Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 30.11.2009.

19:38

'Orlovi': Het-trik Pantelića

Proteklog vikenda srpskih fudbalskih internacionalaca imalo je uspešne nastupe u ligama širom Evrope.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najuspešniji je bio Marko Pantelić koji je postigao het-trik u pobedi Ajaksa, a u strelce su se u upisali i Krasić, Lazović, Kuzmanović, Marić. Dobru partiju prikazao je Branislav Ivanović čiji je Čelsi bio ubedljiv protiv Arsenala (3:0) u derbiju kola u Premijer ligi. Zoran Tošić je nešto ranije postigao dva pogotka za tim rezervi Mančester Junajteda.

Engleska

Branislav Ivanović bio je naš najubolji igrač proteklog vikenda u Premijer ligi. 25-godišnji odbrambeni fudbaler jedan je od najzaslužniji što Arsenal nije postigao gol u derbiju sa Čelsijom (3:0). “Plavci” su stigli do 12. pobede u domaćem šampionatu i dalje beže Mančester Junajtedu pet bodova. Nemanja Matić, koji je skoro debitovao za 'Plavce', nije bio u kombinaciji za meč na Emirejtsu.

Mančester Junajted je savladao Portsmut sa 4:1, a Nemanja Vidić je proveo svih 90 minuta na terenu i zaradio je žuti karton. Tim srpskog reprezentativca nije bio uspešan u sredu u Ligi šampiona kada je na Old Trafordu poražen minimalnim rezultatom od Bešiktaša. Vidić i njegovi saigrači u odbrani napravili su nekoliko grešaka što ih je koštalo gola. Nenad Milijaš ušao je u 66. minutu utakmice Vulverhemptona i Birmingema, ali nije uspeo da spreči poraz “vukova” od 1:0.

Zoran Tošić ponovo je pružio još jednu dobru partiju u rezervama Mančester Junajteda. 22-godišnji reprezentativa Srbije postigao je dva gola u pobedi nad Halom 2:1. Tošić je u 58. minutu primio loptu na 25 metara iskosa od gola, prošao četvoricu defanzivaca i iz peterca prosledio loptu u mrežu. “Tigrovi” su izjednačili u 77. minutu, a bivši fudbaler Partizana postigao je odlučujući pogodak u sudijskoj nadoknadi.

Italija

Dejan Stanković proveo je svih 90 minuta u pobedi Intera nad Fiorentinom 1:0 u derbiju kola Serije A. Šampion Italije je samo četiri dana ranije poražen od Barselone na Kamp Nou u Ligi šampiona, ali je dominacija u italijanskom prvenstvu nastavljena. Jedini strelac na meču bio je Dijego Milito iz penala. Lacio je vezao i 12. utakmicu bez pobede pošto je igrao bez golova sa Bolonjom. Aleksandar Kolarov igrao je svih 90 minuta. Solidne partije pružili su Aleksandar Luković i Dušan Basta u sigurnoj pobedi Udinezea nad Livornom 2:0. Luković je asistirao Floru Floresu za drugi gol "zebri" u 38. minutu.

Španija

Srpski fudbaleri koji igraju u španskoj Primeri nisu proveli mnogo vremena na terenu sa izuzetkom Ivice Dragutinovića. Defanzivac Sevilje postigao je autogol Uniree u Ligi šampiona, koji je doneo pobedu rumunskoj ekipi. Loše je reagovao posle slobodnjaka Brandana i glavom poslao loptu u svoju mrežu za konačnih 1:0. Dragutinović je bio u timu i u porazu remiju sa Malagom (2:2) u domaćem šampionatu. Sa druge strane nije bilo Milana Stepanova koji je preležao grip. Istog dana je Valensija odigrala 1:1 sa Majorkom, a Nikola Žigić je odigrao poslednja dva minuta.

Francuska

Grenobl je propustio šansu da stigne do prve pobede u francuskom šampionatu od početka sezone, Lorijen je u sudijskoj nadoknadi postigao gol i izjednačio na 2:2. Danijel Ljuboja je igrao do 69. minuta i propustio vrlo dobru priliku da postigne šesti gol u ligi, a bivši fudbaler PSŽ-a bio je i jedini srpski internacionalac koji je igrao u Ligi 1 u proteklom kolu.

Nemačka

Borusija iz Dortmunda je posle dva uzastopna remija konačno zabeležila trijumf u Bundesligi i prešla 20 bodova na tabeli. “Milioneri” su pobedili Hofenhajm rezultatom 2:1, a odlučujući momenat na utakmici desio se u 79. minutu posle prekršaja Josipa Šimunića nad Nevenom Subotićem u šesnaestercu. Precizan sa penala bio je Nuri Sahin. Subotić i dobio žuti karton. Duško Tošić i Srđan Baljak ni ove nedelje nisu bili u sastavu Verdera i Majnca.

Seriju poraza nastavio je i Štutgart koji je u Leverkuzenu poražen od domaćeg Bajera rezultatom 4:0 i sada se nalazi na pretposlednjem mestu na tabeli. Zdravko Kuzmanović je propustio meč 14. kola Bundeslige jer je suspendovan zbog isključenja u prošlom kolu, ali je srpski reprezentativac obavio vrlo dobar posao u Ligi šampiona gde ekipa ima šansu za plasman u osminu finala. Kuzmanović je za 75 minuta igre u Glazgovu protiv Rendžersa (2:0) dao gol na drugom uzastopnom meču u elitnom klupskom takmičenju.

Još goru seriju poraza ima Herta, koja je izgubila od Ajntrahta rezultatom 3:1. Uprkos kritikama trenera Fridhelma Funkela, Gojko Kačar proveo je svih 90 minuta. Standardan kao i uvek bio je Nemanja Pejčinović koji je po 13. put ove sezone odigrao od prvog do poslednjeg minuta, a desetak minuta pre kraja asistirao je Ramosu za počasni gol domaćih (1:3). U ekipi Ajntrahta nije bilo Nikole Petkovića.

Holandija

Ajaks je i na trećoj u poslednje četiri utakmice u Erediviziji postigao pet golova, a glavnu ulogu u poslednjem kolu protiv Vitesea imao je Marko Pantelić sa het-trikom. Domaći su poveli u 4. minutu, ali je do 50. usledio veliki preokret za koji je zaslučan srpski napadač. Pantelić je izjednačio u 15. minutu preciznim udarcem posle okreta na 13 metara od gola, malo kasnije je glavom sa peterca rutinski iskoristio pas Vurnona Anite, da bi završio svoj deo posla na startu drugog poluvremena udarcem sa ivice šesnaesterca posle duboke lopte.



Pantelića je u 68. minutu zamenio Kenedi, koji se odmah i sam upisao u strelce. Martin Jol je do kraja meča napravio još samo jednu izmenu, ali se nije odlučio da uvede Miralema Sulejmanija.

Još jedan srpski reprezentativac bio je strelac u Erediviziji. Danko Lazović bio je strelac gola u pobedi PSV-a nad Spartom iz Roterdama. I Fejenord je bio uspešan na strani i savladao je Den Hag sa 2:0. Stefan Babović je presedeo meč na klupi.

Belgija

Fudbaleri Standarda su vezali tri poraza na poslednja tri meča u svim takmičenjima. Belgijski šampion je u Kigi šampiona izgubio u Londonu od Arsenala 2:0, ali bez Milana Jovanovića koji je meč propustio zbog povrede, pa sada mora da u poslednjem kolu kod kuće pobedi AZ i nada se porazo Olimpijakosa. Posle poraza od STVV-a (2:0) Standard zaostaje čak 13 bodova zaostatka za velikim raivalom Anderlehtom, a nalazi se na slaboj šestoj poziciji na tabeli. Srpski krilni napadač je u 16. kolu odigrao 90 minuta i dobio žuti karton.

S druge strane fudbaleri Genta ostvarili su treću uzastopnu pobedu i nalaze se na odličnom četvrtom mestu. Oni su ovog vikenda pobedili Serkl Briž (3:1), a prvi gol postigao je Miloš Marić koji je bio siguran realizator penala. Nekadašnji mladi reprezentativac odigrao je svih 90 minuta, baš kao i njegov saigrač na, golman Bojan Jorgačević. Svoju sjajnu igru Marić je krunisao i asistencijom u finišu meča. Još jedan igrač nastupio je za svoj tim u Belgiji. Kortrijk je u ovom kolu poražen od lidera Anderlehta (1:0), a na terenu je bio Nebojša Pavlović, za razliku od Nemanje Rnića koji nije nastupao za briselski tim.

Rusija

Ruski šampionat okončan je ovog vikenda utakmicama 30. kola, a još pre nedelju dana Rubin je obezbedio drugu uzastopnu titulu. Utakmicama koje su odigrane u nedelju u podne odlučivalo se o učesnicima Lige šampiona i Lige Evrope u narednoj sezoni. CSKA sledeće godine neće igrati u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, ali je sjajnu sezonu u timu ‘Armejaca’ imao Miloš Krasić. Srpski reprezentativac je u poslednjem kolu ponovo bio strelac, deveti put u sezioni, a njegov tim bio je sigruran protiv Saturna (3:0). Ranije tokom nedelje Krasić je bio strelac i u LŠ protiv Volfzburga (2:1) u beoma bitnoj pobedi svog tima.

S druge strane, Zenit je ostvario potrebnu pobedu nad Spartakom (2:1) pa će sledeće sezone Mateja Kežman biti jedan od srpskih predstavnika u LŠ. Jedan od najboljih strelac PSV-a svih vremena igrao je u drugom poluvremenu meča u Sankt Peterburgu.

Dan za zaborav imao je Zvonimir Vukić. Bivši igrač Partizana i Šahtjora zaradio je crveni karton u 20. minutu utakmice koju je njegova Moskva izgubila od Dinama (2:1) na svom terenu i ostala bez mesta u Evropi. Vukić je ove sezone tri puta bio strelac za Moskovljane, a imao je i jednu asistenciju. Standardni član svog tima ponovo je bio Đorđe Jokić čijai je Tom sezonu završio nad Kriljima 3:1. Dejan Radić ni ove nedelje nije branio za Spartak iz Naljčika koji je pobedio Terek sa 3:1, dok je Dušan Anđelković propustio duel Rostova i Amkara koji je završen bez pobednika (1:1). Branimir Petrović izašao je iz igre minut pre kraja, a za Amkar je svih 90 minuta igrao Nikola Drinčić. Mesta u timu nije bilo za Predraga Sikimića. Anđelković je svoju prvu sezonu u Rostovu uzavršio sa 25 odigranih mečeva i zaradio devet žutih kartona, dok je Petrović igrao na 21 utakmici i dva puta bio strelac.

Ukrajina

Sjajnu sezonu u šampionatu Ukrajine ima Metalist iz Harkova koji je drugi na tabeli iza Dinama, a ispred Šahtjora. Milan Obradović postigao je gol iz penala u 65. minutu i doneo šestu uzastopnu pobedu svom timu koji je gostovao Arsenalu u Kijevu (2:1).

Lider šampionata Dinamo igrao je samo 0:0 kod Metalurga u Zaporižnju u nedelju, a priliku da donese pobedu propustio je Artem Milevski koji je promašio penal u 94. minutu. Miloš Ninković odigrao je svih 90. minut za kijevski tim.

Najveći rival Dinama, Šahtjor bio je ubedljiv u Donjecku protiv Tavrije (3:0), a Igor Duljaj nije bio ni na klupi.U gostujućem timu nastupili su Slobodan Marković i Željko Ljubenović koji su igrali svih 90. minuta.

Drugi tim iz Donjecka, Metalurg izgubio je od Obolonja (2:1), a ni ovaj put nije igrao Vladimir Dišljenković koji je i dalje povređen. Jedan od najboljih igrača Zakarpatija Aleksandar Trišović igrao je prvih 45 minuta u pobedi nad Krivbasom (3:0). Nove nastupe za svoje klubove zabeležili su i Jovan Markoski (Vorskla) i Nemanja Tubić (Karpati).

Ostali

Ovaj vikend u grčkoj ligi obeležio je veliki atinski derbi koji je Olimpijakos rešio u svoju korist sa dva gola u mreži Panatinaikosa. Drugi mečevi su prošli u senci ovog mada je veoma zanimljiv bio duel AEK-a i PAOK-a. Atinski tim slavio je minimalnu pobedu, pa je tako Dušan Bajević odneo trijmuf nad Vladimirom Ivićem koji je meč završio sa žutim kartonom. U Turskoj ligi i ove sezone jedna ‘mala’ ekipa beleži sjajne rezultate. Bursa je ovog vikenda nadigrala veliki Galatasaraj sa 1:0, a asistent jedinog gola na meču bio je Ivan Ergić. MIlan Gajić standardan je u prvom timu Ciriha, ali je posle teškog gostovanja Realu (1:0) u Ligi šampiona tokom nedelje, ovog vikenda odigrao je samo četiri minuta u pobedi njegovog tima nad Arauom (2:0). Za razliku od mladog Kruševljanina, Marko Perović nije odigrao ni jedan minut za Bazel koji je poražen u Bernu na gostovanju kod Jang Bojsa (2:0). Sion je takođe izgubio u gostima (Belincona 3:1), a do 68. minuta igrao je Goran Obradović.



Ni Milan Dudić niti Saša Ilić nisu igrali za Salcburg ovog vikenda. Hub Stivens i dalje ignoriše Ilića iako je bivšem kapitenu Partizana istekla suspenzija. Nemanja Vučićević ponovo nije bio strelac u Izraelu, dok Ivica Ilijev igra u ponedeljak za Makabi Tel Aviv. Slavija je u češkoj ligi zabeležila novu pobedu ali u prvom timu ponovo nije bilo Dušana Vasiljevića. Ivan Đurđević i Dimitrije Injac ustalili su se u prvom timu poljskog Leha, a već standardno dobar u ekipi Legije je Miroslav Radović. On je dobio visoku ocenu u nastupu protiv Belhatova, kao i Aleksandar Vuković iz Korone za koju igra i Nikola Mijailović.

Anortozis Slavoljuba Muslina je na Kipru remizirao sa Apolonom Miljana Mrdakovića, a u prvom timu se našao Predrag Ocokoljić. Nenad Mirosavljević je bio strelac u petom kolu Lige šampiona za svoj APOEL koji je remizirao sa Atletiko Madridom (1:1), a tim koji predvodi Ivan Jovanović u ponedeljak igra sa AEL-om ligaški meč. Saša Stojanović učestvovao je gostujućoj pobedi Aris iz Limasola, kao i Svetozar Šapurić sa svojim Etnikos Ahnasom za koji nastupaju Milan Belić i Ivan Petrović. Jedini srpski predstavnik u rumunskom šampionatu ovog vikenda bio je Milošu Pavloviću koji je dobio žuti karton zbog prigovora na meču njegovog Vasluia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve