednost domaćeg terena, pošto je meč na 'Mestalji' završen bez pobednika (2:2).

Benfika - Liverpul 2:1 (0:1)

Fudbaleri Benfike savladali su engleski Liverpul (2:1) u prvom meču četvrtfinala Lige Evrope. Portugalci su do trijumfa na stadionu ’La Luš’ stigli posle preokreta, golovima Paragvajca Oskara Kardosa iz penala.

Gosti su odlično otvorili meč pošto su već u devetom minutu poveli golom Danca Danijela Agera. Prethodno je Maksi Pereira faulirao kapiten Liverpula Stivena Džerarda, koji potom dodaje loptu Ageru, a Danac spretno, petom, uspeva da savlada golmana Žulija Cesara. Lopta je na putu do gola zakačila Brazilca Luisaa, koji je bio strelac u poslednjem duelu ova dva kluba u osmini finala Lige šampiona 2006. godine.

Samo tri minuta kasnije Kardoso propušta prvu priliku za Benfiku. Posle centaršuta Anhela Di Marie golman Liverpula Pepe Reina bio je neodlučan, ali Paragvajac to nije uspeo da iskoristi, pošto šutira veoma neprecizno, preko gola. Raspoloženi Kardoso samo pet minuta kasnije ponovo ima priliku, ali je još jednom bio neprecizan. Domaći fudbaleri nastavljaju da napadaju i vrše pritaisak na igrače Liverpula, koji u tim trenucima igraju veoma nepovezano. Portugalci su potpunosti kontrolisali sredinu terena, međutim, prvenstveno Kardoso i Di Maria nisu uspeli da materijalizuju brojne prilike.

U 30. minutu Liverpul ostaje sa deset igrača na terenu. Luisao je na sredini terena faulirao Toresa, posle čega dolazi do koškanja sa Babelom, koji zbog toga dobija crveni karton. U poslednjih 15 minuta prvog poluvremena Liverpul je bio pod ogromnim pritiskom, ali fudbaleri Benfike do odlaska na odmor nisu uspeli da savladaju golmana Reinu.

U 37. minutu Tores postiže gol za Liverpul, ali je taj pogodak potpuno opravdano poništen zbog ofsajda Dirka Kujta.

U nastavku meča domaći igrači nastavljaju da opsedaju gol Liverpula u pokušaju da stignu do izjednačenja. Benfika posle velike borbe stiže do izjednačenja u 59. minutu. Prvo je Di Maria iz slobodnog udarca pogodio stativu, da bi u nastavku akcije lopta stigla do Pabla Aimara koga u kaznenom prostoru ruši Emilijano Insua, a sudija bez razmišljanja dosuđuje penal za Benfiku. Kardoso ne propušta sjajnu priliku i udarcem sa 11 metara poravnava rezultat na1:1.

Nakon izjednačenja tempo igre pada, a gosti najbolju šansu u drugom poluvremenu propuštaju u 76. minutu. Tores je osvojio loptu na sredini terena i posle brze kombinacije sa Kujtom izbija ispred golmana, ali potpuno dekoncentrisani Španac ne uspeva da realizule kolosalnu priliku.

Samo dva minuta kasnije Benfika zahvaljujući novom penalu stiže do prednosti. Džejmi Karager u pokušaju da blokira centaršut igra rukom u svom kaznenom prostoru, a Kardoso sa bele tačke ponovo vara Reinu za vođstvo Benfike od 2:1. Do kraja meča nije bilo izglednijih prilika, a čini se da su obe ekipe zadovoljne ovakvim rezultatom. Benfika je iskoristila prednost domaćeg terena i na 'Enfild' putuje sa golom prednosti, dok Liverpul, koji je 60 minuta igrao sa igračem manje, ima aktivan rezultat pred revanš koji se igra kroz sedam dana.

Fulam – Volfsburg 2:1 (0:0)

Pobedom nad Volfsburgom rezultatom 2:1 na svom „Krejven Kotidžu“ Fulam se približio plasmanu u polufinale Lige Evrope.

Golovima Bobija Zamore i Demijena Dafa Fulam je ušao u poslednje minute utakmice sa prednošću od 2:0, ali je umor, tačnije 53. utakmica ove sezone za londonski klub, učinio svoje što je iskoristio Aleksander Madlung i nemačkom šampionu doneo utešni gol u Londonu.

Posle prvog poluvremena bez golova Volfsburg je bio tim koji je više napadao, ali su domaćini bili ti koji su koji su došli do vođstva u 59. minutu preko Zamore, a prednost je posle samo četiri minuta udvostručio Daf. Madlung je konačni rezultat postavio u 89. minutu i tako svom timu doneo važan gol pred revanš u Nemačkoj.

Valensija – Atletiko Madrid 2:2 (0:0)

Duel dva španska tima pružio je veliko uzbuđenje i mnoštvo golova na „Mestalji“, ali su na kraju Valensija i Atletiko Madrid završili meč sa po dva gola u svojim mrežama.

Sva četiri gola postignuta su u drugom poluvremenu, a Atletiko je dva puta bio u vođstvu, dok je Valensija bila ta koja je morala da ’juri’ rezultat. U prvom poluvremenu obe ekipe su imale mnoštvo prilika, ali nijedna nije uspela da pogodi protivničku mrežu.

Atletiko je prvi put poveo u 59. minutu preko Dijega Forlana, dok je Valensija izjednačila golom Manuela Fernandesa osam minuta kasnije. Drugi gol za Madriđane postiže Antonio Lopes u 72. minutu, a konačni rezultat meča postavla David Vilja deset minuta kasnije.

Hamburg – Standard 2:1 (2:1)

Zahvaljujući trijumfu nad belgijskim Standardom ekipa Hamburga je ostala u igri za plasman u polufinale Lige Evrope. San bundesligaša se, ipak, ne završava plasmanom među četiri ekipe već u finalu, koje se igra baš na njihovom stadionu 12. maja.

Belgijanci su poveli sa 1:0 u 31. minutu preko Dijemuersija Mbokanija, ali je Mladen Petrić domaćoj ekipi doneo izjednačenje već posle tri minuta sa bele tačke, dok je Rud van Nistelroj doneo prednost Hamburgu na isteku prvog poluvremena.

Uprkos brojnim šansama u drugom poluvremenu rezultat se nije menjao, a Nemci pred revanš u Liježu imaju solidnu prednost i šansu da se nađu među četiri najbolje ekipe u Ligi Evrope.

Rezultati četvrtfinala Lige Evrope:
Fulam - Volfsburg 2:1
(0:0)
Zamora 59, Daf 63 - Madlung 89
Valensija - Atletiko Madrid 2:2 (0:0)
Fernandes 67, Vilja 82 - Forlan u 59, Lopes 72
Benfika - Liverpul 2:1 (0:1)
Kardoso 59, 79 - Ager 9
Hamburg - Standard Lijež 2:1 (2:1)
Petrić 42, Van Nistelroj 45 - Mbokani 31

Revanš susreti se igraju 8. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve